En spännande bokhög

En spännande bokhög

Inför vårens första längre husbilstur plockade jag ihop en hög med böcker, med några för mej helt nya författare och några som jag känt sedan länge och gärna läser igen. Något som verkar segla upp just nu är böcker med kortare berättelse. Kanske för att skapa nyfikenhet och skriva en hel bok om dem senare, vad vet jag?

Jag gillar att plöja en hel serie på en gång, det gjorde jag med Kristina Ohlssons serie om Strindberg och trodde att det var hela serien jag läste. Att det inte skulle komma någon fortsättning. Men det gjorde det såklart… inte mej emot, lite snopet bara.

Tina Frennstedts böcker om kalla fall är också en serie jag gillar. I höstas kom del 4 och jag antar att det kan komma hur många som helst. Fallen har till viss del med verkligheten att göra, vilket gör att det blir extra intressanta.

Men vi börjar väl uppifrån som vanligt:

Motiv – Malin Persson Giolito

Jag har inte läst något av Malin förr, däremot har jag sett ”Störst av allt” både som teater med Nour El Refai och som tv-serie. Otroligt intelligenta manus som skapade en stor nyfikenhet att läsa något av henne. Nu var det äntligen dax!

”Motiv” är ingen traditionell bok, utan mer en novellsamling där alla texter går i ungefär samma tema. Vad som händer när vi går över gränsen, när barn och unga utsätts för brott eller begår brott. Ett otroligt intressant, obehagligt och skrämmande tema.

Vi får träffa åttaåriga Lillan, som blir vittne till en händelse under sina föräldrars fest. Vad händer om hon berättar sanningen? Här finns också Mikaela som försöker nå fram till sin svårt alkoholiserade mamma? Och Anne som sitter som åhörare i tingsrätten och lyssnar till en förhandling där hennes son Jonathan prövas. Kanske blir det fängelse för honom, han misstänks för att ha sålt narkotika vid en skola. Vad ska hon göra för att rädda honom?

Det är lätt att döma andras handlingar, men de flesta av oss har ingen aning om hur vi skulle reagera i en riktig krissituation. Vad skulle hända om vi tappade vår moraliska kompass? Malin ger oss en liten tjuvkik in i andras liv, där mycket går fel, men inget är varken svart eller vitt. Det är fruktansvärda berättelser, smärtsamma faktiskt, men oerhört intressanta. Man får en del att tänka på…

(Cold Case) Sista bilden – Tina Frennstedt

Detta är alltså fjärde boken i Tinas Cold Case-serie, de föregående är så otroligt spännande, intressanta och välskrivna så jag räknade med att denna skulle vara det också – och så var det! Fallen bygger på verkligheten, men sen har författaren ändrat lite för att passa i bokform. Delarna är fristående, men det är alltid samma team som utreder, så det är enklast att läsa dem i ordning.

Den här gången försvinner en ung kvinna spårlöst när hon är på väg hem från en utekväll i Köpenhamn. Sex år senare dyker ett foto av henne upp på nätet. Hon sitter i en okänd bil, med rufsigt hår och stressad blick. Kort därpå läggs en ny bild ut, denna gång på en kvinna som varit försvunnen i sjutton år. Deras öden vävs oväntat samman med en känd skådespelerskas flytt till Österlen.

Även i den här bokserien är det en hyfsat bitter kvinnlig polis som tvingats bort från sin tjänst på grund av ett misstag. Hon får inte jobba på sin vanliga arbetsplats under sin avstängning, men hoppar in och hjälper den danska polisen istället.

Jag gillar den här serien, även om jag tycker det börjar bli lite tjatigt med bittra kvinnliga poliser. Men Tina är enormt skicklig på att väva ihop en spännande story, men oväntade tvister. Det är oftast knepigt att lista ut hur saker hänger ihop, så även den här gången.

Frälsarkransen – Kristina Ohlsson

Jag trodde som sagt att serien om Strindberg var slut, men så kom en till del i serien. Precis lika fin som de andra. Fin och fin… jo, men även om det är en deckare så är det fint och mysigt också. Antikvitetshandlaren August och hans poliskvinna Maria är så fina, särskilt nu när de blivit föräldrar.

Allt är bra i den lilla familjen på Kärleksvägen, sommaren visar sej från sin finaste sida och det drar ihop sig till kräftpremiär på Hovenäset. Sista detaljerna inför festen håller på att fixas när ett äldre par hittas förgiftade. De har bott på näset i femtio år och är väldigt omtyckta. Vad har hänt och vem kan vilja dem så illa? Utredningen hamnar såklart på Marias och Ray-Rays bord – men något skaver… han är inte som vanligt… Dessutom visar sej fallet ha en mörkare baksida än någon hade kunnat ana…

Det är en spännande historia, som vanligt skickligt ihoptråcklat av Kristina Ohlsson. Det får gärna komma fler delar, än har jag inte tröttnat 🙂

Spionernas krig (De förbjudna kapitlen) – Anders Nilsson

Jag är inte superintresserad av historia, men världskrigen har jag ändå ett visst intresse av. Mer sedan jag läst Denise Rudbergs böcker om Kontrahenterna, så när jag fick Anders Nilssons senaste bok i handen blev jag väldigt nyfiken. Och det skulle visa sej att det jag lärt av kontrahenterna faktiskt kom till nytta.

Spionernas krig handlar om den svenska underrättelsetjänsten och främst om Teddy Ternbergs del inom denna. Tore Forsberg, 1982 chef för Säpos kontraspionage mot Sovjetunionen, får oväntat besök av en kvinna som påstår sig ha arbetat för den svenska säkerhetstjänsten under andra världskriget. Utblottad och bortglömd ber hon en misstänksam Tore om hjälp. Mötet öppnar dörren till hemligheter som kanske inte borde komma upp till ytan.

Teddy Ternberg rekryteras 1940 till en ny specialenhet inom den svenska militära underrättelsetjänsten. Han måste inte bara hantera hotet från främmande makter – mycket tyder dessutom på att en dubbelagent nästlat sig in i de allra hemligaste rummen.

Hela boken bygger på verkliga händelser. Det är spännande, fartfyllt, välskrivet och känns lite overkligt att detta faktiskt är en del av vad som faktiskt hänt i Sverige. På riktigt. Att både Tore och Teddy funnits, jag har tom sett Teddys grav som ligger på Djurgården. Anders Nilsson beskriver fruktansvärda handlingar, som känns som hämtade ur värsta actionfilmen. Men detta har alltså hänt.

Är man bara det minsta lilla intresserad av Sveriges historia, så måste man läsa – en jättebra presentbok!


Fyra spännande böcker alltså, ganska olika kan man nog säga. Giolitos bok är som smakbitar av böcker som kan komma, alla de korta novellerna ger mersmak. Jag hade ingen aning om vad jag hade att vänta, men fastnade såklart direkt.

Frennstedt och Ohlsson känns som gamla kompisar som man blir glad av att träffa igen. De får gärna komma med fler böcker, detta tröttnar man inte på i första taget.

Anders Nilsson… vad ska man säga? Han är briljant! Skaparen av Johan Falck som gick och blev författare och det får han så gärna fortsätta med. Han har lovat minst två böcker till, dem ser jag fram emot Dessutom kommer det en fortsättning på boken om Johan Falck i höst. Me like!

En härlig hög alltså!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Ett svar på ”En spännande bokhög

  1. Tack för bok tipsen =) . Den sista sparade jag i min bokhylla på Storytel.

    Ta hand om dig och va rädd om dig! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *