Skolpoliser – för eller emot?

Skolpoliser – för eller emot?

Hörde på Radio Stockholm och läste i DN att det idag ska beslutas om att ta bort Skolpoliserna från och med årsskiftet. Har för mej att detta varit på tapeten tidigare, men då var det Rädda Barnen som tog upp frågan, den här gången är det Polisen. Jag tycker detta beslut är helt rätt!

Barn som idag är skolpoliser går i årskurs sex och är 11-12 år gamla. Skulle jag lägga mitt barns liv i händerna på en så ung människa? Aldrig i livet! Ska en så ung person behöva ha ansvar över andra människors liv? Absolut inte!

De flesta skolpoliser gör säkert ett bra jobb och känner sej duktiga och viktiga, men de ska inte behöva ha det ansvaret som de hittills haft. OM en olycka inträffar och utgången är handikappande eller till och med dödlig vem är ansvarig då? Ska en ung människa behöva gå genom livet med den skulden? Det kan aldrig vara någon annans ansvar än den egna individen att korsa en gata och om personen är för ung för att klara det så måste en vuxen träda in – INTE en 11-12-åring!

Det är vi föräldrar som har ansvaret för att våra barn kommer fram till skolan på ett säkert sätt. Inte Polisens eller skolpolisernas. När man tog upp den här frågan på Radio Stockholm i morse sa en mamma ”hur ska våra barn nu komma över vägen?” Vilken korkad fråga. Här har väl ändå föräldrarna hela ansvaret?

Jag tycker det är bra att skolpoliserna tas bort. Det är nästan bara Stockholm stad som har kvar dem i nuläget, de flesta kommuner tog bort dem för länge sen. Rädda Barnen har varit emot under en lång tid och jag håller med. Visst, vi ska inte överbeskydda eller curla våra barn, men det här handlar inte om det. Det här handlar om föräldraansvar och liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *