Föräldraansvar

Föräldraansvar

Vad ingår egentligen i föräldraanavsaret? Anledningen till frågan är att vi tillsammans med ungdomarna brukar titta på Lyxfällan och alla förundras vi över hur folk kan vara så klantiga med pengar. Folk tar blanco-lån, sms-lån och en massa annat utan att tänka på att pengarna faktiskt måste betalas tillbaka någon gång och på något sätt. När tom ungomarna sitter och skakar förundrat på huvudet kan man undra vem som lärt dessa personer något om ekonomi, ingen måste ju vara svaret…

Ingår inte detta i föräldraansvaret? Är det inte jag som förälder som i första hand ska lära mina barn att ta hand om pengar och lära dem pengars värde. Men det är klart att det kan jag ju inte göra om ingen lärt mej först. Nu har jag tur, eller kanske bara kloka föräldrar, som faktiskt lärt mej en hel del om ekonomi och alltid levt som de lär.

Så jag har kunnat lära barnen redan när de var små att man inte lånar till lyxprylar utan man får spara först. När de var små och jag levde ensam med dem hade vi det ganska tufft och fick många gånger panta flaskor för att handla mjölk. Jag har själv tjänat mina egna pengar sen jag var ca 14 år och även killarna har fått sälja jultidningar, blomlökar mm för att kunna lyxa till sin vardag.

De har varit med mej på loppisar och klädbytardagar, hjälpt mej att sälja grejer eller haft egen fikahörn med försäljning av kaffebröd och dricka. Någon gång har väl Junior tyckt att det är tråkigt att inte få det han pekat på eller velat ha märkeskläder, men det har snabbt gått över när han insett att alla pengar vi får över går till en resa. Han har rest mycket mer än någon av hans kompisar med canada goose jackor eller converse…

Jag kan faktiskt slå mej för bröstet och säga att mina ungar kan pengar och att det är min förtjänst! Man får inte vara stolt för sånt i sverige, men det är jag! Mina ungar är självständiga, de kan ta hand om ett hem och sköta ett jobb. Det är inget man lär sej i skolan och heller inget som skolan ska lära dem tycker jag, det hör till föräldraansvaret att lära dem allt detta.

Sen kan jag tycka att skolan ska lära ut lite allmänt om privatekonomi, budget och sånt. Men fortfarande är det föräldrarna som har största ansvaret.
.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *