Godaste Moussakan!
Jag är knappast känd för min matlagning, men man kan ju tipsa om goda maträtter ändå. Det här är en av mina favoriter just nu, som Martin lagar åt oss när vi vill ha något extra gott men lite smalare. Vi gör den med quornfärs, både för att komma undan med ProPoints (kalorier) och för att det är gott.
Till 5 portioner behöver du:
- 600 g nötfärs alt quornfärs
- 1 hackad gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 hackad liten paprika
- 1 msk tomatpuré
- 1 tetra passerade tomater (eller krossade)
- 2-3 auberginer
- 1 dl riven ost
- 1 msk olja
- 3 dl mjölk
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 1 ägg
Gör så här:
Hetta upp en fettsnål stekpanna och bryn lök, paprika och färs tills det blir smuligt och får gyllenbrun färg.
Pressa i vitlöken och tillsätt även tomatpuré. Låt det bryna snabbt ihop och häll sedan i tomaterna.
Sänk värmen och låt det koka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör om lite då och då.
Gör detta under tiden:
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Pensla dem med oljan och stek på båda sidorna.
Häll 1 deciliter mjölk i en kastrull, vispa i mjölet tills det löser upp sig.
Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under omrörning.
Låt såsen sjuda några minuter, ta bort den från spisen och vispa ner ost och ägg. Rör om till en fin sås.
Varva aubergine, ostsås och köttfärs i en ugnsfast form. Tillaga i ugn i 30-40 minuter på 200 graders värme.
Servera med en sallad eller tomater. Går jättebra att frysa och ha som matlåda, me like!
Gör man med köttfärs blir det 8 PP per portion, med quorn bara 5 PP.