Känner du Beda Hallberg?

Känner du Beda Hallberg?

Klart du inte gör, men du kanske känner till eller har hört namnet?

Beda Hallberg (född Andersson 1869) var verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av
1800-talet och vid 1900-talets början. Hon drevs av ett mycket starkt
socialt engagemang och hon värnade särskilt om barn och ungdomar. Beda tyckte att det var stora brister i det sociala systemet och kom på idén med att ge en liten plastblomma till alla som gav ett bidrag till vården. Blomman skulle säljas den 1:a maj varje år och vara så billig att alla skulle kunna köpa den. Genom kontakter fick hon skolor och scouter att sälja blommorna. Den första ser ni här till höger.

Blomman kostade 10 öre och blev en succé och snart satt de på varenda rockslag, hatt och kavaj. 2006 och 99 år efter blommans ankomst sålde 150 000 barn mellan 9-12 år för 39 miljoner kronor. 2012 var siffran nästan 54 miljoner!!! Pengarna hjälper sedan barn som bor i ekonomiskt svaga familjer. Det kan handla om allt från hjälpt till nya glasögon, kläder, aktiviteter eller annat som gör att barnet kan dela gemenskapen med sina kamrater. Bidraget kan sökas hela året HÄR.

Majblommans Riksförbund arbetar dessutom aktiv med att skapa opinion kring frågor som kan ställa till problem för barn i utsatta familjer, som tex dolda avgifter i skola, glasögon som hjälpmedel mm. Å nu är det alltså dax för dej och mej och alla andra att hjälpa till! För nu är det återigen tid för majblommans försäljningsveckor. Årets blomma ser du här till höger och du väljer själv om du vill ha en brosch eller en pins. Så grabba tag i någon av alla unga säljare som finns i nästan varenda centrum eller beställ på hemsidan. Den billigaste kostar 20 kr, det har alla råd med och pengarna går ju till något väldigt bra!

Så när du ändå åker iväg och handlar påskägg till ungarna i helgen, passa på att köpa en majblomma och hjälp lite fler barn på samma gång. På så sätt kan ännu fler barn få en det lite bättre. Det skulle väl kännas bra i hjärtat? Vad kan vara viktigare än att stödja våra barn? Vår framtid? Absolut ingenting!!! Så köp en blomma nu och bär den stolt, visa att du stödjer Sveriges barn och unga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *