En lättare sommar

En lättare sommar

Målet är att vara under 60.

Många som vill gå ner i vikt gör ett rejält ryck i januari, kämpar i 6-8 veckor, pausar några veckor och gör ett nytt ryck efter påsk. Sen händer nåt i maj-juni när de flesta lägger ner över sommaren och kör igång i augusti. Det här är min erfarenhet efter 14 år på Viktväktarna.

Nu när VV finns både som app, på Facebook och på Instagram ser det dock lite annorlunda ut. Nu står man ut lite längre och har väl mer eller mindre lyckats hålla sej på banan nästan hela våren. Men många ger fortfarande upp innan skolavslutningen och lovar sej själv att fortsätta när skolorna börjat igen. Ni som tänker så här och agerar som jag beskrivit, vill jag ge en utmaning. Ja, ni andra kan också följa med  🙂

Istället för att strunta i allt hela sommaren för att ”unna” er (guuud vad jag avskyr det ordet) en massa gott, så utmanar jag er att ”unna” er en viktnedgång. Min utmaning till er är att under er semester se till ert bästa, vara er bästa kompis och ta hand om er på bästa sätt. På semestern har man ju tid! Man är ledig, kvällarna är ljusa och i bästa fall är man hyfsat utvilad. Jag uppmanar er därför att börja dagen med en långpromenad (gärna med familjen i sällskap) eller en cykeltur. På så sätt har ni råd med det där glaset vin på kvällen (om det nu är just det ni vill ha), det har ni ju motionerat ihop! Jag uppmanar er också att ta långa sovmorgnar och en tupplur i hängmattan. Planera maten och håll det enkelt, så inte hela dagen går åt till att laga mat. För då kanske det finns tid även för en kvällspromenad!

Våra semestrar brukar fungera lite som träningsläger. Vi sover till kanske 8.30, äter frukost ute, tar en timmes promenad innan lunch. Äter en god och matig sallad, latar oss resten av dagen, lagar middag från grunden och tar ytterligare en promenad på kvällen. Det kan även bli en cykeltur på eftermiddagen, men mest ligger vi med näsan i varsin bok eller lyssnar på en gemensam ljudbok på stranden eller hemma i solstolen. När semestern är över är vi både piggare, smalare och friskare. Å jäkligt nöjda med både oss själva och vår semester!

Jag är väl medveten om att många likställer semester med gott att dricka, mycket god mat och lata dagar. Å allt det kan ni få om ni bara planerar lite och tänker en extra gång. Vad vill jag? Hur många glas vin behöver jag egentligen? Blir det godare för att jag äter eller dricker mycket? Är det kanske lite skönare att lata sej när man gått en långpromenad? Semestern handlar ju om att vila upp sej och det gör man faktiskt bäst med lite extra motion, frisk luft och mycket sömn.

Så nu utmanar jag alltså er att göra bra val på er semester och inte bara lägga hela viktresan på hyllan i flera månader. Mitt mål är att väga 3,5 kg mindre i slutet av augusti. Vad är ditt mål?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *