Mest mys

Mest mys

Det är dax för fyra nya boktips. Den här gången var jag tvungen att läsa en på läsplatta och det gillar jag inte. Jag äger inte ens en sån utan fick låna. Visst kan det väl vara praktiskt, särskilt på resa – men jag vill ha en bok i handen, bläddra och känna tyngden. Så är jag. Vad tycker du?

Med allt som händer runt oss är det lättsamma böcker som fungerar bäst. Ändå läser jag just nu en riktigt slaskig serie, för att hinna klart innan ljudboksgalan i april. Jag vill hinna skriva om serien (som är nominerad) och inte vara ute i sista minuten. Så det är projektet just nu.

Bokhögen jag ska tipsa om den här gången är tre mys och en historia. Som jag berättat förr så är jag väldigt intresserad av Förintelsen och angelägen om att det som hände inte ska glömmas bort. Så jag plöjer allt jag kan.

Vi börjar väl uppifrån som vanligt, fast en av böckerna är alltså inte med på bilden 😛

En brud för dagen – Jenny Jacobsson

En bok med husbilar som ingrediens gillar man ju extra mycket 🙂

Allt var så bra mellan Ofelia och Hans innan han friade, sen började det skava allt mer och till slut ställer Ofelia ett ultimatum. Hans är en framgångsrik författare som inte tar livet på särskilt stort allvar. En sådan man som har huvudet bland molnen och ofta dubbelbokar sig och där Ofelia allt oftare blir bortprioriterad. Ofelia får nog och spontanköper en husbil. Så där som man gör när man inte trivs med tillvaron 😛

Husbilen öppnar hennes ögon för en helt annan tillvaro och livsstil och snart även för en ny man. Det är så fint, härligt förutsägbart men med roliga tvister och så mysigt att man bara måste veta hur det går och sträckläser såklart tills ögonen går i kors. Ofelia är min nya husbilskompis och jag längtar efter att få hänga mer med henne 🙂

Vad dina ögon såg – Snezana Bozinovska

Detta är en viktig bok! Alla böcker om Förintelsen med ögonvittnesskildringar är oerhört viktiga. De överlevande blir allt färre, vi måste göra allt för att deras berättelser ska bevaras för kommande generationer.

Detta är berättelsen om Ester och Leon Rytz som överlevde flera dödsläger, kom till Sverige där de träffades och byggde ett helt nytt liv.

Journalisten Snezana Bozinovska är på väg hem efter jobbet och sitter bakom en äldre man. Han berättar för en annan passagerare att han nyss föreläst om sitt liv för gymnasieelever och att han överlevde Treblinka. Hon kan inte sluta tänkte på mannen och letar upp mannen. Sitter snart hon i Ester och Leon Rytz vardagsrum och lyssnar till deras fasansfulla minnen.

De var unga tonåringar och miste allt, men överlevde avrättningar, slavarbete, sjukdomar, svår svält och en dödsmarsch. De kan vittna om vad som hände i bla Treblinka, Auschwitz och Bergen-Belsen. Fruktansvärda händelser som de upplevt och sett med egna ögon. Svårt präglade av sina upplevelser träffas de i Borås, där båda hade hamnat av en slump. Där börjar arbetet med att bygga upp sina liv igen.

Det är sakligt berättat och lika sakligt nedskrivet, men med en väl avvägd känslighet. Att berätta någon annans historia är svårt, men Snezana Bozinovska har exakt rätt ödmjukhet i tonen och för varsamt fram den fruktansvärda men också gripande berättelsen. Kanske en av de sista ögonvittnesskildringarna?

Dagboken jag faktiskt skrev – Jessika Devert

Detta är uppföljare till ”Dagboken jag aldrig skrev”, som jag iofs gillade men inte alls som den här! Här finns hög igenkänning och jag har verkligen saknat någon som orkat, eller kanske mer vågat, att skriva om det som händer när vi kommer upp lite i åren. Nej, jag pratar inte om vallningar och klimakteriet, jag prata om föräldrar som dör. Hur det är när föräldrarna blir sjuka, när man får dödsbud och allt som ska ordnas upp efteråt. Precis där jag själv står just precis nu alltså.

Det var lite skönt att få läsa om någon i samma situation och vet exakt vad de pratar om. Det där som ingen vågar prata högt om, för då kanske man kan glömma det en liten stund till… men föräldrar dör. Hela tiden. Och Jessika Devert berättar så fint om det som många av oss går igenom just nu, har gått igenom och ska gå igenom. Vi måste våga prata! Den här borde alla som nått 50+ läsa!

Lite förtogs känslan av att jag läste på platta, den hade nog varit ännu bättre med boken i knät 😛

En enkel till Amerika – Marie-Louise Marc

Oj vilken mysig bok! Det är kärlek, brutna löften, besvikelse och vänskap hullerombuller och jag bara älskar det!

Handlingen utspelar sej på 50-talet och har ett litet uns verklighet faktiskt. Författaren Marie- Louise Marc inspirerades av hur hennes egna föräldrar träffades och hade detta som underlag för sin egen berättelse.

Ingrid arbetar på det lokala konditoriet, men längtar efter äventyr. Tillsammans med sin bästa väninna gör hon en bussresa till Paris för att uppleva världen! Det dröjer dock inte länge innan hon möter amerikanen John, som också är där på besök. Attraktionen är omedelbar och Ingrid förälskar sig handlöst. De tappar dock bort varandra, men John letar upp henne i Sverige och friar.

Med en enkelbiljett i handen är hon snart på väg till Amerika och kastas in i en helt ny värld. Hans värld med nya traditioner, relationer och upplevelser. Livet på andra sidan Atlanten blir inte alls som hon förväntat sej och allt ställs på sin spets när hon minst anar det. Det handlar såklart om att lyssna på, och även följa sitt hjärta och kanske även magkänsla. Att våga prova och även våga tänka om och erkänna när det lir fel. Så fin och riktig feelgood 🙂


Fyra böcker som jag varmt rekommenderar!

Det roligaste med den här högen är boken överst den sk ”husbilsboken”. Jag fick kontakt med författaren Jenny på instagram, som berättade att hon anmält sej till vår husbilsträff i påsk. Hon skickade boken, jag läste och frågade sen om hon inte kunde ta med lite böcker på träffen i påsk. Så nu tar hon med en bunt som signeras till den som vill. Så himla kul! Kanske husbilsträffen kan inspirera till händelser i framtida böcker. Man kanske tom blir omnämnd 🙂

Jag fortsätter såklart att plöja i mina högar. Härnäst är det alltså en spännande serie som ska läsas klart och skrivas om på Du i Fokus. Jag väntar på några biografier, men läser på som vanligt och sticker emellan med det som är lite bråttom med.

Fysiska böcker är ändå bäst, tycker jag. Det där att bläddra, känna tyngden och doften. Visst är det smart med läsplatta, men jag föredrar en ”riktig” bok. Ljudbok funkar inte alls, då tänker jag på något helt annat och får lyssna om alltsammans. Vad föredrar ni?

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *