Mulliga skyltdockor?
Bild: Rebecka Silvekroon 2010 |
Bilden här till höger togs redan 2010 men går fortfarande runt i amerikanska medier. Det var Rebecka Silvekroon som tog bilden i en Åhlénsbutik, la upp den på sin blogg och sen fick den en otrolig spridning över hela världen. I USA har bilden väckt stor uppmärksamhet, där det började med en hyllning till Sverige – men samtidigt startade en diskussion om kroppsideal.
Jag har försökt hitta information om hur Åhléns tänkt kring deras varumärken och hur tankarna gick inför bytet av skyltdockor, men inte hittat något. Däremot hittade jag en information om att de inte använder modeller/dockor under stolek 36-38. Någonstans läste jag också att man tagit ett genomsnitt av den svenska kvinnas klädstorlek och sedan valt en docka efter den storleken. Dockorna på bilden är storlek 40 och 46.
Jag vet inte vad ni ser, men jag själv tycker det ser ut som två jäkligt snygga kroppar! Det är ett stort, positivt, steg på vägen mot hur den vanliga kvinna verkligen ser ut – även om det är en bit kvar. Det skulle inte göra något med lite hängmage, bristningar och hängtuttar. Men det säljer man nog inga kläder på. Men lite olika form på dockorna borde man väl ändå kunna ha, både i vikt och längd?
156 cm stl 40 |
Samtidigt som jag ser en positiv utveckling så funderar jag på hur ett genomsnitt av den svenska kvinnan faktiskt ser ut. De här dockorna är ju både långa och smala och ser rätt proportionerliga ut. De flesta jag ser runt mej är ganska oproportionerliga. 2011 var genomsnittslängden 165,7 cm och genomsnittsvikten 67,4, vilket är ett bmi på 24.55. Alltså normalviktig, men 4 kg tyngre än 20 år tidigare och viktökningen är ännu snabbare nu. En verklighetstrogen skyltdocka skulle alltså vara ganska kort med former, inte lång. Jag reagerar förmodligen mer än andra över detta eftersom jag är 156 cm själv.
Nu är det dock inte längden som bekymrar mej, utan kommentarer om bilden. Många hyllar den och tycker det är underbart att det äntligen ser lite mer normalt ut och att kläderna kommer mer till sin rätt. Så låter det dock inte överallt… Många tycker att dockorna ser äckliga ut, inte lockar till köp och att kvinnor som ser ut så borde banta. DET är skrämmande!!! Tjocka människor reagerar över att dockorna kallas för mulliga, hur ska man då se på dem som verkligen har en övervikt? Folk som ser ut som dockorna funderar på om de faktiskt är mulliga och borde gå ner i vikt.
Reaktionerna är alltså varierande och många. Frågan är vad ni tycker? Hur vill ni att en skyltdocka ska se ut? Ge mej era tankar.