Cook-a-long med Markiz
Har ni varit med på en cook-a-long någon gång? När en kock lagar en rätt och du ska hänga med och göra likadant alltså. Det hade inte jag gjort, förrän igår, jösses va svårt det var! Men kul!
Några gånger om året är vi några stycken som åker till Kronfågels kontor och får smaka deras nyheter. Av förklarliga skäl blev det inte så i år. Istället fick vi hem en låda med grejer, som vi skulle laga mat av. Det enda vi visste var att vi skulle koppla upp oss 11.30 och laga mat tillsammans med Makriz Tainton, vi visste också att det skulle bli en kycklingrätt förstås eftersom det var Kronfågel som arrangerade. När vi tittade på grejerna vi fått hem kunde vi misstänka att det även skulle bli guacamole och kanske mexikanskt tema.
Jag blir lite för stressad av såna här grejer, särskilt när det är teknik inblandat – så maken kallades in för säkerhets skull. Tur var väl det! För tekniken strulade och matlagningen gick snabbt! Jag hade fullt upp med att filma och fota medan Martin och ett tiotal andra följde Markiz instruktioner, jag ryckte in som hantlangare när det gick för snabbt.
Det var en jäkla massa ingredienser och olika moment, men till slut hade vi fått ihop en mac and greens (mac and chese med blomkål och grönkål), en tomatsalsa, en guacamole och kycklingsteak American rub. Recepten har ni länger ner, så kan ni testa själva 🙂
Allt blev jättegott, även om guacamolen var lite för rökig för min smak – men Martin blev överförtjust och kommer nog aldrig göra på något annat sätt framöver. Vi som brukar äta en lättare lunch fick nu en braklunch och var rejält mätta efteråt, men fick även rester över till dagen efter.
Det är så svårt att laga mat tillsammans med någon man inte är van vid! Markiz hade ju sina rätter i skallen och gjorde nog så långsamt hon kunde, men när avokadon inte är helt mogen eller man inte hör hur mycket vatten som ska vara i – då halkar man efter ändå och blir lite stressad. Å jag blir ju inte lite stressad, utan ganska mycket (utbrändheten och fibron ställer till det vid dessa tillfällen). Hade inte Martin varit med hade jag kanske gett upp och fortsatt laga maten på egen hand, nu kunde vi tillsammans hjälpas åt att iaf nästan komma ikapp. Där jag missade information hade han snappat upp den och vice versa.
Jag gör gärna om det, men då skulle jag önska att man fick receptet innan så man iaf kunde mäta upp alla ingredienser och ha färdigt att bara hälla i. Gott blev det iaf och det var en kul grej, jag gör gärna om det som sagt – nu har jag ju till och med lärt mej hur man använder ”teams”. En annan ligger ju lite efter i den där digitala mötesvärlden, men nu så 🙂
Här är alla recept – hoppas ni vågar testa något av dem!
MAC AND GREENS
4 – 6 portioner
300 g pasta, gärna Amorosi
150 g grönkål, grovt strimlad
200 g blomkål, i små buketter
1 tsk smör
1/2 schalottenlök, finhackad
1 vitlök, finhackad
50 g smör
1/2 tsk vetemjöl
3 dl grädde
0,5 dl vatten
100 g cheddarost
100 g parmesanost
1 krm muskot
Salt och peppar
1 dl creme fraiche
Topping
1 msk ströbröd
1/2 dl persilja
1/2 dl basilika
1 dl parmesanost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan 3 min kortare än anvisningen.
Smöra en stor ugnsfast form.
Smält smöret i en kastrull och stek schalottenlöken gyllenbrun. Rör ner vitlök och stek i ca 30 sek. Tillsätt mjöl och stek under omrörning i ca 1 minut tills det tjocknar.
Häll i hälften av grädden under omrörning och koka tills såsen tjocknar. Häll i resten av grädden samt vatten. Koka under omrörning tills såsen får fin konsistens. Stäng av värmen och tillsätt creme fraiche samt den rivna osten. Rör tills osten smälter. Tillsätt muskot, salt och peppar. Rör i den kokta pastan och kålen. Häll allt i ugnsformen.
Topping: Mixa alla ingredienser i en matberedare, finhacka med kniv går också bra. Strö blandningen i ett jämnt lager över makaronigratängen och gratinera i ugnen i ca 5 min.
RÖKIG TOMATSALA
4 portioner
12 körsbärstomater, halverade
1 knippe koriander, hackad
2 msk olivolja
1/2 dl limejuice
1 msk spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
Gör så här:
Blanda halverade tomater och skivad avokado med färsk koriander i en skål.
Tillsätt olivolja, citronjuice, spiskummin, paprikapulver och rör ihop. Salta och peppra.
GUACAMOLE
3 st avokado
1 st tomat, urkärnad och tärnad
0.5 st jalapeno, finhackad
0.5 st rödlök, finhackad
0.5 st vitlöksklyfta, pressad eller riven
0.5 dl citronjuice
Tabasco efter smak
salt och peppar
Gör så här:
Mosa avokadon till Guacamolen. Blanda med finhackad tomat, rödlök, koriander, jalapeño och vitlök. Salta och peppra.
Vi serverade alltså detta tillsammans med Kronfågels Kycklingsteak American Rub och det blev helt perfekt!
Kan tänka mej att det blir ännu godare om man grillar kycklingen, nu körde vi den i ugnen. Kyckling är en av mina favoriter på grillen, det lyckas lixom alltid.
Tack Markiz för alla härliga recept och Kronfågel för en kul stund. Å ett stort tack för att ni fick mej att till slut testa ”Teams”, det var faktiskt på tiden 🙂