Skogen är farlig!

Skogen är farlig!

Hade tänk att ha en lugn eftermiddag igår, ta en tupplur, städa sovrummet och sen kolla på OS-avslutningen. Hade jag tänkt alltså… men som vi alla vet så blir det inte riktigt som man tänker sej.

Senior var ute i skogen med morfar, Junior jobbade, Martin kollade på OS. Då ringer mobilen och min pappa frågar hur Senior reagerar på getingstick. Han var allergisk som liten och hade alltid adrenalinspruta med sej, men så blev han stucken för ett par år sedan och då fick han ingen reaktion. Eftersom sprutorna var gamla använde vi dem inte utan slängde dem. Det blev inte av att hämta nya eftersom han inte visat någon allergi.

Vi kom iaf fram till att ta det säkra före det osäkra, bla eftersom vi inte visste hur många stick han fått och för att det handlade om jordgetingar som är giftigare än vanliga getingar. Så de tog sej till bilen och jag och Martin mötte upp dem med de mediciner vi hade. Alvedon, allergimedicin, astmamedicin och vatten blev den akuta hjälpen. Pappa som också blivit stucken på flera ställen åkte hem till sej och vi åkte hem till oss med Senior.

När vi fått av honom kläderna visade det sej att han fått fyra stick, varav tre var på samma ställe. Alla stick var på benen, så det var iaf inget farligt ställe. Senior la sej i soffan och sa att han mådde illa, var yr och hade lite ont i huvudet. Han kallsvettades, men hade ingen feber. Efter en stund sa han att det var jobbigt att andas och att halsen kändes tjock, han började hosta lite också. Då tog vi beslutet att åka in med honom.

Han blev stucken vid 16. Vi kom in på akuten vid 17 och när vi sa i kassan vad det gällde blev vi genast visade till ett akutrum. ”Betalning tar vi senare!” sa killen som tog emot oss. Personalen släppte allt de höll på med och tog hand om oss omedelbums. Senior kopplades upp mot en monitor som kollade puls och hjärta och tog blodtrycket var 15:e minut. Han fick adrenalin, kortison och antihistamin direkt in i blodet och fick sedan ligga under observation.

Efter någon timme var alla värden stabila och efter ytterligare en stund slutade han frysa och där nånstans slutade rummet snurra också. 20.30 fick vi åka hem, då mådde han bra igen. Läkaren och jag kom fram till att han förmodligen hade klarat ett stick, men att fyra var för mycket. Han ska ändå ha med sej en spruta i fortsättningen för att vara på den säkra sidan. Å blir han stucken ska han ta sprutan, allergitabletter och sen åka in för säkerhets skull.

Konstigt nog så svullnade inte benen upp av sticken. När jag blev stucken i handen förra sommaren, blev den dubbelt så stor och jag hade rejält ont i drygt en vecka. Klådan var galen och satt i länge. Vi får väl se om det blir likadant för Senior. Idag har han iaf tagit allergimedicin och har kylande salva på jobbet om klådan blir för besvärlig.

Vår gårdag blev alltså inte riktigt som vi planerat, men vi hann iaf se OS och jag slapp städa sovrummet  🙂

Ps. Morfar och Senior hade precis hittat en mängd stora gula kantareller under en gran när getingarna anföll dem. De där svamparna har morfar gett sej den på att han ska ha, bara för att!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *