Därför älskar vi Gambia!

Därför älskar vi Gambia!

Nu är det drygt en vecka sedan vi kom hem från Gambia, tiden går så otroligt fort! Jag får ofta frågor om landet och varför vi tycker att man ska åka dit. Jag tänkte försöka svara på det nu…

Gambia är Västafrikas minsta land, bara 11 000 kvm stort, som Småland ungefär har jag för mej. Det ligger på bägge sidorna om Gambiafloden, inuti Senegal. Det är alltså ett land i landet kan man säga, men med egen flagga och eget styre. Det har varit en engelsk koloni, vilket gör att de allra flesta talar engelska plus sina egna stamspråk.

Vi tycker om Gambia för att det är solsäkert, vackert, god mat (smakrik utan att vara stark), trevliga människor, ganska nära (8 timmar med flyg) och bara en timmes tidsskillnad. Man åker ju bara rakt söder ut och slipper alltså jobbig tidsskillnad som enligt mej blir värre att tampas med ju äldre man blir. Nu sätter man sej bara på flyget och allt är som vanligt både när man kommer dit och hem, jätteskönt!

Vi kom alltså hem förra onsdagen och när vi var där hade vi runt 35 grader varmt på dagarna. Det kan låta mycket, men eftersom värmen är torr och Atlanten hela tiden fläktar gott så känns det inte så varmt. Åker man inåt landet kan det bli riktigt hett, men vid stranden är det helt perfekt. Stränderna är nästan tomma och underbara att gå långa promenader på. Rent teoretiskt skulle man kunna gå från norra delen från gränsen till Senegal, genom hela landet och till södra delen till andra gränsen till Senegal. Det är några mil, men strand nästan hela vägen.

Vi tar ofta långa strandpromenader, bla för att min vän Linda bor en bra bit bort från hotellområdena och vi gärna går till henne istället för att åka taxi. Det har blivit promenader på 2-3 timmar, då man stannat och badat, tagit härliga bilder och bara njutit av tillvaron. Ibland kommer det fram någon och vill prata, ibland passeras man av en häst eller hör apor tjattra. Här och där ser man hur fiskarna kämpar med sina nät och ibland får man hjälpa till att dra upp fisken.

Allt är så enkelt i Gambia! Som turist finns det alltid något att göra, om man inte vill ligga och sola hela dagarna. Folk är trevliga och hjälpsamma. Överallt finns fantastisk natur och djur som underhållning. Tycker man om att fotografera är man i paradiset, alla bilder blir fantastiska! Det finns ett helt ok gym, en väldigt speciell huvudstad, Gambiafloden som bjuder på härligt fiske, trumkurser på stranden och en kulturhistoria som måste bevaras. Här har man aldrig tråkigt!

I Gambia gör man skillnad som turist. Bara genom sin vistelse i landet bidrar man till arbetstillfällen som gör att familjer överlever. Å vill man göra lite till och verkligen se hur folk lever, tar man sej bara en liten bit bort från turistområdena. I byarna är man mer än välkommen! Man kan köpa med en säck ris och verkligen göra nytta. Eller som vi som tog med kläder, leksaker och annat smått och gott hemifrån. Vi köpte med oss potatis, lök, olja och ris för flera månader för att underlätta för vår familj. Nu behöver vår pojke inte vara rädd att familjen ska gå hungriga för ett bra tag framöver. Myggnäten vi köpte till familjen för tre år sedan har gjort att ingen i just deras hus dött i malaria. Att veta det betyder allt!

Jag har rest mycket och sett stora delar av världen. Jag tycker egentligen att världen är för spännande och för stor för att bara åka till samma ställe vid varje semester. Men till Gambia återkommer jag, just för att allt jag älskar finns där. Så om ungefär tre år är vi tillbaka, då har vi sett några nya platser under tiden, sen måste vi se hur Smile och familjen mår igen. Gambia har precis allt man behöver, utom en massa jobbig tidsskillnad. Åk dit! Ni kommer inte att ångra er!

Vill ni så är ni välkomna att följa med oss nästa gång vi åker dit. Som det ser ut nu så blir det i januari 2019. Det kostar ca 8000 kr för flyg, boende och halvpension. Börjar man spara 240 kr i månaden nu, så finns pengarna när det är dax. Betydligt mindre än till många andra resmål, som inte alls har lika mycket att bjuda på. Gambia är helt fantastiskt och det hoppas jag att jag lyckats förmedla till er. I Gambia gör varenda turist skillnad, vi är efterlängtade och uppskattade. Det finns inget bättre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *