Har du koll?

Har du koll?

En bra natt…

Igår var det Sömnapnédagen som bla vill uppmärksamma oss på hur viktigt det är att ha koll på sin sömn. Jag skrev om detta så sent för bara några dagar sedan, men vill än en gång uppmärksamma er på hur viktig vår sömn faktiskt är för oss.

Den som har dålig sömnkvalitet riskerar bla fetma, hjärtproblem och en massa annat. Man är också mer olycksbenägen både i jobbet och privat OCH man riskerar att dö i förtid. Mer olyckbenägen pga att koncentrationen är lägre förstås, fetma för att trötthet bla triggar igång vårt sockersug.

Jag sökte hjälp för 5-6 år sedan. Då gick jag till min närmaste vårdcentral och sa att jag var oförklaring dödstrött dygnet runt och behövde hjälp. Svaret från läkaren var att ”alla är lite trötta ibland”… tyvärr nöjde jag mej med det just då och fick alltså ingen hjälp. När jag fick fler konstiga svar för andra saker jag sökte för, så bytte jag vårdcentral och blev omedelbart skickad på sömnutredning. Det är INTE normalt att vara trött när man vaknar och somna på möten, då SKA man utredas!

Först fick jag göra ett hemmatest, där jag själv fick koppla ihop mej med en apparat och sova med en natt. Men den visade absolut ingenting, inte ens det den normalt ska visa. Så man skickade vidare mej till sömnlabb på Huddinge Sjukhus där jag fick sova en natt uppkollad med en miljon sladdar, videoövervakning och en massa annat. Där visade det grejer minsann… det visade att jag aldrig kom ner i djupsömn och att jag sover 93 % på magen eller sidan. Och det värsta av allt, att jag hade en livsfarlig mängd andningsuppehåll som riskerade mitt liv.

Jag hade en solklar sömnapné utan att ha någon övervikt, utan att snarka och utan att sova på rygg. Detta gör också att den inte är behandlingsbar, än så länge… forskning om just min apné pågår och man tror att den har med min fd utbrändhet att göra.  Mitt enda recept blev att jag ska sova när jag är trött, en lur efter lunch eller sovmorgon eftersom jag sover bäst runt 7 på morgonen. Bara vetskapen om att jag hade en diagnos och inte bara var lat hjälpte mej massor! Att med gott samvete kunna sova middag gjorde susen. Nu är jag iaf pigg ibland! Dessutom började jag rasa i vikt när jag började sova bättre.

De flesta med sömnapné är överviktiga och går de bara ner i vikt så släpper apnén, under tiden får de hjälp av en andningsmask sk CPAP. Men den hjälper alltså inte mej, bla för att jag sover nästan enbart på magen.

Jag hade ingen aning om att jag faktiskt riskerade att dö i sömnen, jag tyckte att jag sov ganska bra. Så jag råder alla er som är onormalt trötta att be om en sömnregistrering. Ni har inget att förlora, tvärtom… det kan rädda ert liv!!!

Till att börja med kan ni göra det här testet och se hur ni ligger till. Det är några enkla frågor och ni får svaret direkt om ni är i riskzon eller ej. Gör testet och be om hjälp om det visar att ni är i riskzon – för er egen skull!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *