Noll SP är fortfarande kalorier

Noll SP är fortfarande kalorier

Vi Viktväktare pratar ofta om nollpointsgrejer, med det menas livsmedel som inte kostar några points. SmartPoints (SP) är alltså det vi räknar istället för kalorier för att underlätta lite.

Enkelt kan man säga att de där nollpointsgrejerna är sånt som man inte ska kunna överäta av eller sånt som är nyttigt och som mest sannolikt inte bidragit till vår övervikt. Såna produkter kan vara tex frukt, bär och grönsaker – men även ägg, linser och fisk.

Sedan i vintras kan man välja tre olika program inom Viktväktarna, lite beroende på hur strikt man vill vara. Väljer man Grön så har man flest dagliga SP att använda och det är egentligen bara färsk frukt och grönt som är gratis. Väljer man Blå har man lite färre SP, då är även ägg, kyckling och fisk gratis. Och väljer man Lila har man minst dagliga SP, här är även linser och potatis gratis.

Det här med nollpointsgrejer kan misstolkas lite. Till en början verkar många tro att man kan äta ”huuuur mycket som helst”. Men så är det ju inte, man ska äta med förstånd även om det är noll SP. Även de där nollgrejerna innehåller ju kalorier och det märker jag tydligt när jag skriver recept.

Vi har bla flera rätter med linser (som bilden överst), då kan en portion på Grön vara 10, medan den är 1 på både Blå och Lila (bara fettet som räknas). Ni anar inte hur många kommentarer jag får där folk skriver ”Nu har nog tryckfelsnisse varit framme”. Men det har han inte! Det är väldigt mycket energi/kalorier i linser, men de är svåra att överäta, man blir mätt rätt snabbt och därför är de noll. MEN 100 gr röda linser är drygt 300 kalorier!

Det är samma sak med tex lax, en filé på 125 gr är nästan 300 kalorier och 6 SP på Grön, men noll på Blå och Lila. Jag älskar lax och skulle lätt kunna äta massor, så det där med att överäta stämmer inte riktigt på mej. Å det är därför jag håller mej till Grönt program. Jag vill ha stenkoll! Jag vill räkna allt, för att jag är sån.

Både Blå och Lila funkar, precis som Grön – men det kan vara bra att ändå ha lite koll på vilken stor skillnad det är. Står vågen still så kan det vara en idé att testa grönt ett tag och se om kanske portionsstorlekarna varit väldigt stora eller om man gjort någon annan tankevurpa.

Oavsett vilket program man väljer så är det fortfarande kompletta portioner som gäller, dvs kolhydrater, protein och grönsaker. Åsså ska man se till att få i sej fett ett par gånger om dagen och vätska, då funkar tarmarna som de ska och kan slussa iväg det som ska ut.

Viktväktarna fungerar, det är både jag och Martin levande bevis för. Han gick ner 60 kg, jag gick ner 12 kg. Han hoppar lite upp och ner i vikt, men är låååångt ifrån sin ursprungsvikt, jag står hyfsat stilla på min målvikt och har gjort det i snart 16 år. Det viktiga är att förstå att Viktväktarna är en livsstil som funkar i längden, men då måste man se sanningen med de här nollgrejerna också. Det enda som inte innehåller energi/kalorier är vatten och luft, så är det!

Mitt tips är alltså att oavsett vilken färg du väljer att följa, gå på Grön lite då och då så du får koll och blir medveten om vad saker är värda – även om de är noll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *