Nä, jag släcker inte!!!

Nä, jag släcker inte!!!

Ikväll är det alltså Earth Hour och vår kommun har uppmanat alla innevånare att släcka sina lampor och istället komma på deras kalas med eldshow mm. Det ironiska i detta är att princip varenda skola i kommunen kommer att vara upplyst under den här timmen. Man uppmana alltså oss innevånare att släcka, men låter de offentliga byggnaderna stå med viss belysning hela nätterna, helger och lov. Lite dubbelmoral kan jag tycka.

Jag är väl medveten om att Earth Hour handlar om något mycket större än att släcka några lampor. Från början tycker jag att idén till manifestationen var himla bra, men nu är den förlegad och man borde göra något annat – något nytt. Det här kan vi nu och det hjälper oss inte att komma längre i frågan.

Visst är det ett sätt att upplysa våra barn, men förklarar vi resten? Vad säger vi egentligen till barnen? Att vi ska tänka på dem som inte har någon el alls kanske eller låta dem känna hur det är att inte tillgång till lampor när man ska läsa läxan eller laga mat. Vet alla egentligen varför vi släcker??? Eller blir det kanske bara en mysig timme med läsning i skenet av levande ljus. Men så tänker vi att detta ändå visar våra politiker att vi bryr oss och att de uppmuntras att arbeta mer effektivt med miljöfrågorna. Men är det så?

Blir det inte bara en symbolhandling från oss till politikerna som också bara gör det till en symbolhandling. ”Vi engagerar oss iaf en gång om året och låter vi det bara synas rejält så kommer vi undan resten av året…” Så verkar nämligen väldigt många tänka, både ”vi vanliga”, våra politiker och tjänstemän. En symbolhandling som dövar samvetet…

De som verkligen bryr sej gör det hela året och behöver inte en särskilt dag eller timme för detta. Det är dax att lägga ner Earth Hour och göra något annat för att uppmärksamma att vi inte kommer nå de uppsatta klimatmålen som är tänkt. Jag vet att många gör väldigt mycket för miljön i sin vardag, men nu behöver vi alla förenas i något nytt som har bättre effekt än att släcka lamporna en timme om året. En manifestation som räcker över hela året och som väcker ännu fler att engagera sej mer än en timme om året. Släck om ni vill, så länge ni gör mer än det och berättar varför för era barn. Vår jord behöver oss alla timmar året runt, vi måste göra något större. Och vi måste göra det nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *