Nu är Hamberg i farten igen!

Nu är Hamberg i farten igen!

Efter två månader ute på rull kom vi alltså hem några par dagar i augusti. Då låg det några härliga böcker och väntade på mej! Äntligen har Emma Hamberg kommit med en ny bok och den kommer lixom lite som ett paket med en kokbok. Låter kanske kryptiskt, men ni kommer snart att förstå.

Det som vi boknördar kallar bokpost är nog det bästa som finns. Ibland hör man när brevbäraren kommer och det lixom dunkar till i brevlådan, då vet man att där ligger en ny bok. Så skyndar man sej snabbt ut för att hämta den. När man kommer hem efter en resa ligger där ofta fler böcker, det är som julafton!

I den här högen ligger både nytt och gammalt. Emmas bok samt kokboken är nästan pinfärska, även Lee Christiernssons. Däremot är Stefan Ahnhems från förra året, eller nåt… men den var jag ju tvungen att vänta med tills jag läst serien och det gjorde jag ju under resan.

Men vi börja uppifrån som vanligt:

För alltid Lee – Lee Christiernsson

Ni som hängt med ett tag i mina boktips vet att jag älskar biografier. Det är som julafton varje gång jag får öppna en bok som något skrivit om sitt liv. Jag tycker det är så otroligt modigt att skriva en bok om sej själv, tänk om ingen vill läsa lixom… 😛

När Snickar-Björn kom ut som Lee, var det nog många som undrade en hel del och ville veta mer. Så att den boken skulle sälja var såklart rätt självklart. Jag tog mej an boken med stor nyfikenhet, men även med stor ödmjukhet. Att gå från man till kvinna är ju inget man gör bara sådär, det kräver massor med mod och beslutsamhet. Att sen skriva en bok om processen och få orden rätt kan vara rätt knepigt, men jag tycker att Lee lyckats väldigt bra.

Här berättas hela processen från tanke till hur allt är idag. Läsaren får följa med långt in i skallen på Björn/Lee men även till psykologen och läkaren. Vi får vara med vid första makeupen, ta del av familjens reaktioner och en massa annat. Det är så oerhört fint och känslosamt skrivet att jag som läser känner mej faktiskt lite exklusivt inbjuden att få vara med på resan. En jättefin bok helt enkelt.

En helt annan historia – Stefan Ahnhem

Efter att ha plöjt hela Ahnhems serier och Fabian Risk under sommaren, var jag ju tvungen att fortsätta med den fristående fortsättningen. När jag ändå höll på lixom. Medan serien handlar om Fabian Risk, är detta en spinoff och handlar istället om hans fd kollega Malin Rehnberg.

Rhenberg har fått en ny chef som hon inte riktigt är i synk med. Hon har det dessutom lite trassligt på hemmafronten. När en känd livsstilsbloggare hittas mördad i en svit på ett av Stockholms finare hotell ställs allt på sin spets, både på jobbet och hemma.

Stefan Ahnhems böcker är så otroligt bra. Intrigerna är intelligent skrivna och det är inte förrän alldeles i slutet som man fattar hur allt hänger ihop. Så är det även den här gången och jag hoppas att det blir fler böcker om Malin. Jag vet att han redan skrivit en ny bok, den ligger här hemma – men den handlar om något helt annat.

Kärlekens Idioter – Emma Hamberg

Toklas kokbok – Alice B Toklas

Jag älskar Emma Hambergs böcker, så är det bara. De är hjärtliga, varma och roliga. Så även denna, även om den var lite seg till en början. Jag trodde det var något fel på mej när jag inte fick riktigt samma läslust som jag brukar få, men det är tydligen fler som upplevt samma sak. Man är lixom van vid att fastna vid första raden och sedan vara helt förlorad i boken tills den är slut. Men så var det inte den här gången. Det tog några kapitel att fastna, men sen så!

Det handlar om Simona, JP och Gertrud – tre helt olika personer som har sina egna sätt att överleva. Simona skriver listor på allt hon vill komma ihåg och allt hon måste förtränga.  JPs liv har alltid kretsat kring de stora historierna. Men nu är det dags för honom möta sin egen. Gertrud läser böcker på heltid och umgås bara med sin själsfrände sedan 70 år tillbaka: kastanjeträdet Alice B Toklas.

Trädet är döpt efter en rätt excentrisk kvinna som föddes på 1800-talet. Hon skrev en annorlunda kokbok, som Emma nämner i boken flera gånger och även har varit med att uppdatera. Den ska man alltså också kolla in när man läser boken, det lagas nämligen en mängd roliga rätter ur den.

”Kärlekens idioter” är en saga om några människor som tror de vet precis hur de ska rädda sig själva. Men när Gertruds kastanjeträd försvinner spårlöst, helt utan logiska förklaringar, korsas deras vägar för att aldrig bli desamma igen. Kontroller tappas, 30 000 böcker dyker upp, nycklar till gömda portar upptäcks och hjärtan börjar slå så högt att marken i Lilla Bävan skakar. 

Även om början är lite seg så är resten av boken precis lika hjärtlig, varm och rolig som man är van vid. Precis som vanligt handlar det en hel del om starka kvinnor som går sin egen väg, på sitt alldeles egna sätt. Jag kan tänka mej att den är ännu bättre om man lyssnar på den, med Emma själv som inläsare.


Fyra helt annorlunda böcker alltså, allt från biografi till kokbok. Alla läsvärda på sitt eget sätt. Efter att ha läst Emmas bok är jag extra pepp på att se ”Je m appelle Agneta” som har premiär som teater på torsdag. Jag älskade den boken och är så nyfiken på hur föreställningen ska bli och även på Martins reaktion, han har inte läst den. Vi kommer att vara där med både kamera och filmkamera och hoppas såklart få ett snack med Emma också. Vi får väl se om vi lyckas 🙂

I helgen är det även dax för bokmässa, men vi kommer inte att vara där i år. Vi får nöja oss med att läsa böcker och gå på teater istället. Det är helt ok det med.


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *