(o)nö(r)dig fakta om julen

(o)nö(r)dig fakta om julen

Julafton. Vad tänker du på när du hör ordet? Framför mej ser jag direkt mängder med julpynt, ljus och julklappar när jag hör ordet. Så som jag brukade ha det när barnen var små. Hela vardagsrummet var fullpackat med tomtar och ljus. Granen stod pyntad i ett hörn, alltid med röda kulor. I år blir det väldigt annorlunda.

Efter skilsmässan från barnens pappa firade alltid jag och barnen jul hos mina föräldrar. Dit kom även min farmor, faster och farbror och mina kusiner. Någon enstaka gång var även min ena bror och hans familj med. När Martin kom in i vårt liv var även han och hans föräldrar med till mamma och pappa, men då började mina kusiner yngla av sej och den klanen uteblev istället. Men de senaste 9 åren har vi alltså firat med mina och Martins föräldrar, samt mina två söner. Inte i år.

I år blir det bara Martin, jag, mina föräldrar och yngste sonen med flickvän. Åsså Baileys (pälsbollen) förstås! Detta pga en mängd olika anledningar, lite tråkigt – men allt förändras. Det är bara att acceptera. Men eftersom jag tycker att det är lite tråkigt, så började jag kolla på fakta kring julen och vilka traditioner som andra har runt julfirandet. Jag är ju trots allt julnörd i grund och botten, även om jag inte ens har något julpynt framme i år.

Här kommer därför en mängd onödiga julfakta för julnördar. Visste ni att om man i Ukraina hittar ett spindelnät på julaftonsmorgon så bringar det lycka? Att man i Grekland bränner salt eller en gammal sko för att slippa hyss från julbusarna Kalikantzari. En traditionell julaftonsmiddag i Armenien består av stekt fisk, sallad och spenat. i Storbritannien ska man äta en bit paj varje dag under julens 12 dagar för att årets 12 månader ska bli bra. Första julkortet skapades i England 9 december 1842. I Sverige och Finland var det förr dubbla böter för brott under julen. Julgransbarren är ätbara och innehåller mängder med c-vitamin. Greker har traditionellt inte julgran. Dessutom är det uppskattningsvis 400 000 personer runt om i världen som blir sjuka för att ha ätit gammal julmat… tänk på det!

Det viktigaste idag är att ni som åker hit och dit, för att hälsa på släkt och vänner, kör försiktigt!!! Bättre att komma fram hela lite för sent än inte alls. Julbordet behöver inte vara perfekt (vad det nu är som är perfekt), huvudsaken är att alla är med. Å det spelar heller ingen roll hur många klappar som finns under granen eller hur dyra de är. Gemenskap är viktigare än det som serveras på julbordet eller värdet på klapparna. Det låter kanske klyschigt, men det är faktiskt så!

Vår julafton blir enkel, en lunch med julklappsutdelning. Bara någon enstaka grej per person. Kvällen spenderas hemma med någon film och jobbdatorn i knät. Vi förbereder resan och försöker jobba i förväg så mycket det går. Så julfirandet blir ganska kort, men det är helt ok. Nästa år kanske vi inte ens är i Sverige… den som lever får se.

Ha en mysig julafton och ta vara på dagen och varandra. Vi kanske ses på instagram @marlenerinda under dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *