2 mys – 2 läskiga

2 mys – 2 läskiga

Då är det dax för nya boktips. Ska man läsa läskiga böcker så måste man varva med mysiga, annars blir det lixom för läskigt. Så det gjorde jag!

Några av böckerna har legat till sej i väntan på rätt tillfälle, vilket kanske blivit lite för länge – så ni kanske har hunnit läsa dem redan. Grejen är ju att jag ska försöka tipsa om nya böcker… men det hinns inte alltid med. Efter en kaotisk vår är det rätt otroligt att jag överhuvudtaget kunnat läsa. Det är jag både glad och förvånad över, det är absout inte självklart när man varit utbränd nämligen.

VI börjar väl överst som vanligt 🙂

En evighet från dig – Jenny Colgan

Detta är så trivsamt och mysigt så man blir alldeles glad, trots att allt börjar med en dödsolycka. Lissie som bevittnar olyckan jobbar vanligtvis som sjuksköterska i ett skitigt och hektiskt område i London. När hennes chef ger henne möjligheten att under några månader byta tjänst med en sjuksköterska i den lugna lilla staden Kirrinfeif i de skotska högländerna, tar hon den.

Den som ska ta Lissies plats i London är Cormac. En yrkesmilitär som sökt sig till Kirrinfeif i jakt efter lugn och ro. Men även om han trivs i sin roll som ortens sjuksköterska så har rastlösheten börjat bli alltmer påtaglig. Kanske kan ett miljöombyte vara precis vad de båda behöver? De har aldrig mötts, men har kontakt via mail för att informera varandra om saker so de bör veta på sina nya ort. Mailen blir mer och mer personliga och de blir mer och mer nyfikna på varandra.

Det är så mysigt och småputtrigt och jag vill bara ha fortsättningen!

Dockorna – Katarina Wennstam

När den framgångsrike manusförfattaren Julian Gross bjuder släkt och vänner på 50-årsfest blir det ett hejdundrande kalas. Men något händer på festen och morgonen därpå hittas födelsedagsbarnet död på Söder Mälarstrand. Charlotta Lugn tar sig an fallet och snart leder spåren henne tillbaka till en annan tid, när hon var en mindre erfaren polis och lagstiftningen såg annorlunda ut. Varför ville någon döda Julian Gross? Och hur hänger hans död samman med ett antal ouppklarade fall från Göteborg?

En otroligt intressant historia om polisarbete och åklagarens arbete, sånt som intresserad mej. Jag letar gärna efter brister när det gäller domstolshistorier, men hittar faktiskt inget särskilt. Det är däremot mycket välskrivet med en grundlig research och återgivning av förundersökningar och sånt. Det är också en intressant historia ur ett samhällsperspektiv, sånt som Katarina Wennstam är så bra på. Och så lite kärlek på det så är saken lixom biff. Jag gillar den här boken, även om ämnet är riktigt ruskigt.

Sparven – Elisabeth Östnäs

Den här boken har legat alldeles för länge, men nu var det dax. En gripande historisk roman om den unga kvinnan Sparven som lever bland de fattigaste i Stockholm i mitten av 1700-talet när hon flyttar in hos en sekt i Skevik ute på Värmdö. Hennes far, dödgrävaren vid Johannis kyrka, har tagit hand om henne efter det att modern lämnade dem för många år sedan. När han plötsligt försvinner är hon helt övergiven. I sin ensamhet börjar hon söka efter både ett nytt sammanhang och sanningen om vad som hänt fadern. Men faror lurar överallt i staden och det är omöjligt att veta vem som går att lita på. Frågan är om sekten kan hjälpa Sparven eller om allt bara kommer att bli ännu värre.

Detta är ett otroligt intressant dokument över Stockholms historia och skildring över hur staden såg ut på 1700-talet. Klasskillnader och drömmar. Men också lite läskigt om psykologi och hur en sekt kan ta över ens liv. Läs den!

Statisten – Emelie Nirland

Tänk ”Hur många lingon finns det i skogen”, så har du känslan i den här boken. I filmen handlar det om ett boende för funktionshindrade, i boken handlar det om ett äldreboende.

Det handlar om Zacke som glider igenom tillvaron utan att ta något på större allvar. Han utnyttjar kvinnor och har inte ens ett fast boende, bara en skruttig bil. Efter ett märkligt gisslandrama där han får en prisbelönt gammal tax på halsen, tar livet en ny och oväntad vändning. När han en dag möter den anspråkslösa Eva blir han förälskad för första gången och förstår att han måste rota djupare i sitt inre för att imponera på henne. 

Efter att han med falskt CV får jobb som regissör på ett äldreboende som ska sätta upp ett julspel ställs allt på sin spets. Han ångrar till en början att han tagit sig an uppgiften, men märker snart att han med lite is i magen kanske kan komma undan med sitt livs största lögn. Det är mycket hjärta i den här boken och den är faktiskt väldigt rolig också. Den här boken fick också ligga länge, bla pga titeln och ett ganska tråkigt omslag. Men läs den, den är jättemysig!

Jag fortsätter att plöja böcker, har faktiskt en ny liten hög som ligger och ska skriva om. Så det kommer nog att bli nya boktips rätt snart igen. Hoppas det är ok 🙂

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

8 svar på ”2 mys – 2 läskiga

  1. Dockorna har jag fått tips om innan och den ligger i min bokhylla hos ljudboksappen. Håller med om att jag i allafall beehöver varva läskigt med feelgood bösker. Tack för dina tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *