3 julböcker och påhittad bokgenre

3 julböcker och påhittad bokgenre

Genre är ett väldigt konstigt ord och jag måste alltid slå upp det för att stava det rätt. Hur som helst, jag har hittat på en ny bokgenre: ontimagenfeelgood!

Fler och fler böcker får man först lite ont i magen av, där händer så mycket skit att man knappt orkar läsa, sen händer ännu mer skit… men efter det så ordnat allt långsamt upp sej på ett bra sätt. Alltså ontimagenfeelgood 🙂

Älskade jävla jul av Birgitta Berglin är en sån bok.

Det handlar om Amy som älskar listor, hon älskar julen också. Hon gör listor på precis varenda liten grej, sen gör hon en lista för varje grej på listan också. På senare tid har alla jultraditioner och att-göra-listor känts som ett tvång. Inte blir stressen mindre av Amys deckardebut och alla sociala medier som hon måste hålla aktiva för att sälja några böcker alls.

Allt går helt överstyr när Sveriges mest framgångsrika förläggare hör av sig och ett nättroll börjar skriva obehagliga saker. Helt plötsligt snurrar livet allt fortare och Amy inser snart att hon inte hänger med. Julen närmar sig med stormsteg och måste vara perfekt in i minsta detalj, men totalrenoveringen av köket förvandlas till en katastrof, hon har tappat kontrollen över sitt författarskap och hon slår vad med sin man om att klara sig utan sociala medier i en hel vecka.

Ni fattar; Ont i magen är bara förnamnet och det blir bara värre och värre. Å så här har folk det, kanske inte riktigt så här kanske. Men boken ger faktiskt en rejäl reflektion över stress, sociala medier och dessa listor, som vi är många som är beroende av (jag). Det kanske inte är så dumt ändå att tappa kontrollen lite och bara skita i allt?

Jul i krinolin av Amanda Hellberg

Det är december 1870 och den unga Lovisa Lind ska snart emigrera till Amerika, men först ska hon hjälpa till med konfekten på baron von Drevers spektakulära vinterbal. Förfärat (förstås) märker hon att den vresige änklingen får hennes frusna hjärta att tina, och attraktionen verkar ömsesidig fastän hon bara är karamellkokerska. Medan snön yr och kylan kopplar ett järngrepp om bygden dras Lovisa in i en hisnande karusell av alltmer mystiska hemligheter och omöjlig förälskelse.

Till att börja med har boken årets vackraste omslag! Temat är jul och omöjlig kärlek och handlingen är så uppenbart förutsägbar och sånt är ju så härligt! Det här är mysläsning och feelgood på riktigt, läs bara läs 🙂

Kalla, vita vinternätter av Christoffer Holst

En av mina svenska favoritförfattare och en bok att längta efter, den tredje i serien om Cilla Storm. Det är december och snöslasket i Stockholm är avgasgrått. Cilla Storm trivs som kriminalreporter men lider av skrivkramp.

När vännerna Zacke och Jonathan bjuder med henne till deras nyköpta sportstuga i idylliska Idre ser hon chansen att fly storstaden och komma i julstämning. Ännu trevligare blir det när väninnan Rosie följer med. Men redan första dagen hittas en ung man död i den populära fjällanläggningen. Snart börjar Cilla och Rosie nysta i fallet, och spåren leder dem till ett lyxhus där en välbärgad och mytomspunnen familj huserar …

Deckare och feelgood i ett och man kan faktiskt inte lista ut allt förrän i slutet, me like! Otroligt lättläst och det är väldigt svårt att lägga ifrån sej boken. Det måste bli en bok till i serien, för nu har Holst skrivit om alla årstider utom våren… Jag bara älskar hur han blandar mys och kärlek med spänning och lägger in lite mat och vintips i alltihopa. Så bra så bra, ni måste läsa hans böcker!

Det skulle egentligen bli ett tips till – men jag hann helt enkelt inte läsa ut ”Flera sidor av oss” och den är inte en julbok egentligen, utan mer en åretruntbok som utspelar sej nyår till nyår. Så den får komma som januaritips istället 🙂

Här har ni iaf några härliga böcker med jultema att läsa i mellan dagarna. Väljer ni att lyssna, så kan ni göra det här och få 14 dagar gratis!

Ge mej gärna fler härliga tips om böcker med jultema, det är ju så härlig läsning! Är man julstressad kanske man kan glömma den en stund och bara glida in i böckernas underbara värld.

Inlägget innehåller sk klicklänkar.

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

20 svar på ”3 julböcker och påhittad bokgenre

  1. Boktips är så härligt och bra älskar boktips och även se vad andra läser. Även om man själv inte läser vissa böcker är det kul med tips 🙂

  2. Har aldrig hört den genren förut, men jag fattar precis! Och tack för tipsen, precis vad jag är ute efter just nu efter att ha lyssnat på deckare. Jag lyssnar & läser oftast 2 böcker parallellt. Just nu har jag precis både läst & lyssnat ut båda mina böcker. Vid sängen ligger Denise Rudbergs senaste, men den är ju ingen julbok 🙂

  3. Boktips är alltid så bra att få. Feelgood är nog det jag läser mest ihop med deckare, ontimagenfeelgood var helt klart en ny genre men förstår precis vad du menar då du skriver det.

  4. Hmmm inte hade jag en aning om att någon hade skrivit en bok om mig, list-freaken. Jag behöver listor för att kunna reda ut mina listor….
    Sen har jag så många så att inga blir klara….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *