Matsedel v 20

Matsedel v 20

Jag får ibland frågan hur jag tänker när jag planerar en veckomeny. Många tycker att det är jobbigt att göra och vill inte vara låsta av en meny.

Jag MÅSTE planera, annars faller det mesta! Jag avskyr att stå med näsan i kylen en kvart innan middag och inte ha en aning om vad som ska ätas. Då känns oftast den lokala pizzerian alldeles för lockande. Jag måste ha en plan! MEN den behöver ju inte vara huggen i sten 🙂

Jag planerar oftast flera veckor på en gång, kanske 6-8 i taget. Då kan det hända att jag missar att det är julafton en vecka och skriver in köttfärssås den dagen – men sånt går ju faktiskt att ändra. Jag tar favoriträtterna och fördelar dem jämt över veckorna, så de inte kommer för tätt. Jag har bestämt att måndagar är köttfritisdagar bjuder på fisk och att det blir något festligare på helgerna – i övrigt är fältet fritt. Men jag vill gärna ha två dagar med köttfritt och två dagar med fisk eller skaldjur. På vardagar ska det även vara snabbt– och lättlagat och gärna funka i matlådan. Detta är min utgångspunkt.

När jag sedan har ett gäng matsedlar så är det ju faktiskt bara att kopiera dem när jag gör nästa planering. Eller kopiera delar, anpassa vid helgdagar eller lägga in nya grejer som man är sugen på. På så sätt blir det faktiskt jätteenkelt!

Ni får gärna kopiera mina veckomenyer rakt av eller plocka ut det som passar. Det finns över 600 stycken att välja på. Ta för er bara! Berätta gärna när ni testar något. Lägger ni upp rätterna på instagram får ni gärna tagga med @marlenerinda så jag ser 🙂

Här är veckans matsedel:

(Siffrorna är för Viktväktare)

Måndag: Morotsplättar (28-37 PP för allt)

Tisdag: Torsk med äggsås (11-22 för allt, plus potatis)

Onsdag: Kyckling Alfredo (30-34 PP för allt, plus pasta)

Torsdag: Pasta med krämig skinksås (22 PP för allt, plus pasta)

Fredag: Lasagne (19-31 PP för hela)

Lördag: Tacopaj (53-67 för hela)

Söndag: Grillat med krämig rotfruktsgratäng (19 PP för hela formen)

Vårbonus: Lakritschokladkladdkaka (54-59 PP för hela)

Den här veckan kan ni passa på att fylla på frysens matlådor. Onsdag till lördag är kanon som matlådemat, fisken på tisdagen funkar om ni pressar potatisen innan frysning. Vem gillar inte paj? Den måste ni testa!

Matlådor är en viktig del i min planering. Hade jag inte haft färdiga matlådor i frysen hade jag nog glömt äta många gånger. Det är ju sååå tråkigt att laga mat till sej själv bara, för att inte tala om att äta ensam… Då är färdiga matlådor guld värt. Så skriver man ovanpå vad lådan innehåller och antalet PP.

Ha en kanonvecka! Snart är första sommarmånaden här, det är bara 5 veckor kvar till midsommar faktiskt 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Ett svar på ”Matsedel v 20

  1. Tack för dina recept! Jag planerar alltid matlistor på söndagarna, minst tre veckor i taget och har alltid gjort det. Vet inte hur jag skulle fungera annars! Livet som ensamstående tonårsförälder och sjukpensionär är tufft och utan planering så skulle matkontot rusa iväg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *