Är du en Mappie?

Är du en Mappie?

När jag blir pensionär vill jag gärna bli sedd som en mogen, attraktiv pionjärperson. En person som tar hand om sej, har en aktiv vardag och som iaf en och annan kan se som någon slags förebild. I måndags utsågs Årets Mappie. Oj, så många färgstarka och häftiga människor på ett och samma ställe!

Det är tidningen M Magasin som delar ut priset, bakom magasinet står Amelia Adamo. Som väl är en av de största Mappisarna som finns? Priset fyller 10 år i år och instiftades för att uppmärksamma mogna kvinnor och att de fortfarande har en väldans massa kvar att ge och är goda förebilder. Mappisar genom åren är bla Carin Götblad, Maud Olofsson, Stina Dabrowski mfl. Starka kvinnor som fått kämpa en hel del och som är goda förebilder. I år tilldelades Lill Lindfors priset, mycket välförtjänt tycker jag!

Lill Lindfors är 75 år men ser ut som typ 60. Så jäkla snygg och trevlig, dessutom har hon hus i närheten av oss på Öland. Hon har funnits jämt! Jag tror att nästan alla kan nynna någon av hennes låtar på beställning. Ett hus ska byggas utan glädje, En man i byrålådan mm och vem minns inte den tappade kjolen i Eurovision? En otroligt karismatiskt person!

Galan gick av stapeln på Grand Hotell. Vi fick en härlig buffé med en massa godsaker som vi gärna lät oss smaka av. Tyvärr fanns det bara kranvatten som alkoholfritt alternativ, detta kanske man borde se över till nästa gång. En alkoholfri cider eller varför inte något gott alkoholfritt vin hade ju varit perfekt till den goda maten. Medan Martin sippade på det röda vinet, gick jag alltså runt på kranvatten. Men det gick bra det med!

Återigen kan man säga att ALLA var där, trots att det vara galornas kväll och både QX, Elle Decoration mfl var samtidigt. I vimlet såg vi flera av programledarna på Tv4, Tilde de Paula och Agneta Sjödin i sällskap av Pamela Alsterlind och Elaine Eksvärd. Elisabeth Höglund, Yvonne Ryding, Dominika Peczynski och en massa andra. Männen var i klar minoritet, men Martin fick iaf sällskap av Johan Rabeus och Björn Kjellman som var konferencier. Underhållningen stod däremot männen för… Niklas Strömstedt och gruppen Gentlemen rev av gamla godingar som de flesta sjöng med i.

Pristagarna för kvällen i de olika kategorierna var:

Årets Stilmappie: Hedvig Ander – Stylist och gör-om-mig guru.
Årets Maktmappie: Barbro Westerholm – Riksdagsledarmot och äldreambassadör.
Årets Internationella mappie : Maggie Smith -Skådespelerska och onlinedrottning.
Årets Kulturmappie : Ann-Marie Rauer – Journalist och TV- stjärna.
Årets Hjältemappie : Zeliha Dagli – Förortsfeminist och debattör.
Årets Hedersmappie : Lars Lerin – Konstnär

Extra roligt tycker jag det var att Maggie Smith fick pris, hon är en stor favorit hos mej! Men även att ett av priserna gick till Zeliha Dagli som är mamma till en av mina fd politikerkollegor Sakine, som numera är ledarskribent på Expressen. Att träffa dem bägge var en av höjdpunkterna på kvällen, Sakine och jag har inte setts på säkert 10 år. Hon kommer nog också bli en Mappie. Några andra jag tror kan bli årets Mappie någon gång är Yvonne Ryding, Dominika Peczynski, Tilde de Paula och Agneta Sjödin.

Det var en väldigt mysig kväll och det blir en särskild stämning när det är övervägande kvinnor på en stor tillställning. Jag vet inte varför, det bara är så. Med äldre kvinnor blir det mer respektfullt än med yngre där det nästan alltid finns någon slags konkurrens. Det behövs några år på nacken för att bli så pass trygg i sej själv att man kan bjuda på sin erfarenhet utan att känn sej hotad kanske? Att ge av sej själv och sprida känslan av omtanke och trygghet. För det var precis det som fanns här! Fullt av respekt, omtanke och värme – ingen konkurrens eller ”backstabbing” alls.

Priset delades alltså ut för tionde året i rad och Amelia Adamos förhoppning är att det inte ska behöva delas ut så många gånger till utan att äldre kvinnors gärning ändå ska uppmärksammas. Å andra sidan är det ju kul med fest och att uppmärksamma duktiga människor, så varför inte?

Är du en Mappie eller kommer du att bli? Vem tycker du borde få priset?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *