Sju julbord senare!

Sju julbord senare!

Jag har ätit mej igenom sju julbord på sisådär 6 veckor och tycker nog att jag numera kan titulera mej ”Julbordsproffs”! Å inte har jag tröttnat heller, så jag tar med mej mina julbordskunskaper till nästa år.

Det började och slutade med Viking Lines julbord, det första i slutet av oktober  – det sista i fredags. Absolut bästa julbordet för den som brukar åka på kryssning, god och vällagad mat. En riktigt, riktigt god Janssons!

Jag har också testat Birkas, TallinkSiljas, Sheratons, Tyrols och Sigtuna kommuns alternativa julbord gjort på restprodukter. Alla väldigt olika med sina egna specialiteter, svårt att välja en favorit faktiskt.

Birkas hade bästa lutfisken för den som gillar det och en rostbiff mör som bara den! Tallinksilja hade bästa alternativet för den som inte äter kött, ett jättefint salladsbord med massor av godsaker! Viking hade den krämigaste Janssons frestelsen, saftigaste skínkan och största godisbordet!

Uppe på land var det förstås väldigt spännande att äta björnköttbullar på Tyrol, väldigt gott! Att smaka bäver var också spännande, men inte alls lika gott… här var miljön otroligt mysig och speciell. På Sheraton får man det mest traditionella julbordet med klenäter och struvor till efterrätt. Här kändes det mest ”juligt”.

Det alternativa julbordet i Sigtuna var mest innovativt och överraskande. Tänk så mycket man kan göra av det som annars anses som skräp, som tex griskind. Här fick vi en otroligt god dessert med äpple och vaniljsås.

Jag har lyckats äta alla dessa sju julbord utan att gå upp tio kilo faktiskt! Jag har bara gått upp ETT! Men så smakar jag förstås inte på allt heller… jag vet hur tex senapssill och gravad lax brukar smaka och behöver inte äta det vid varje avsmakning. Jag tar bara små bitar av det som är mest spännande och tvingar mej inte att äta upp något som jag inte tycker om. Jag har varit stupmätt efter vartenda julbord, men varit och tränat antingen samma morgon eller morgonen efter. En regel jag haft är att dricka vatten eller cola zero till all mat, alkohol både förändrar smaker och sätter sej i hullet.

Men nu är det alltså över! På vår egen julafton blir det bara Janssons, omelett, skinka och nån köttbulle. Inget stort pampigt firande alltså. Å jag är förstås regelbundet på gymmet. Så nu jobbar jag bort höstens extrakilon och ser fram emot nästa års julbord. Ska bara vila lite från julmaten fram tills dess  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *