Fördelen med paketresa blev ganska tydligt

Fördelen med paketresa blev ganska tydligt

En paketresa behöver inte betyda charter, även om många tror det. Däremot betyder paketresa att man har en helt annan säkerhet och garanti och det har såklart varit en fördel nu när Corona ställt till allt.

När jag gick utbildningen Turism- och Reseliv som 18-åring blev vi ibankade ”köp alltid paketresa!!!” Redan på 80-talet var det nämligen säkrast om något inträffade i form av tex en strejk eller liknande. Så det har suttit i ryggen varje gång jag bokat en resa sedan dess.

En paketresa är alltså inte detsamma som charterresa, det innebär bara att du bokat flyg och hotell på samma ställe. Då har man skydd mot prisändringar och annulleringar. Det är organisatören som har ansvaret – det spelar ingen roll vem som levererar tjänsten. Uppstår trassel vänder man sej till den man bokat hos, så får denne reda ut allt.

När vi var på Zanzibar 2010 slutade allt på vårt hotell att fungera. Ägarna stack en dag och även om personalen gjorde så gott de kunde, så fattade vi ju att något var mysko när vi inte längre fick städat och samma mat tre dagar i sträck. Ett snabbt samtal till vår arrangör löste allt. Snart kom en taxi och hämtade oss och vi fick byta till ett annat hotell. Arrangören tog hela smällen, vi kunde lugnt luta oss tillbaka. Så funkar det, och ska funka, när man bokat allt på samma ställe.

De senaste veckorna har jag sett många i sociala medier som haft problem med ombokning av biljetter och återbetalning av outnyttjade resor och boenden. Flygen verkar inte varit så stora problem att få pengarna tillbaka, men boenden genom olika sajter eller direktbokningar verkar vara värre. Så tråkigt när man sparat pengar, kanske bokat sin drömresa och allt bara går upp i rök. Då hör jag min lärare i bakhuvudet ”Köp alltid paketresa” och nu fattar jag verkligen vad hon menade.

Jag vet att många ser snett på dem som åker charter, men är det några som varit väl omhändertagna de senaste veckorna så är det väl ändå charterresenärerna! Ving och Tui mfl har verkligen gjort vad de kunnat för att ta hem sina gäster och bokat om kommande resor till senare. Jag såg att Royal Caribbien hade en smart variant för att både behålla kunder och inkomster. Istället för att få tillbaka pengarna kunde man få en voucher med 125% av beloppet och åka senare.

Jag skulle åkt på jobb i England nästa vecka, det blev förstås inställt. Sen är vi bokade för en långkryssning till Höga Kusten i Juni, det finns väl fortfarande en liiiten chans att det blir av. I övrigt kommer vi att stanna i Sverige i år, 2020 spenderas på hemmaplan. Jag är glad att jag hann åka iväg på min 50-årsresa trots allt.

Så får vi se vad det blir 2021. Då kan det bli vad som helst! Men det blir en paketresa, förstås 🙂

8 svar på ”Fördelen med paketresa blev ganska tydligt

  1. Booking funkade åtminstone supersmidigt att avboka för mig, bara att klicka på en knapp – hade naturligtvis valt ett boende med gratis avbokning också. Nu är det bara Finnairs bekräftelse på det inställda flyget som jag väntar på, så jag kan ansöka om pengar tillbaka därifrån..

    1. Vi skulle åkt till kap verde på i torsdags 19 mars. En paketresa med Ving och all inklusive.. Vi får alla pengar tillbaka trots att vi inte hade avbeställningsskydd med Ving 😊

      1. Synd, men skönt att ni inte förlorade några pengar. Vi var till Sal med Ving för ett par år sedan.

  2. Att boka själv har större fördelar enligt mig. Du är ju flexibel på ett helt annat sätt. Om jag tar mitt eget resande som exempel, om jag varit på ca 30 resor som jag bokat själv har jag definitivt sparat in så mycket pengar att jag har råd att avboka i och med corona, flera gånger om. En resa avbokad hittills. Får tillbaks pengarna som poäng. Boendet avbokat utan extra kostnad. Resa nummer 2 samma sak. Resa 3 som är bokad hoppas jag blir av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *