Vad tror ni om att flytta till husbil?

Vad tror ni om att flytta till husbil?

Vi har funderat och även planerat lite lätt för livet som pensionärer. Det är några år dit, men sedan flera år tillbaka röjer vi, säljer, slänger och skänker grejer. Vårt lilla hus på 98 kvm rymmer mer än man tror…

Hittills har planen varit att flytta till en liten lägenhet där vi skulle bo april-september ungefär, resten av tiden är det tänkt att vi ska bo i värmen. Detta var alltså ursprungsplanen den dag vi blir pensionärer, eller så fort vi kan. Men så tänkte vi till lite när vi insåg att Martin har 20 år kvar till pension… det är ju länge, man vet inte ens om man lever då. Den nya planen är att han kanske kunde få en utlandstjänst några år, tills vi väntar på den där pensionen. Jag kan ju sitta och skriva precis vart som helst i världen. Så det är dealen just nu och ögonen hålls öppna.

Å ju mer vi tänkte på den där lägenheten, desto mer avlägset kändes det. Sommaren i Sverige är oftast härlig, men rätt osäker vädermässigt… vi kanske skulle ha ett rullande boende ett tag. Varför sitta fast på ett ställe, när man kan röra på sej? Skulle vi kunna bo i husbil kanske? Vi har kompisar som bor på husbåt och har en husbil som de kör runt i, de trivs som fisken i vattnet med bägge. Skulle vi kunna bo i en husbil på sommaren och bo utomlands på vintern? Tål att fundera på.

Det som lockar mej med husbil är att det inte finns någon plats att samla grejer. Det är lixom en ny grej in, då måste en gammal åka ut. Man kan inte ha mängder med kläder, utan får nöja sej med favoriter. Å hur många plagg har man inte som man aldrig använder, egentligen? Visst har man favoritprylar som man kanske vill ha kvar till den dag man tröttnat på det ambulerande livet – men då får man väl magasinera dem då. Svårare än så är det ju inte. Det svåra är väl att hitta parkering för husbilen under vintern när vi är utomlands, men då har sonen fått i uppgift att skaffa hus med stor tomt så kan han ha husbilen som gäststuga. Smart va? Han letar ju ändå hus 🙂

Tänk va skönt ändå. Man har få grejer, inte en massa onödiga saker som tar plats. Man kan åka dit solen är eller åt det håll näsan pekar. Man är fri att göra precis som man vill och har alltid boendet med sej. Klart det kan vara knepigt regniga dagar eller när man ska tvätta, men det löser man. Dessutom trivs Martin och jag så bra i varandras sällskap att ett par regniga dagar inte gör något, och man kan ju åka ifrån regnet. Åka precis vart vi vill!

Det roliga är när man nämner detta för andra, reaktionerna blir två olika. De flesta tycker att tanken är spännande och säger precis som jag, att det skulle vara skönt att inte ha så mycket grejer. Andra tycker tanken är lite skrämmande, att det är trångt och opraktiskt. Nu är ju inte vår tanke att bo i en husbil resten av livet, utan på sommaren några år bara. Tills vi fått nog och vill ha ett fast boende, å då kanske man kommit så pass långt fram i bostadskön att man kan få en hyresrätt där man vill.

Vi får se hur det blir, man vet ju som sagt inget om hälsa eller hur länge man lever. Men nog är det väl en kul tanke? Vad säger ni, skulle ni kunna bo i en husbil några månader under sommaren och utomlands resten av året? Är vår tanke helt galen? Ge oss era tankar 🙂

7 svar på ”Vad tror ni om att flytta till husbil?

 1. Hej! Jag tycker att husbilar är överdrivet populära, får du fel på ”bildelen” så sitter ni fast! Bättre med en skapligt stor husvagn, ni kommer fram, lossar bilen och sen kan ni åka runt i trakten.

  1. Å andra sidan så är det två grejer som ska servas och besiktas om man har både bil och husvagn, till skillnad från husbil. Med cyklar kommer man långt och får motion. Detta handlar om 4, max 5 månader om året och bara under sommaren.

 2. Finns plus och minus med allt. Plus för husbil är att allt är i ett om man tänker röra på sig ofta. Minus då man vill åka en sväng utan att lämna p-platsen. En del har med extra moppar el. likn.

  Jag tycker att allt är plus för en husvagn. Den är också lätt att förflytta sig med och bilen är separat för kortare utflykter och matinköp.

  1. Ja, det finns för-och nackdelar med allt. Vi tänker som så att bil + husvagn är två delar, alltså två saker som ska besiktas, servas och gå sönder. Vi tänkte ha cyklar med oss, så kan vi ta oss iväg på saker ändå. Dessutom behöver man inte lära sej att tänka tvärtom när man ska backa 🙂

 3. För vår del handlar det om ekonomi. Vi är i den åldern då pensionen står för dörren, och det är dags att bestämma sig för ett nytt liv, eller det var fel ord, en ny livsstil är ett bättre ord. Husbil och husvagn har varit på tapeten. Men vi har vid djupare analys skippat detta. Vi har både, kära hustrun och jag anammat Amelia Adamos tes för vandringar, God mat, som någon annan lagar och en god säng, som någon annan bäddar. Vi har en släkting som har en husbil, modell större. När vi snackade så sa han att den kostar 10 000 per är bara den står på tomten. Sedan ska den köras, och den drar säkert soppa för minst en tia mer per mil, lägg till vägavgifter, färjebiljetter och annat. Hustrun och jag bor många nätter på hotell och käkar många middagar för dessa pengar. Vi står nu inför nästa resa, som du följer på vår blogg, bilresaieuropa.se vi finns på Insta också, med samma namn.
  Jag ska inte helt förkasta husvagn resp husbil. Jag ser förfelar med att kunna ställa upp vid en strand, somna in till vågornas kluckande i en vacker solnedgång, eller om man står i rätt väderstreck, vakna upp till samma vågor, men med en häftig soluppgång i stället.
  Sedan gillar jag din idé om att rensa. Vi har nyss flyttat från hus 150m2 och garage. Jag får tyvärr erkänna att jag har en ekorre i mig, det kan vara bra att ha… Den tanken börjar släppa nu, och jag gör mig av med en del saker, fast det tar emot. Någon dag ska jag komma in i mitt arbetsrum, utan att behöva stöta på en massa saker. Jag är inte där än, men rätt vad det är, så blir det så…

  1. Ja, det finns mycket att fundera på, särskilt ekonomi. Det är härligt att rensa, hoppas du också tycker det med tiden 🙂

 4. Vi flyttade ut permanent i vår husbil för ungefär 4år sedan och vi har aldrig ångrat vårt beslut.
  Vi är båda runt 50, ville inte bli fast i ekorrhjulet och detta är en otrolig befrielse. Vintermånaderna spenderar vi i Spanien då vi har turen att kunna jobba från bilen. Vill varmt rekommendera denna livsstil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *