Oförklarlig sömnapné

Oförklarlig sömnapné

Förra året började jag ju prioritera att kolla upp och göra något åt en del grejer på min kropp. En av de grejerna var min trötthet. Jag fick börja med att samla urin under ett dygn och man kunde på så sätt utesluta fel på sköldkörtel mm. Sen fick jag göra en sömnutredning hemma, som inte heller visade något. Den 6/11 sov jag på sömlabbet på Huddinge Sjukhus och strax innan jul fick jag vet att jag lider av sömnapné.

Idag var jag tillbaka till Huddinge Sjukhus för fler undersökningar och ev påbörja behandling. Så idag fick jag träffa en läkare på Öron-näsa-hals som kollade halsen, näsan och lite annat smått och gott. Vi läste tillsammans igenom bedömningen och diagnosen. De flesta som har sömnapné är tjocka och snarkar. Jag är varken tjock eller snarkar. Mitt BMI är just nu ca 27, ska ligga på 25 inom kort! Jag sover endast 3% på rygg och kan alltså inte snarka. Mina halsmandlar är små och är inte heller orsak till varken stopp eller min trötthet.

Däremot kommer jag sällan ner i djupsömn och jag har ganska många andningsuppehåll på mer än 10 sekunder. Mina ben rycker en hel del under sömnen och jag vaknar för minsta lilla grej. Detta har alltså registrerats under tiden jag sov i sömnlabbet. I och med att det inte finns några fysiska förklaringar så kan man inte göra särskilt mycket. Så jag får nu testa de behandlingar som finns för tjocka snarkare… så nästa steg är att få en bettskena och när jag haft den ett tag ska jag in och sova igen.

Jag tog upp teorin om att mina stora titts kanske skulle kunna vara orsaken. Hur jag än ligger så känns det som jag ska kvävas. Läkaren hade inte sett någon forskning om detta, men höll med om att det borde kunna vara en förklaring. Så nu kanske jag även kan använda det som anledning till att få en operation. Man måste ju testa iaf  🙂

Jag fick iaf svar på varför jag alltid har ont i halsen. Jag sover med öppen mun och kämpar så mycket med att få in luft att slemhinnorna i halsen är överansträngda och uttorkade. Så nu ska jag få nässpray som eventuellt kan hjälpa lite. Då vet jag iaf att jag inte är på väg att bli förkyld året om… bra!

Men visst är det väl själva f-n! Så fort någon i vår familj drabbas av något, så nog sjutton är det nåt som inte går att förklara. Seniors reflux, Juniors enzymbrist och nu min mysko apné. Varför kan vi inte ha enkla och behandlingsbara diagnoser som alla andra? Visst är väl unikum ganska spännande, men sååå spännande vet jag inte om jag vill vara faktiskt.

Men men… nu vet jag varför jag är trött och att det förmodligen är så det kommer att vara. Så Herr Vardagsrumssoffa: dax för en date  🙂

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *