Valhemligheter – för vem?
Det enda vi i Sverige inte behöver redovisa i våra liv är hur vi röstar. Den sk valhemligheten. Det är väl bra att man får ha något privat i sitt liv, om man nu vill. Jag struntar totalt i om folk får veta hur jag röstar, vill folk veta – så svarar jag. Men vissa vill verkligen hålla sitt val hemligt och det tycker jag är helt ok.
Tyvärr är det inte alls lätt ändå för vissa att hålla sina val hemliga, även om de har rätt till det. Synskadade kan nämligen inte personrösta utan att be någon om hjälp. Hur i hela friden skulle det gå till? Hur ska en synskadad person hitta rätt ruta att kryssa i? De måste be någon annan att kryssa och då är valhemligheten genast borta.
Kan man lösa detta på något sätt? Ja, om det gick att rösta via internet. Synskadade har rätt till röstsyntes på sin dator, som hjälpmedel och det funkar alldeles strålande på de datorer som jag har testat. Kunde man rösta via internet så kan man höra de olika alternativen och på så sätt rösta på den person som man anser bäst. Då skulle ingen annan lägga sej i personens val och valhemligheten skulle hållas bevarad.
Man kan ju deklarera och utföra bankärenden, varför kan man då inte rösta via internet? Jo, för att man inte kan vara säker på att det är just den personen som röstat! Men ställ en dator i vallokalen då! Då får ALLA visa röstkort och gå bakom en skärm, skillnaden är ju bara att bakom en av skärmarna finns en dator med hörlurar.
Klart det går att fixa! Frågan är bara hur lång tid det ska ta?
.