Flera års tvist är över – jag vann!

Flera års tvist är över – jag vann!

Är det något jag avskyr, så är det att vara i en tvist med ett företag. Jag har rätt stor koll på lagar, regler och mina rättigheter efter många år som nämndeman i Tingsrätten. Så nog vet jag hur man går till väga och vilken väg man ska gå, men det är ju såååå energikrävande!

Tvisten jag ska berätta om här har pågått i två år, men allt startade egentligen för fyra år sedan. Det handlar om installation av fiber… jag vet att ni är många som också har problem med det. Särskilt ni som anlitat Open Infra eller Stadsnätsbolaget som de hette från början. Det är svårt – men det går att ta sej ur!

2 september 2017 skrev vi tveksamt på avtal med Stadsnätsbolaget. Då satt en försäljare vid namn Niklas i vår soffa och garanterade oss att så fort tjälen gick ur marken så skulle vi ha fiber. Detta lovade han dyrt och heligt flera gånger, eftersom det var detta som var viktigast för oss om vi skulle skriva på. Vi behövde akut ett stabilt internet så att vi båda skulle kunna jobba hemma. Å då hade vi såklart ingen aning om någon pandemi. Avtalet gällde i två år, hade inget hänt då så skulle det inte vara något problem att ta sej ur. Men vi var ju lovade fiber om ca 6 månader, så vi oroade oss inte.

Våren kom, inget hände. Hösten kom, inget hade ännu inte hänt. Surt såklart, men de hade ju 24 månader på sej… våren kom igen och inget hände… i oktober 2019 hade fortfarande inget hänt och jag mailade företaget och bad om annullering av avtalet. Jo tjena, så enkelt var det minsann inte. De hade haft såååå många kostnader och det absolut inte deras fel att inget hänt. Beslut på ansökan hade dragit ut på tiden, likaså överklagande av avslaget på ansökan, något som de inte rådde för och då menade man på att vi inte bara kunde dra oss ur sådär. Eller jo, det kunde vi… mot en kostnad såklart.

Vi var 13 eller 15 grannar som skrivit på, nu gjorde fler som jag och fick samma svar. Men vi fick inte samma belopp. Siffrorna skiftade ganska stort, mellan 6000 och 100 000 ville man ha i avbrottsavgift minsann. Jag fick inte ens veta min summa eftersom jag aldrig gick vidare. Jag orkade helt enkelt inte. Nånstans vid den här tiden bytte förtaget namn, och kanske ägare (?), till Open Infra, vilket visade sej skulle vara tur för mej…

I oktober 2020 hade det gått ytterligare ett år. Då mailade jag till Open Infra och sa att det gått ytterligare ett år och fortfarande stod vi utan fiber. Nu härjade en pandemi och vi behövde verkligen tjänsten. Jag menade på att de höll oss gisslan och inte levde upp till avtalet. Återigen kom svaret att de skulle skicka faktura om jag ville komma ur. Återigen orkade jag inte gå vidare…

Men sen kom lite energi och jag anmälde ärendet till ARN. Anmälan ställde jag till Stadsnätsbolaget, eftersom det var dem jag hade avtal med. Det blev avslag från ARN direkt. Jag hade nämligen dröjt för länge. Man måste anmäla ärendet inom ett år från första kontakt med motparten. Det hade jag inte gjort…. eller… Det var ju faktiskt inte Stadsnätsbolaget som var min motpart längre… det var ju Open Infra. Så jag gjorde en ny anmälan med Open Infra som motpart och där hade det inte gått ett år. Såklart såg ARN min föregående ansökan och undrade vad jag pysslade med, så jag förklarade att jag i virrvarret anmält fel bolag.

Sen hörde jag ingenting på ganska lång tid och tänkte att det var kört. De tog flera månader, men sen kom ett besked att Open Infra fått yttra sej och jag skulle nu få lämna svar på deras yttrande. Där var så många lögner! Att vi var över 400 hushåll i mitt område och det gått åt massor med arbetstid bara att projektera och söka tillstånd för just vårt område. Enligt dem skulle grävandet börja inom kort, så de hade ställt ut redskapsbodar mm hos oss. Vi är 38 hushåll, inte en gubbe har varit här sedan hösten 2017. Detta skrev jag och fick svar tillbaka efter bara några dagar.

De började på 400 hushåll, vi är 38… de har ingen koll alls!

Jag hade alltså att välja på att få avtalet hävt eller avvakta ytterligare. Svårt val! Inte! Vi har vid det här laget faktiskt fått fiber i huset, men av Botkyrka Stadsnät. Det gick snabbt från avtal till installation och fungerar klockrent! Det finns ju inte ens chans att jag skulle avvakta. Alltså skickade jag en skärmdump till Open Infra av meddelandet och bad dem häva avtalet omedelbums. Inte ett ljud kom tillbaka och jag ville ha ett skriftligt besked för att vara helt säker. Svart på vitt lixom. Detta skulle inte bli hängande i luften. Jag ville ha ett avslut.

Igår på förmiddagen fick jag ett nytt mail från ARN, där de frågade om jag hört något och om ärendet löst sej. Hörde de inget innan 1 november skulle de anse ärendet löst och släppa det. Jag tänkte att har jag inte hört något på måndag nästa vecka så mailar jag både ARN och Open Infra igen. Men det behövde jag inte! Igår kväll kom även svaret från Open Infra. JAG ÄR FRI!!! Efter två år, stor frustration och total uppgivenhet är jag ute på andra sidan. Och jag vann!

Frustrationen har varit så stor att jag faktiskt ställde upp i en intervju med Aftonbladet förra tisdagen. Jag och en granne (han kom ur avtalet tidigare) tänkte att vi kunde ge stöd åt andra i samma situation. Det ligger ca 400 ärenden hos ARN bara om Open Infra. Grannen kunde ge tips på hur man ska ta sej ur och jag kunde mest spy galla, vilket vi också gjorde. SAMMA KVÄLL som aftonbladet var här kom första meddelandet från Open Infra, det där att jag kunde välja att avsluta eller avvakta. Tidningen hade inte varit i kontakt med dem än, så det var en slump att det blev just samma dag. Men de kanske känner att de har blåslampa i häcken nu och börjar ge sej?

Till er som sitter fast i Open Infras avtal vill jag verkligen uppmana att anmäla till ARN. Det verkar inte finnas något annat sätt. Skulle ni redan ha fått en avbrottsfaktura, så bestrider ni den medan tvisten pågår. Betala INTE! Men se upp med datumen, vänta inte för länge. Jag ser många som lyckas ta sej ur nu, så det går. Ge inte upp!

Att vara i en tvist med ett företag tar enormt mycket energi. Man är så liten och det handlar oftast om stora pengar. Jurister som tittat på avtalet vi haft menar att det inte ens är lagligt, vi har alltså varit gisslan i ett ogiltigt avtal! De borde släppt oss direkt när 24 månader gått, utan diskussion. Så här gör många företag eftersom de räknar med att kunderna inte orkar dra ärendet i långbänk utan hellre betalar. De tjänar massor med pengar på alla som faktiskt betalar den där avbrottsfakturan. Jag är så stolt över att jag inte gjorde det. Att jag inte gav upp.

Men det har krävt enormt mycket av mej i energi, sömnlösa nätter, oro, frustration och en massa annat. Jag har ju lite annat som trasslar runt mej samtidigt lixom… Nu är iaf detta över och jag pustar ut för den här gången. Jag vann!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

9 svar på ”Flera års tvist är över – jag vann!

  1. Men herregud jag fick lite panik av att bara läsa om detta, att det ska kräva så mycket energi av en människa på något som skulle fixats utan problem. Ååå jag måste bara säga GRATTIS att du slipper dom! 🌹

  2. Grattis. Skam den som ger sig stämmer verkligen på detta. Att du orkade dra hela svängen är bra. Ofta tror jag många ger upp pga att det tar så lång tid

  3. Grattis! Så skönt att det till slut ordnade sig. Blir så trött på alla dessa oseriösa företag som försöker lura sina kunder istället för att bara göra rätt från början… Det skulle de i längden tjäna mer på tror jag. Om inte annat vad gäller ett gott rykte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *