Julfirande på Friiberghs Herrgård

Julfirande på Friiberghs Herrgård

Förr om åren var jag ett totalt julfreak! Jag hade 15 kartonger med julpynt och typ 200 tomtar. Hela undervåningen var helt pyntad, tom toaletten. Nu är det helt annorlunda.

För några år sedan började vi prata om att bo i husbil och började rensa. Vi gick igenom rum för rum, rensade ur, gav bort och sålde av. Av de 15 kartongerna julpynt blev det tre stycken kvar. Inte ens dem har jag packat upp i år. I år har jag bara adventsljusstakar i fönstren och en enda tomte. Jag har inte ens bytt till julgardiner i köket… det är det jag brukar börja med annars.

Julklappar tog vi bort för kanske 3-4 år sedan, om vi inte hittar någon kul liten grej bara sådär. Istället försöker vi att göra något tillsammans efter nyår, äta middag på något stället eller gå på teater. I år blev det en helt ny grej! Vi träffades på en herrgård innan jul istället, åt julbord och låg kvar. Det var ju kanonmysigt!

Vi var hela 13 personer som träffade på Friiberghs Herrgård i Österbybruk. Långt ut på landet, vid en sjö. Jag har varit där förut och brukar säga att man kör och kör och kör, och när man tror att man kört fel och tänker vända – ja, då är man framme. Här serveras ett mindre traditionellt julbord och ett stort skaldjursbord. Me like!

Vi var alltså 13 personer, jag, Martin, våra två söner och mina föräldrar. Ena sonens sambo, hennes mamma och morföräldrar. Sen var även min ena bror med, samt hans dotter och hennes sambo. Åsså lilla pälsbollen Alvin, honom får jag inte glömma. Ett rejält gäng alltså. Några som aldrig hade träffats, å sånt är ju extra spännande.

Vi kom till Friiberghs vid 15-tiden, då serverades afternoontea. Detta innebär en superläcker kakbuffé med den godaste Silivakakan jag någonsin smakat. Den som bakar på herrgården ska man hålla hårt i, jag har sällan smakat så många perfekta bakverk på en och samma gång. Eftersom middagen inte skulle serveras förrän kl 19.30, och det var så ruskigt gott, tog jag faktiskt några bitar extra.

Rummen ligger både i huvudbyggnaden och i mindre hus brevid. Vi fick ”Fågelhuset” som ligger kanske 50 meter bort. Vi checkade in i vårt rum ”Ejdern” som var fint och med utsikt över sjön. Vi lyckades få några bilder på solnedgången, precis innan det blev kolsvart. Vi passade på att ta en liten tupplur innan det var dax för middag.

Sen gick vi loss på skaldjuren! Jag tittade inte ens åt det lilla, men fina julbordet, jag tog sikte på havskräftor och hummer direkt. Finns det något bättre (i matväg) än att få äta huuuur mycket skaldjur man vill? Å jag åt! Inte så det sprutade ur öronen, men tills jag var väldigt nöjd. Vi satt länge och åt allihop. Efteråt gick några och la sej direkt, medan vi var några som hittade en lugn plats där vi kunde sitta och prata lite. Efter en god natts sömn och en otroligt härlig frukost checkade vi ut och åkte hem.

Att göra en sån här grej en vecka före jul, var helt perfekt! Nu har vi firat jul på ett lite annorlunda, men väldigt avslappnat sätt. Helt utan krav och nån annan har fått göra jobbet. Ingen stress, ingen disk, bara mysigt umgänge. Så som en jul egentligen ska vara, eller hur?

Så den ”riktiga” julafton blir väldigt liten. Den har blivit mindre och mindre de senaste åren. Vi ses några timmar vid lunch och äter tillsammans, även här några få rätter med julmat och skaldjur. Julklappar har vi ju inga, men övernattningen på Friiberghs får kanske ses som en gemensam julklapp och en upplevelse som räcker länge. Jag tror att det är så här vi kommer att göra framöver, kanske blir den där övernattningen tom på julafton – man vet aldrig.

Man behöver inte krångla till julen så mycket, men man måste hitta sitt sätt. Och detta sätt kan ju såklart förändras med åren. För att få en stressfri och fin jul, så som den borde vara. Nu har vi hittat vårt sätt 🙂

GOD JUL!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *