Matsedel v 52 – de e jul!
Det är julafton på tisdag! Har ni någon julkänsla? Det har faktiskt jag! Vi har ju firat jul sedan mitten av november medan vi testat alla julbord och sedan har känslan hållit i sej. Jag som numera brukar vara ganska dålig på sånt 🙂
Jag var tidigare en riktig julnörd, men numera känns det lite som nästan vilken dag som helst faktiskt. Vi har inte längre några julklappar, firar bara några timmar på eftermiddagen och sen är allt som vanligt igen. I år har vi knappt ens något julpynt, bara ljusstakar i fönstren. Jag hade ingen lust att göra mer än så och så får det vara ibland.
Vi brukar vara hos mina föräldrar och så blir det i år med. Det blir väldigt enkelt med ganska lite julmat och mer skaldjur. Vi är inte så många, det blir bara vi två, svärfar, mina föräldrar och de vuxna barnen. Enkelt för alla, ingen stress, inget bök. Inte ens några julklappar faktiskt. Vi är ju bara vuxna som firar ihop och då blir det bara ett byte av saker som ingen behöver. Kanske låter tråkigt, men vi tycker det är skönt.
Under december har vi haft mer tid att ta hand om oss och det fortsätter vi med. Därför blir inte matsedlarna särskilt avancerade, det är mest vanlig mat som vi bjuder på, mycket som går att ha i matlådan. För nu planerar vi för livet efter jul och nyår. Redan till helgen går vi mot ljusare tider och snart är man hellre ute, än står i köket och fixar mat. Så vi passar på att fylla frysen. Tips finns HÄR.
Här är veckans meny:
Måndag: Grönsaksgratäng med köttbullar (8 P för hela gratängen, 14 P för 100 köttbullar!)
Tisdag: Enkel Janssons Frestelse (27 P för hela formen)
Onsdag: Julmuststek (33 P för hela steken)
Torsdag: Gratinerade kassler (4 P/Port, plus ris)
Fredag: Gratinerade saffransräkor (4 P för hela gratängen, plus ris)
Lördag: Medelhavskyckling (3 P/Port, plus pasta)
Söndag: Pasta med tonfisksås (5 P för hela grytan, plus pasta)
Adventsbonus: Yoghurtmousse med pepparkakssmul ( 0 P för all mousse)
Både jul och nyår står alltså för dörren, våra traditioner har ändrats en del efter pandemin. Vi tog chansen, när allt ändå var upp och ner, att ta bort det vi inte gillade och lägga till lite nytt. Numera är verkligen julhelgen några dagar för avkoppling och mys. Som det ska vara.
Vårt julbord är väldigt litet och består bara av några få saker som tex skinka, ugnsomelett, köttbullar och någon sill – thats it! Här finns förslag om ni behöver, vad man mer kan ställa på julbordet mm. Vi kompletterar som sagt med skaldjur och det funkar alldeles utmärkt 🙂
Ge er en riktigt fin jul! Nu kör vi sluttampen på 2024 och ser fram emot ett nytt och fräscht 2025.
Missa inga inlägg:
Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube