Fyra spännande böcker!

Fyra spännande böcker!

Efter att ha läst mysböcker en längre tid har jag tagit tag i deckare och kriminalare. Till skillnad från mysböckerna måste man ju tänka lite mer när man ska lista ut mördare och sammanhang. Nu kände jag att jag orkade lite sånt igen.

Jag gillar svenska författare, men bland de utländska är Peter Robinson en favorit. Hans serie om Alan Banks gillar jag väldigt mycket. En annan favorit är danska Katrine Engberg vars handlingar utspelar sej i Köpenhamn. Hon lyckas verkligen förvirra läsaren så man inte kan lista ut vem mördaren är förrän alldeles i slutet. Me like!

Innan mörkret faller – Peter Robinson

Man måste inte ha läst föregående böcker i serien om Alaln Banks, men det underlättar lite. Ett av hans tidigare fall dyker nämligen upp igen.

Efter mordet på den berömde Connor Clive Blaydon stöter Banks team på hemliga videoinspelningar från Blaydons ökända poolpartyn. Vid närmare granskning av en film upptäcks något som förefaller vara en våldtäkt. På upptagningen syns inte vem förövaren är, men efter teknisk genomgång framträder en överraskande bild av offret som kullkastar alla tidigare teorier om mordet. Samtidigt har Banks skyddsling Zelda tagit upp jakten på de män som förde bort henne och gjorde henne till sexslav. Sökandet för henne till platsen där allt började, ett barnhem i Moldavien. För sent inser Zelda att hon, genom att röra i det förflutna, försatt sig i större fara än någonsin tidigare.

Det är alltså parallellhandlingar genom hela boken och lite att hålla reda på. Sånt gillar jag inte egentligen, i alla fall inte när det blir för många detaljer att hålla reda på. Men i det här fallet är det helt ok!

Vådaskott – Katrine Engberg

Tonåringen Oscar försvinner från sitt välbärgade hem i Köpenhamn och lämnar ett kryptiskt meddelande efter sig. Samtidigt hittas ett lik i sopförbränningsanläggningen Amager. Utredningen leder polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner till Oscars färgstarka familj Dreyer-Hoff, som driver ett auktionshus. Men är den starka familjesammanhållningen avundsvärd, eller är de vuxnas kärlek till sina barn snarare sjuklig? Esther de Laurenti, pensionär med näsa för mysterier och Kørners vän, gör en fasansfull upptäckt på webbsidan för Dreyer-Hoffs auktionshus. Vem är det som mördar för att skapa odödlig konst?

Det här är så bra! Katrine Engberg har alltid överraskande tvister, en bra story och jag lyckades inte hellre de här gången klura ut hur allt hängde ihop förrän alldeles i slutet. Jag längtar redan efter nästa del!

Blodskam – Caroline Engvall

Den här sträcklästen jag under helgen som vi hade garageloppis. Och jag blev nästan irriterad när det kom intresserade köpare. De störde ju 🙂

Blodskam är första delen i en ny spänningsserie om systerskap och hemligheter, just den här delen tar oss från paradisvita stränder i Thailand till Norrlands mörka inland. Elizabeth åker till Thailand på julsemester tillsammans med sin mamma, systern Sofia och hennes familj. På nyårsafton försvinner Sofia, några timmar senare hittas hon död i vattnet. Det som skulle varit en underbar semester slutar istället i katastrof. Händelsen för Elizabeth tillbaka till ett mörkt förflutet, till barndomen och till Ormvattnet.

Här är mycket intrig och psykologi. Det handlar om familjeband, det sociala arvet och en massa annat spännande. Hur mycket har vår bakgrund med vår framtid att göra…? Välskrivet och väldigt spännande!

Syndaren ska vakna – Linda Ståhl

Detta är författarens debutroman och vilken debut sen! Här blandas hemligheter med intriger och spännande tvister. Det handlar om hemmafrun Yvonne som försvinner spårlöst från sitt hem i Höllviken. Reub Thelander, ny på sin post som kriminalchef, tar sig an fallet tillsammans med höggravida kollegan Estrid Berg. De hittar snart tecken på att allt inte är som det ska: Yvonne tycks inte ha levt det stillsamma familjeliv som alla runt henne trott.

Den kontroversiella författaren Alex Carsén befinner sig i Stockholm när hon läser om försvinnandet. Trots att fallet inte verkar ha någon koppling till hennes böcker, som gör henne till en ständig måltavla för hot och hat, kan hon inte släppa det.

Oj, som jag gillar den här boken och jag är så glad att detta är den första delen i en deckarserie kriminalchefen Reub Thelander och kollegorna vid Vellingepolisen. Jag ser redan fram emot nästa bok 🙂

Fyra himla bra böcker helt enkelt! Nu har jag faktiskt lagt fram ett litet boktorn med blndade genre. Varannan feelgood, varannan kriminalare åsså lite historiskt och biografier däremellan – nån balans måste det ju vara!

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

4 svar på ”Fyra spännande böcker!

  1. inttessant att få veta vad andra läser och tycker om. jag tycker om verklighets baserade händelse men måste ta upp läsningen igen o fokusera på annat

  2. Alltid kul med boktips.
    Kriminalare kräver lite mer koncentration helt klart, men det är så kul att läsa. Tack för tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *