Magsäcksoperera barn?

Magsäcksoperera barn?

Vi har fler och fler överviktiga personer här i Sverige. Vi har fortfarande långt kvar till Usa´s statistik, men läget här blir allt allvarligare. Speciellt barnen lider av detta och är man överviktig vid 6-årsålder är det stor sannolihet att man drabbas av fetma som vuxen.
 
Nu ska man börja operera barn. 40 överviktiga barn med minst 50 kg för mycket, ska få chansen att göra en magsäcksförminskning. Om detta kan man ha många åsikter: det är alltid risker med operationer å andra sidan kan det ge barnet helt nya levnadsvillkor.
 
Det som jag ser som största problemet är att jag har svårt att se att man är mogen för ett så stort beslut när man är kanske 10-12 år. Jag tror inte man är medveten om vilka risker som finns även om man blir upplyst om dem. Då är det upp till föräldrarna att bestämma förståss – men är det rätt???
 
Samtidigt kan det i längden bli en livräddande insats. Istället för att barnet ska drabbas av höjt blodtryck, diabetes mm…
 
Jag tycker det är en svår balansgång. Vad tycker ni?
 

2 tankar på “Magsäcksoperera barn?

  1. Vad skönt att se att vissa saker märks ,jag tillhör sjölv de som inte väger 50 kg längre men som gjorde det under min ungdom kämpade tills jag var 21 med vikten och led varje dag , det finns arvsanlag också som gör att du inte ser ut som en fotomodel alla kan inte vara perfekta.
    Jag äter mindre och mindre helatiden för att kunna köpa kläder eller bara en sån enkel sak åka ner för de nya rulltrapporna vid T-centralen eller gå genom spärrarna utan att känna att det är jätte smalt och trånkt och att gå in på vissa affärer och köpa en BH är inte att tänka på då det är så få som har min storlek så det är ingen vinst för affären att ha den . Konstigt tycker jag för kläder som jag köpte för 5-10 år sedan passar fortfarande fast de är i storlek 42-44 , Jag blir så arg på den här vikthysterin till och med skolsköterskan kan säga till de barn som hon anser vara för rund " du har aldrig funderat på viktväktarna va" Förstår ni inte att ni skapar hetsätning Anorexia, Bullmani , eller en blandning av båda alla som är lite överviktiga eller mer överviktiga behandlas idag som en paria av samhället. och ställer vi till det för dem redan från barnsben så kommer barnen att må sämre och sämre . Tänk er själva alla som har motstt problem dvs. behöver gå upp i vikt tänk om de skulle behöva opereras och hela tiden få lära sig ni är för smala vi måste gör nått åt det här. Nej försöka att lugna ner hysterin något innan de får farliga konsekvenser.
    Tack på förhand
    Trollmor60

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *