Fick avslag

Fick avslag

Att byta namn är sannerligen inte enkelt! Särskilt inte när man itne har något gammal flick- eller släktnamn att ta till. Reglerna är otroligt snåriga och handläggningstiden är lååååång!

I vårt fall är det Martin som ska byta namn. Han hade gärna tagit mitt om han fått, men eftersom jag gifte mej till namnet så har jag inte rätt att ge bort det och exets släkt går inte med på att han tar det. Han vill inte ha sitt namn och eftersom jag kommer att få dubbelnamn så skulle det vara skönt med en kortare och enklare namn som andranamn. Så vi klurade och till slut var det Senior som kom på ett bra namn. 

Namnförslaget gick iväg i mitten av december och avgiften på 1800 kr betalades. Så var processen igång! Med minst 9 veckors handläggningstid var det bara att vänta och hålla tummarna. Igår kom beskedet; avslag! Namnet var för likt några förnamn och det fanns ett helt gäng företag med samma namn. Den lilla detaljen hade vi missat att kolla upp. Skit också!

Nu säger reglerna att man får pröva ytterligare tre namn för samma avgift eller överklaga bestlutet förstås. Vi valde att lämna in tre nya namnförslag och satt halva eftermiddagen och hela kvällen och letade namn igår. Vi gick igenom latinska ord, men fastnade inte för något särskilt. Då tog vi till två av stamstspråken i Gambia och där hittade vi massor med ord. Vi skrev ner alla och gick sedan igenom dem både i namn- och företagsregister. Kvar blev en handfull att välja mellan, tre av dem skickades iväg idag. De två första var vi helt eniga om, på plats tre hade vi varsin favorit – men eftersom det blir Martins hela efternamn (jag kommer ju bara att ha det som tillägg senare) så var det han som fick bestämma.

Så nu är det bara att hålla tummarna och vänta igen, den här gången är det inte sagt något om handläggningstid eftersom det redan är ett öppet ärende. Så det kan väl ta allt från någon dag till tre månader till antar jag… Inte förrän namnet är registrerat kan vi boka vår bröllopsresa, så vi hoppas ju att det ska gå snabbt. Annars blir det som Martin befarar; en bröllopsresa till Flen  🙂

Ni som funderar på ett namnbyte där det inte finns något gammalt namn att ta tillbaka – glöm det! Processen är krånglig, tar tid och ger en bara magsår. För oss är processen redan igång och vi vill förtås inte ha betalat in pengar i onödan, så vi vill gärna slutföra detta. Men går inte de här namnen heller igenom, så tror jag inte man har rätt till fler försök och då har vi slängt 1800 spänn i papperskorgen. Plus massor med tid! Det har gått många, många timmar att leta.

Så håll nu tummar och tår för att detta ska gå vägen, så vi kan boka vår resa innan alla platser är slut. Flen kan vi åka till någon annan gång…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *