Kolmården 50 år!

Kolmården 50 år!

Idag öppnade Kolmården sin 50:de säsong, detta firades med att inviga Bamses Värld. I ösregn… och iskyla… men det gick det med!

Jag var på Kolmården i januari 2001 senast. Då fyllde Junior 6 år och vi skulle få mysa med delfinerna helt själva på ett tomt delfinarie mitt i vinter i en stängd park. Jag trodde nästan att Junior skulle tuppa av när han fattade vad vi skulle göra. Allt var otroligt mysig. Vi fick hjälpa till att mata, leka och träna delfinerna. Flip var en mycket trevlig delfin som gjorde lite som han ville. Inte bara Junior somnade lycklig den kvällen, det gjorde vi alla.

Med detta i minnet var jag alltså tillbaka idag. Som sällskap hade jag C, hennes dotter B och dennes kompis I. Småtjejerna (bägge 8 år) hade inte varit på Kolmården förut, så de var perfekta försöktkaniner för dagen. Medan alla andra besökare började in den nya Bamsevärlden, skyndade vi bort till Safarin. Regnet hängde i luften och vi ville hinna med safariparken innan regnet kom. Å det gjorde vi!

Alla djuren var ute, väl synliga och nyfikna. Både björnarna, lejonen och girafferna följde vår linbana en bra bit. C som hade vanlig kamera med sej fick nog en del helt bra bilder. Min mobil är rätt värdelös i fel ljus kan man väl lugn säga. Men ni får hålla till godo. Man får inte åka bil i parken längre och det tycker jag är himla bra! Istället åker man alltså linbana runt hela parken. Det kunde man ju göra förut också, men nu är sträckan som man åker förlängd en hel del. Hela rundturen tar kanske 30-40 minuter och det är även information om djuren ur högtalare inne i korgen. Mycket bättre för djuren än en massa bilar som åker bland dem och bra info för alla som åker.

Efter safariparken och linbaneturen var det bara några minuter kvar till delfinshowen som var alldeles i närheten. Så vi skyndade oss lite och hann precis sätta oss på plats innan delfinerna visade upp sej för oss. Showen var jättefin, med bra musik och en massa bra info om vår planet på en lagom nivå för alla åldrar utan att det blev krystat. När vi kom ut efter showen ösregnade det… det blir ganska kallt med regn och bara 6-7 grader varmt. Å jag hade glömt mina vantar!

Med lite mat i magen tog vi oss sedan vidare till Bamses Värld som numera var ganska tom eftersom vi gått baklängesvarv och de som började i Bamsevärlden nu var vid delfinerna. Smart drag av oss! Här sprang tjejerna runt som galningar, åka karuseller, kramade Bamse och hade allmänt skoj. Bamses Värld passar de flesta åldrar, där finns något för alla. Där finns även toaletter, lotteristånd, snabbmat och en shop. Så medan tjejerna sprang runt inventerade vi shoppen och tog lite bilder.

Efter Bamses Värld tog vi ytterligare en vända i parken, pratade med kunniga och trevliga djurskötare om jaker och kameler, klappade en pytonorm, tittade in
hos aporna och skrattade åt en lycklig elefantbebis som badade. På min
Instagram finns en liten film när han badar. Han dyker och och är
supersöt! När vi var dyngsura och genomfrusna tog vi oss till bilen och
åkte hem. Nöjda trots vädret. Det var otroligt skönt att sätta sej i
bilen och få upp värmen igen, å badet jag tog när jag kom hem var precis
vad jag behövde för att tina upp helt.

Trots vädret så
har vi haft en bra dag. Kolmården är ett ställe man besökt som liten
med sina egna föräldrar och senare som förälder med egna barn. Nästa
gång kanske det blir med barnbarnen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *