Åtta härliga julböcker!

Åtta härliga julböcker!

Oj, vad jag har läst! På varenda resa, båt, flyg, husbil, har jag plöjt julböcker senaste veckorna. Helst ska ju tipsen komma innan första advent, men det hann jag inte. Detta blir alltså inte adventstips, utan kanske mer tips för läsning i jul och mellandagarna, och himla bra julklappar 🙂

Finns det något härligare än julböcker och julfilmer? Såna där som trasslar till sej i början, verkar vara omöjliga att få ordning på men sen löser sej allt så där supergulligt i slutet. Två av mina tips är faktiskt inte så… bla mordhistorien, det är ju inte så mysigt lixom… å den andra tänker jag inte berätta vilken det är faktiskt – det får ni upptäcka själva när ni läser den.

Men nu kör vi igång, det är mååånga böcker som ska berättas om. Sju har jag läst, en har jag lyssnat på.

Julmord i Skärgården – Anna Ihrén

Detta är femte delen av Morden på Smögen, men de går att läsa fristående. Jag gjorde det och kom in i karaktärerna rätt enkelt ändå.

En död kvinna hittas till hälften fastfrusen i isen. Det är såklart bara några dagar kvar till julafton och precis när poliserna Dennis och Sandra börjat förbereda för julledigheten, landar ärendet på deras bord. Dennis syster Victoria har förberett firandet i flera veckor. En jul i skärgården är något hon längtat efter i många år. Hur ska den bli om Dennis måste jobba hela helgen?

Här lindas två kvinnors historier snyggt samman, trots att det är tusen år mellan dem. Laila och Freja delar en historia som ingen av dem nånsin helt kommer att känna till. Deras gemensamma nämnare är ett smycke som en liten pojke tar från fyndplatsen och som ska komma att få en stor betydelse för fallet.

Jag har inte läst något tidigare av Anna Ihrén. Jag tycker om själva historien, men språket känns lite stapplande. Lite platt kanske, svårt att förklara. Det känns lite mer som ett manus än som en roman. Men läsvärd, annars hade jag inte tipsat om den.

Jul i rubinrött & Jul i rampljus – Amanda Hellberg

Ulltunaserien utspelar sej i slutet av 1800-talet. Det är vackra kläder, starka kvinnor men stelbent kvinnosyn. Första delen ”Jul i krinolin” kom för ett par år sedan. I andra delen får vi träffa Nina som utåt sett har allt: man, barn och en gynnad tillvaro på en fin herrgård, men bakom stängda dörrar är äktenskapet olyckligt. När privatläraren Johan Mahler anländer för att undervisa sonen och även bo på godset uppstår såklart kärlek. Nina gömmer sina känslor men hennes make har också hemligheter. Så härligt förutsägbart!

I den tredje och avslutande delen har vi precis kommit in på 1900-talet. Harriet Hjort är en begåvad ung sångerska som uppträder tillsammans med pianisten Isak. Isak är blind och delvis beroende av Harriet, och hon sjunger aldrig lika bra med någon annan.

När den mäktige teaterdirektören Josef Ståhl utlyser en tävling om huvudrollen som Snöprinsessan, trotsar Harriet sin tilltagande rampfeber och deltar. Både pengar och framtid står på spel. Snart inser hon dock att hon slungats in i en teatervärld hon inte var beredd på.

Amanda Hellberg är mästare på att beskriva sina karaktärer så att de nästan får liv. Kanske är det de otroligt vackra omslagen som sätter sej i skallen, snyggare bokomslag har jag sällan sett. Man behöver alltså inte ens öppna boken för att ha bilden klar, man känner lixom redan huvudpersonen. Hon blandar också in tidens politiska situation och ger läsaren en historialektion på vägen. Otroligt snyggt!

Här är vänskap, kärlek, missförstånd och massor med jul. En alldeles perfekt kombination! Gillar man härliga romaner och att ha fina böcker i bokhyllan, då ska man köpa hem hela Ulltunaserien.

Åtta dagar med dig – Jean Meltzer

Nu snacka vi jul på riktigt! Trettioåriga judinnan Rachel Rubenstein-Goldblatt bär på en stor hemlighet – hon fullkomligt älskar julen och har till och med byggt sin karriär på den. Rachel är en New York-baserad, bästsäljande författare till romantiska julromaner, men under pseudonym eftersom hennes julvurm är hemlig för familjen, framför allt för hennes pappa Rabbi Goldstein.

När Rachels förlag plötsligt vill att hon skriver en romantisk Chanukka-roman tar hon till en del rätt desperata åtgärder kan man väl säga. Vilket innebär att hon blir tvungen att tillbringa tid med sin ärkefiende Jacob Greenberg som också var hennes första kärlek. Såklart blir det en massa missförstånd, men också en massa vänskap och även lite religionskunskap och kanske en ökad förståelse om kroniska sjukdomar.

Jag gillade den här boken väldigt mycket! Den har en lågmäld och fin ton som passar bra så här inför jul. Jean Meltzer trycker, medvetet eller omedvetet, på den där knappen som säger att vi alla är unika, men ändå ganska lika. Att vi alla är värda att både förlåtas och älskas, för den vi är. En väldigt fin roman!

Den sista adventskalendern – Jenny Fagerlund

Allt börjar med en snöstorm som Petra och hennes elvaåriga systerdotter Charlie försöker ta sej fram i. De ska flytta till Nyponviken, en plats de aldrig besökt men som Petras syster berättade om innan hon dog. Sakta börjar Petra och Charlie vänja sig vid sin nya tillvaro, men deras ankomst rör upp blandade känslor hos några av byborna.

En morgon ligger en väldigt speciell adventskalender utanför dörren, där varje lucka avslöjar en ny detalj om konstnären Lilly. Snart inser Petra att invånarna i byn döljer något och att adventskalendern är nyckeln till svaret. Vem är Lilly och vad har hon med Petra att göra?

Även den här gången handlar det om starka familjeband och gemenskap. Allt Jenny Fagerlund skriver är så otroligt gripande och berörande. Hon har en alldeles särskild ton i sina texter. Jag ser fram emot varje ny bok!

Alltid i december – Emily Stone

Detta är Emily Stones debutroman, vilken debut! Alltid i december är en otroligt speciell julroman som handlar om Josie som har en väldigt udda relation till julen. För många år sedan förlorade hon båda sina föräldrar just under julhelgen. Sedan dess har hon varje december skrivit ett brev till dem med samma fyra ord: Jag saknar er, alltid.

Men den här julen kommer inte att bli som vanligt. På väg för att posta brevet krockar Josie med arkitekten Max Carter, en man som kommer att förändra hennes liv för alltid. Under det följande året möts de på en rad oväntade platser, är det kärlek och hur ska de isf gå vidare?

Ååå, detta är så fint! Och så annorlunda. Det ligger en ton av melankoli över hela boken. En otroligt vackert skriven berättelse om kärlek, lögner, förlust och livets oförutsägbarhet. Läs den bara! Jag ser verkligen fram emot nästa bok av Emily Stone och kommer inte att glömma det namnet.

En julsaga i Stowford – Anne Marie Ryan

Här har vi en riktigt fin julsaga! Nora och Simon har drivit den vackra bokhandeln i trettio år. Men tiderna är tuffa och butiken hotas av stängning – kommer den här julen att bli deras sista? När en äldre man besöker butiken och köper en present till sitt sjuka barnbarn, får de en idé. De ska skicka ut böcker till de som känner sig ensamma i jul. Sex invånare i byn får slumpvis varsin bok, som kommer att förändra deras liv. Även Nora och Simons.

Här är julmys så det bara tänker om det! Det handlar om vänskap, psykisk ohälsa, kärlek, sorg och hur bra det kan bli när man ställer upp för varandra. Författaren väver smart in en mängd boktips på vägen, som man blir väldigt sugen på att läsa.

När snön faller vit – Carin Hjulström

Julförberedelserna är i full gång på plantskolan, Siri och Anton kämpar på med julrosor, amaryllis och kransar. På ålderdomshemmet i närheten firas Lucia med sång från traktens förskola. Snart upptäcker man att ett dyrbart konstverk har försvunnit – och man kan konstatera att säkerheten kring verket varit i det närmaste obefintlig. När det kommer in fler anmälningar om konststölder inleder polisen Olle Magnusson en utredning och Siri och Anton dras som vanligt in i fallet. Samtidigt vill slottsfrun Viveca Lagercrantz planera för julen och i år vill hon fira en stor jul tillsammans med släkten – i vilken plötsligt även Siri och Anton ingår …

Den här fjärde delen av Säbyholm finns inte i tryck (än), utan bara som ljud- och e-bok. Den är ganska tunn och snabbläst. Jag fastande för Siri och Anton direkt när jag läste första boken, de blev lixom goda vänner direkt. Hjulström fångar enkelt läsaren och nu vill jag och många fler bara ha mer!

———–

Den här bokhögen går inte att rangordna. Ala de här böckerna har något speciellt och är alla lika läsvärda. Att bara välja en går helt enkelt inte, men jag tycker ju väldigt mycket om Carin Hjulströms serie om Säbyholm som är mysiga och snabblästa. Precis som Ulltunasviten av Amanda Hellberg, karaktärer men känner igen men ändå fristående. Jenny Fagerlund misslyckas aldrig! Hon skriver så otroligt fint och ”levande”, bara älskar hennes böcker. Tre otroligt bra svenska författare!

MEN… ”Alltid i december”… vilken historia! Fängslande, vackert skriven, kärlek, sorg, svek, lögner… ja, här finns allt. Kanske skulle det bli den ändå, om jag måste välja… men det måste jag inte! Jag rekommenderar allihop!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

5 svar på ”Åtta härliga julböcker!

  1. Julfilmer har det blivit några stycken och shower lika så. Däremot så har det gått trögt på sista tiden med att läsa romaner. Varför vet jag inte men tiden har inte räckt till får jag väl ha till mitt försvar.

  2. Å tack för tipsen! Jenny Fagerlunds har jag redan avverkat och den var fin, brukar gilla hennes böcker. La till ett par av dina tips på min lista så får vi se hur många jag hinner lyssna på denna julen. Började på en annan igår av Sarah Morgan.

  3. Hittar flera stycken som jag faktiskt skulle kunna tänka mig läsa, så får kolla upp böckerna. Amanda Hellbergs böcker har så fina omslag tycker jag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *