Ni vet de där kryddorna i kruka

Ni vet de där kryddorna i kruka

Jag är nästan säker på att alla nån gång köpt såna där kryddor i kruka. Vi gör det ofta och har till våra matbilder, men även för att det är fräscht och gott med färska kryddor. Här om veckan fick jag möjlighet att åka till Svegro som har de där kryddorna. Vilken rolig dag!

Jag bor i Tumba i södra Stockholm och tycker mej kunna Stockholm och förorterna hyfsat bra. Men Ekerö och Svartsjölandet har jag inte mycket koll på alls och där har Svegro sina växthus. För typ 60 år sedan startade man med att odla sallat i ett växthus, idag har man en yta som är lika stor som fem fotbollsplaner!

Vi började med lunch med enbart växtbaserad mat och det var så gott! Vi fick bla grillad spetskål och potatismos och testa tre nya röror som precis släppts i butikerna. Rörorna, eller peston om man ska vara noga, är tillverkad på kryddor som inte riktigt håller måttet för att säljas i butik. Tre olika, supergoda och det är ju så smart att ta vara på de här grejerna.

Efter lunchen fick vi en rundtur i växthusen. Säkerheten är total, man måste ha en särskild väst på sej och får inte röra något – inte heller några plantor. Ute var det runt nolla, inne i växthuset var det varmt och skönt – den perfekta temperaturen för att få frön att gro och plantor att växa. Lite tropiskt sådär.

Vi fick vara med från frösådd, som görs med maskin, till paketering. Där var hela hav av grönt. Dill, persilja, koriander, gräslök och en massa annat. Kryddor och plantor så långt man kunde se, i olika växtstadier. Vi fick mängder med berättelser och anekdoter från grundarens ena son Per, som driver företaget idag. En karismatiskt person som jag gillade otroligt mycket!

Det var en otroligt intressant, mysig och god dag och jag är så glad och tacksam att jag har och får möjligheten att göra såna här grejer. Det är få förunnat att besöka växthusen, de öppnar sällan upp för någon annan än personalen. Extra roligt är det därför att jag nu bara behöver ringa så får jag komma dit igen, jag vill ju visa Martin detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *