Snart 6 månader utan bil

Snart 6 månader utan bil

Nu är det sex månader sedan vi sålde vår bil, den lilla alltså. Nu har vi kommit in i rutinerna med att gå och handla, sopsortera lite smartare och använda lokaltrafiken lite mer. En liten omställning, men oj så skönt det är för plånboken 🙂

Jag har haft bil sedan jag fyllde 18 och tog körkort. Från början en lite VW bubbla, sedan ett par olika mikror, mitsubishi, peugeot, bästa Seaten och nu senast en gammal citroen som vi tog över efter svärfar. Milen var många både när barnen var små och när vi jobbade på Viktväktarna, men på senare år har de minskat och nu låt vi på kanske 250 mil om året. Vi har storhandlat en gång i veckan, thats it. Ganska oekonomiskt att ha en bil då. Det blir ganska dyra mil.

Efter lite fundering så tänkte vi att vi kan gå och handla varje vecka, vi har ändå ett Lidel och ett Ica Kvantum nära. Behöver vi handla större kan vi göra det när vi är ute med husbilen eller när sonen kommer och klipper sej hos mej, då får han köra oss och handla som betalning. Dessutom har vi en bilpool precis där vi bord som vi skulle kunna använda om vi behövde åka längre bort eller andra ärenden. Så det skulle lösa sej tänkte vi. Å så sålde vi bilen. Å började gå överallt. Vi har gått och gått och gått 🙂

Under de här månaderna har vi lånat bil två gånger, då för att jag skulle till läkaren. Sonen har handlat med oss några gånger och kört oss till sopen med skräp. Mina föräldrar hör av sej ibland när de ändå ska ut och åka och frågar om vi behöver göra nåt. I lördags behövde vi åka till IKEA och det är lite knepigt att ta sej dit kommunalt, så vi fick låna bil av dem och den får vi behålla hela veckan eftersom vi ska iväg med grejer på loppis på lördag. Så i söndags åkte vi iväg med allt större skräp som vi samlat på oss och åkte till sopen. Sen åkte vi till Ica Maxi och storhandlade. Så nu är skåpen fyllda med allt som är tungt att bära.

Igår skulle vi till mässan och det kändes nästan lyxigt att åka bil dit. Vi var så otroligt trötta efter att ha gått runt där i nästan 9 timmar, det var så himla skönt att sätta sej i bilen och åka hem. Tänk så man omvärderar sånt som var normalt innan. Och som sagt; en loppis är rätt svårt att köra grejer till utan bil. Man tar inte tio flyttkartonger på en pirra direkt. Men i övrigt går det bra. Jättebra faktiskt. Jag saknar sällan bilen. Tvärtom!

Plånboken är gladare, det är rätt mycket pengar som går till försäkring, skatt och bensin. Bilen vi lånar är en elbil och den ska såklart laddas, men det är ju ganska mycket billigare än bensin eller diesel. Så vi är jättenöjda med vårt beslut. Just nu behöver vi ingen liten bil, men det kanske kommer en dag när vi behöver det igen. Det får vi se.

Jag vet att fler och fler gör sej av med bilen. Visst trasslar lokaltrafiken, särskilt pendeltågen, en del – men inte så mycket att vi köper en ny bil. Jag vet också att många funderar på att sälja bilen och till er säger jag: testa! Funkar det inte så kan man ju alltid köpa en ny, värre än så är det inte. Men bor man i en stad eller förort med hyfsade kommunikationer, då funkar det faktiskt att använda fötterna eller cykel. Vi ångrar oss inte!

Jag fattar att ni som bor på landet med en buss som går en gång var tredje timme inte ens funderar på saken, men ni andra. Hade ni kunnat tänka er ett liv utan bil?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

13 svar på ”Snart 6 månader utan bil

 1. Absolut! Bor centralt i innerstan och behöver alls ingen bil. Lämnade den till döttrarna för många år sedan . Vi hade garage i huset så parkeringen var ordnad. Men behovet av att ha bil försvann.Taxi fungerar jättebra och att bo mitt i stan gör ju att en har allt på nära håll och dessutom bra kommunala färdmedel. Men bodde jag utanför innerstan skulle valet blivit ett annat även om jag inte då skulle köra i City. Vid behöv hyr vi också bil, har nära till bilpool och kan låna bil om vi vill. Men med butiker och allt inom några hundra meter så finns inget bilbehov.

  1. Ju längre man bor från city desto större blir behovet av bil, tror jag. Och har man småbarn så är ju allt lättare med bil.

 2. Jag kan tänka mig att det blev mycket billigare att inte ha bil och det låter som ni ändå har löst det. Skönt när det fungerar och allt känns bra. Själv har jag ingen bil 🙂

 3. Vad skönt att det funkar så bra utan bil!
  Vi bor ju längre ut på landet så det skulle inte funka för oss och dessutom åker vi ofta till Jönköping där våra föräldrar och syskon bor. Däremot försöker vi samåka så mycket det går.

 4. Jag tycker att det är svårt att tänka mig att vara utan bil. Det är ju en otrolig frihetskänsla. Antar att man lägger om livet om man inte har tillgång till bil på samma sätt. Jag bor 5 min från centralstationen så det är ju inget avstånd till kommunaltrafik, men iom att jag har bil så behöver jag inte tänka på allt som skulle vara mer krångligt om jag inte hade bil.

  1. Jag hade också svårt att tänka mej det förut, särskilt när barnen bodde hemma och själva inte hade körkort. Men nu… det finns lixom ingen anledning att det står en bil utanför som går typ 200 mil om året. Bara slöseri med pengar.

 5. Jag har varit utan bil lite mer än ett år nu och det går galant. Men så har båda killarna både en och två billar var vilka jag kan låna när jag vill. Och så finns bil på annat håll där jag kan låna som jag vill.

  Har inte det behovet längre men så bor jag ju i Stockholm nu där kommunikationerna är många fler än vad de var när jag bodde i Uttran och livet såg annorlunda ut.

  Skönt att ni har Ralle som tar er dit ni önskar

  https://kamillaskamera.com/

  1. Behöver blir större ju längre bort från city man bor, tror jag. Det finn alltid en lösning tycker jag.

 6. Ja man spar in massa kan jag tro, samt ni har ju husbilen så ni kör ju ändå. Jag skulle nog glömma hur man kör annars om man är utan för länge. Samt att man också får lära sig av med allt praktiskt och hitta andra lösningar det är bra. Skönt att det fungerar för er. Vi har inte så nära till allt sådant så för oss krävs det bil många ggr, men självklart försöker man ta andra lösningar . Jag går och cyklar mycket till jobbet, samt tar bussen emellanåt med.

  1. Glömmer gör man inte, det är lit som att cykla. Men ändras trafikreglerna för mycket är det klart att man blir lite efter i kunskap. Man får se till att köra ibland och hålla sej uppdaterad.

 7. Det är bra att ni inte har bil. Såklart man sparar penga att inte ha bil. Inga besiktningar, hjul som man behöver köpa.
  Olika saker i livet har sin period. Just nu i er period behöver ni inte bil. Men när barnen var små så behövde ni en bil. Å kanske att ni behöver bil om några år. Det vet man inte.
  Jag får inte ha körkort. Men klarar mig bra ändå med kollektivtrafik. Har gjort det läänge. Å jag gillar att åka kollektivt 🙂. Men Kent har körkort & bil. Så behöver vi ta oss längre så åker vi bil.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *