Novasure – bränna slemhinnorna – del 3…

Novasure – bränna slemhinnorna – del 3…

De senaste dagarna har många, många besökt mina två föregående blogginlägg om Novasure. Och jag har fått en mängd frågor som har krävt snabba svar – så jag tänker att fler kanske var intresserade av svaren?

Novasure heter alltså ingreppet som betyder att man bränner av slemhinnorna i livmodern. Detta pga rikliga blödningar, svåra smärtor, PMS mm. I mitt fall hade jag alla symptom man kan hitta och jag hade tröttnat. Att knappt våga gå ut 2-3 dagar i månaden pga rikliga blödningar är dessutom nästintill handikappande och behöver åtgärdas. Men jag trodde ju att enda alternativet var att ta bort hela livmodern, nåt annat hade jag inte hört talas om. Men så hörde jag något om att man kunde ta bort enbart slemhinnorna och jag började söka efter information och hittade Novasure.

Nu har jag fått mail från förtvivlade kvinnor som pratat med sin barnmorska som sett ut som frågetecken, precis som min husläkare gjorde. Novasure går till så att man sövs en kort stund. Ett instrument förs in i livmodern och fälls ut som ett paraply ungefär. Instrumentet hettas upp under ca 90 sekunder och bränner av slemhinnorna.

Man ska ta det lugnt samma dag, men kan återgå till livet dagen efter. Man har lite ont, som lindrig mensvärk under några dagar och ett vattnigt avslag under ett par veckor. Sen är allt 1000% bättre! I mitt fall minskade blödningen direkt från 8-9 dagar till 2-3 dagar. Från första mensen efter operationen räckte det med en liten binda. Nu, nästan ett år senare, har jag mens EN DAG och det räcker med ett litet trosskydd. Och nästan all PMS är borta!

Jag gjorde mitt ingrepp på Södertälje Sjukhus, på kvinnokliniken där. Så får du nej eller din husläkare/barnmorska inte förstår vad du pratar om; kontakta din närmaste kvinnoklinik och prata direkt med dem. Eller visa din husläkare den här texten  🙂

Det finns alltså ett ganska enkelt alternativ för dej som har problem varje månad och kan tänka dej att stänga barnfabriken för gott. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde detta tidigare!

2 tankar på “Novasure – bränna slemhinnorna – del 3…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *