Superknep vid grillning

Superknep vid grillning

När våren var som vackrast och solen sken härligt var Nadja, Annelie och jag inbjudna att avnjuta CajP´s grillmariander och få fiffiga grilltips från Landmans. Vi tog oss in till Djurgården och restaurang Ulla Winblads. Där välkomnades vi med somriga drinkar och man hade sommarpyntat trädgården, jättemysigt!

Mängder av grillar i olika modeller och storlekar stod uppställda och några var igång för att laga maten vi skulle äta. Det doftade ljuvligt! Vet ni att ungefär 80% av svenskarna grillar? Och att vi helst grillar fläskkött. Jag vet inte hur många matprogram det finns på tv just nu, men för något år sedan var det 74 olika varje vecka om man hade tillgång till hela kanalutbudet… snacka om att det finns källor av inspiration att ösa ur. Särskilt som det sägs att det även släpps en ny kokbok varje dag i Sverige… Men även vänner är förstås en stor inspirationskälla när det gäller att grilla.

Vår kock berättade att de vanligaste misstagen vid grillen är att övergrilla sin mat så att det som till slut läggs på tallriken är torra, tråkiga köttbitar. Att alltid använda köttermometer avhjälper detta på ett väldigt enkelt sätt.

Ni som någon gång grillat fisk har säkert stött på problemet att skinnet fastar och blir kvar på grillen. Så kan det bli även med kött och grönsaker… detta avhjälps enkelt genom att ta en halv lök och doppa den i matolja och gnugga på det heta gallret. Då fastnar inte grejerna! Smart va?

Sen är ju frågan vad ni smaksätter med; grillolja, marinad, rub eller glaze? Vet ni vad som är vad egentligen? Det vet inte jag… Här hemma tar vi nån färdig grillolja (med mycket vitlök) som vi häller ner i en stor plastpåse tillsammans med köttet och låter dra en stund. Enkelt, men när man vet skillnaden blir det roligare. Grillolja kan användas precis som vi gör, men även för att pensla eller smaksätta tex färs, grytor och såser. Marinad används givetvis för att marinera, men funkar även i ugn och stekpanna. Rub är en smaksättare som passar allt och även funkar om man ska röka eller laga långkok på grillen. Och Glaze är en snabb smaksättare för den riktigt bekväme grillaren, Den ger en fin yta, kraftig smak och härlig doft.

Så nu vet ni skillnaden och allt man kan göra med de olika såserna. Den ständiga frågan är ju om det ska vara gasol eller kol… och det är ju självklart en smaksak. Här hemma kör vi gasol för att det är enkelt och går snabbt. Vi har ingen lust att vänta på att kolen ska bli perfekt, vi vill äta direkt! Numera finns det ju även rök på en del grillar och grillen är lixom uppdelad i lika sektioner och rum beroende på vad man ska göra. Men självklart finns de små behändiga grillarna som man kan ta med på picknick också kvar. Det finns något för alla helt enkelt!

Vi fick avnjuta en otroligt god lunch med bla fläskkarré, grillspett, kyckling, grillade grönsaker, fisk och skaldjur. Allt smaksatt på olika sätt och väldigt fint upplagt. Allt smälte i munnen och man riktigt njöt av den perfekt grillade och rökta maten. Vi fick med oss en massa olika grillsåser hem, så nu är det bara solen som fattas för att vi ska kunna köra en riktigt härlig grillkväll med familjen. När man grillar ska man sitta ute och äta tycker jag och det är fortfarande lite för kallt för det. Men snart så… planen är till påsk. Vi får väl se om väderguden är med oss.

Efter lunchen promenerade Nadja och jag tillbaka till centralen, det behövdes! Vi var rejält mätta och behövde lite motion för att skaka ner maten. Vi hade en himla mysig dag på stan tillsammans och tog god tid på oss innan vi åkte hem igen. En sån där riktig mysdag med besök på olika små ställen i lugn och ro. Såna dagar som jag ska ha många av sen  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *