Antingen eller…

Antingen eller…

Om man tittar på statusarna på Facebook så är det utmärkande att man antingen är helt ledig eller har massor att göra, att man värker i sej skräpmat och slappar på soffan eller tränar och äter nyttigt. Det är alltså antingen eller, inget mittemellan…

Det var en kompis på FB som uppmärksammade mej på detta för några dagar sedan och sedan dess har jag hållit lite koll. Å visst stämmer det! Det kan vara så att jag lägger upp en status om att jag ska iväg och träna, då får jag en bild på en stor räkmacka som svar. Samma person kan strax efter lägga upp en status om att det är typ räkmackan som bygger h*ns vackra kropp.

Att vara uppbokad och ha massor att göra är dagens sätt att visa att man är någon. Vissa lägger upp statusar som nästan gör dem till offer, även om det mesta är deras egna uppsatta krav som spökar. Har man heltidsarbete, flera barn med aktiviteter och ett hem att ta hand om så är det självklart mycket att göra. Så är det bara! Visst kan det bli stressigt, men lämnar man inte över en del av ansvaret på sin partner får man i mina ögon skylla sej lite själv. Är man två delar man på bördan, är man ensam är det en helt annan sak!

Jag upplever alltså inte att alla min vänners FB-statusar är rosenröda och enbart visar upp den bra sidan, som det står att vi gör i alla artiklar man läser. Tvärtom så tycker jag att mina kontakter är väldigt öppna med dåliga dagar och hur de faktiskt har det. Det gillar jag! Jag tror inte att någon på min kontaktlista enbart skriver rosenröda, tillsnyggade statusar faktiskt…

För mej är det viktigt att träna och äta hyfsat nyttigt, men självklart har jag dagar då jag sitter i onepiece en hel dag i soffan och käkar choklad! Å det är inget jag döljer, tvärtom! Så är ju livet! Även för en inbiten Viktväktare! För mej skulle det vara helt stört att enbart leva för sin träning och hälsosam mat varenda dag året runt, utan att spåra ur en enda gång – det är ju inget liv! Jag vill visa att man kan ha det bästa av bägge världarna. Att jag är en helt vanlig människa faktiskt…

Men jag försöker uppmana folk att rensa i sina åtaganden och lägga sej på soffan en hel dag, utan dåligt samvete! Jag, om någon, vet vad stress kan göra med en människa och det är något jag vill varna för. Stress är livsfarligt! Att då se en status där någon stressat runt så de faktiskt fått problem med hjärtat och sedan fortsätter i samma stil känns helt galet. Eller att någon som precis fått besked av sin läkare att denne har på gränsen till diabetes ändå visar upp sin bakelse eller den där räkmackan, känns ju lite som att personen förnekar sin egen verklighet.

Ibland är det svenska ordet ”lagom” väldigt passande. Att försöka leva lite lagom hälsosamt, stressa mindre och röra på sej lite lagom mycket. Iaf försöka! För det är inte bra för oss att stressa, äta skräp och sitta still. Inte hela tiden! Det är ju inte jättesvårt att se över sina portionsstorlekar och kanske äta lite mer grönt. Det är heller inte jättesvårt att ta trapporna istället för hissen eller att ta en promenad på helgen. Det svåraste är faktiskt att sluta stress, särskilt om man gjort det länge. Att säga nej till någon eller något kan göra en illa omtyckt… och besvärlig i andras ögon. Å man vill ju vara omtyckt…

Men för att må bra och kunna ta hand om dem vi älskar, så måste vi tänka på oss själva först. Då måste vi ge oss själva bra mat så hela systemet inom oss fungerar, en lagom mängd rörelse så våra kroppar orkar bära oss längre och vila så hjärnan kan synka med resten av kroppen. För att kunna ta hand om andra och verkligen ta vara på det liv vi har, så måste vi ta hand om oss själva först! Jag vill absolut inte leva för alltid, eller ens så länge som min snart 97-åriga farmor. Men jag vill vara frisk så länge jag kan och då måste jag vara snäll mot mej själv och ta hand om mej.

Jag önskar därför att se fler statusar med lite blandat innehåll, inte bara hurtiga statusar med träning och salladsbilder eller räkmackor och soffhäng. Jag vill ha en blandning, för det är det kroppen behöver. Vi måste vara snälla mot oss själva och respektera våra kroppar! Om inte vi respekterar oss själva, varför ska då andra göra det?

Så: ta hand om er, var snälla mot er, ät nyttigt och rör på er – men glöm inte att hänga i soffan och käka en pizza ibland också. Men framför allt: sluta stressa!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *