Vad tycker jag om Viktväktarnas nya Smartpoints Flex?

Vad tycker jag om Viktväktarnas nya Smartpoints Flex?

Jag har följt Viktväktarnas program mer eller mindre i drygt 17 år. Jag började på prickar, sen Points, efter det Points plus, ProPoints och kanske något mer, innan Smartpoints kom och sedan två månader följer jag alltså SmartPoints Flex. Var det bättre förr?

Skillnaden mellan SmartPoints och SmartPoints Flex är att det, som man hör på namnet, är mer flexibelt. En mängd produkter har blivit ”gratis”, i SP alltså – inte i pengar. När grejer är gratis behöver man inte har riktigt samma koll som innan, utan kan äta från den listan och strunta i att skriva upp det i checklistan. Det är nog det som är tanken från Viktväktarna, att det ska bli enklare.

Nu ska understrykas att Viktväktarna aldrig släpper ett program utan mängder med forskning och ett helt gäng försökspersoner. Martin och jag ingick i en sån grupp när Points Plus skulle lanseras och var då de första som fick testa programmet. Man byter inte program bara för att, utan för att faktiskt göra viktminskningen mer hälsosam. Många tror ju att det bara är för att tjäna pengar, men det finns faktiskt en tanke bakom. Å vi alla vill väl gå ner i vikt på bästa möjliga sätt, hälsomässigt alltså?

Jag visste om programuppdateringen ganska tidigt och såg fram emot den. Alla uppdateringar är spännande tycker jag, så jag väntade otåligt på att få hoppa på. När jag såg att fisk, ägg, skaldjur, quorn och en massa andra produkter blev gratis blev jag hur glad som helst – men kanske lite fundersam samtidigt. Ända tills jag började fundera… det handlar ju inte om att man får äta hur mycket som helst utan att räkna – nej, det handlar om att jag kan äta mej mätt av de här produkterna utan att räkna. Det är faktiskt stor skillnad. Efter träning kan jag ta ett par ägg för att fylla på protein och energi, utan att det behöver kosta något av de dagliga pointsen. Bättre med ägg än att drick proteindrinkar för den som egentligen inte tränar så hårt att man behöver det.

Att fisk och skaldjur blev gratis innebär att fler har börja äta det och då kanske särskilt lax som innehåller bra fetter. Bra mat för både kroppen och knoppen kan man väl säga och det är ju sååå gott! Att quorn är gratis betyder att fler vågar testa vegetariska alternativ och på så sätt bidrar till att rädda vår miljö. Hur bra som helst tycker jag!

Många var tveksamma till att saker blev gratis, särskilt de som haft ätstörningar tidigare. Men de livsmedel som är noll är också ordentligt mättande, så man orkar inte äta hur mycket som helst av dem. Det är svårt att frossa i fisk eller quorn, att frossa i skaldjur går ju, men man blir knappast tjock av det. De produkter som numera är gratis är ju inte orsaken till övervikten vi har.

Så jag gillar det nya programmet! Jag behöver inte ha lika mycket koll, jag kan höfta lite, bli mätt, äta gott och ändå gå ner i vikt. Jag har gått upp lite under januari och det försvann faktiskt direkt, vägningen i måndags var drygt ett halvt kilo och så mycket brukar jag inte gå ner. Oväntat då jag bara fyllde i checklistan två dagar i början på förra veckan, men jag hade tydligen koll ändå. Hade jag varit nitisk hade jag kanske gått ner ännu mer… vem vet.

Jag brukar säga att alla dieter och program fungerar, så länge man håller dem och har tålamod. Ska man ha hundra koll är det fortfarande att räkna kalorier som är mest exakt och ger snabbaste resultatet. Men det inkräktar mest på livet och är ganska krångligt. Pulverdieter tänker jag inte ens ta upp, LCHF och 5:2 tilltalar mej inte alls så det tänker jag inte heller prata om – det är för mycket förbud – jag vill äta allt, även om jag inte kan göra det jämt.

Några har klagat på att viktminskningen står still eller att de tom gått upp lite med det nya programmet och det är förmodligen för att man varit supernoggrann innan och nu kanske höftar lite för mycket även av det som inte är gratis. Den som gått på en diet tidigare har oftast svårare att gå ner i vikt än andra när man påbörjar något nytt. Kanske får man ge det lite tid? Kanske får man vara ännu mer noggrann och faktiskt både väga och mäta det som inte är gratis i SP. Många äter för lite fett, kroppen behöver det för att fungera. Å äter man bara noll-points-grejer missar man lätt fettet. Det ska ju fortfarande vara kompletta måltider, inte bara gratisgrejer.

Fortfarande anser jag att Viktväktarna är det sundaste och mest hälsosamma sättet att gå ner i vikt på. Det handlar lixom bara om sunt förnuft och allt det där som vi lärde oss i småskolan. Tallriksmodellen och kostcirkel typ… inga konstigheter egentligen. Ett sätt man kan leva med i längden, resten av livet faktiskt. Jag har gjort det i snart 18 år. Visst trillar jag av banan ibland, men då är det bara att klättra upp igen. Just nu har jag lite att gå ner, när jag gjort det vet jag att jag håller vikten i flera år tills det är dax för nästa superkoll igen. Våren och sommaren satsar jag mer på kroppen och ”sköter” mej, vintern är det lite sämre… men i längden blir det i stort sett samma vikt på nyårsafton varje år. Det är den dagen som gäller, jag får inte väga mer än förra året. Gör jag det (som nu) så är det dax att köra kostprogrammet ett tag igen.

 

Här är lite tips på rätter med FISK, SKALDJUR, QUORN, KYCKLING och ÄGG.

 

Så nu kör vi! SmartPoits Flex funkar!

 

5 svar på ”Vad tycker jag om Viktväktarnas nya Smartpoints Flex?

 1. Helt fantastiskt!
  Lätt att följa och leva med. Äter sig mätt och rör på sig men att man har en ” kontroll. Känner mig trygg med Flexprogrammet.
  Går ner mina kilon igen och känner mig nöjd. Är gulsmedlem sedan 2016 men behöver som sagt dokumentera för att inte ” sväva iväg”

 2. Jag tycker detta är ett jättebra program TROTS att jag svävat iväg med vikten… Åh detta beror på att jag inte varit tillräckligt noga även med de som jag bör räkna på. Men jag kommer igen. Nu äter jag betydligt mer fisk och lax framförallt.. Vilket gör att jag får i mig fett… Jag äter inte olja och smör/margarin, påverkar detta vikten?? Bör/måste man göra det varje dag? Kött etc har naturligt fett förstås men använder inget att steka i mm.

 3. Hej en fråga , dessa SP som ägg , kyckling , lättyoghurt tex. Kan man äta del lite här och där eller ska man följa:
  Frukost
  Mellis
  Lunch
  Mellis
  Middag
  Kvällsmål
  Om jag blir sugen på trx tomat eller äpple efter mitt kvällsmål, kan jag äta det då?

  1. Du ska äta frukost, lunch och middag samt ett par mellanmål. Du ska även tänka på kompletta måltider, dvs kolhydrater, protein och grönsaker till alla måltider. Blir du hungrig däremellan kan du såklart äta om du har sp kvar eller av de som är noll, men fundera först över om du druckit ordentligt under dagen. På VV´s sida hittar du fler tips.

 4. Jag minns till och med när man vägde mat i början på nittiotalet. Men VV är de bästa. Har räknat kcal förr men de stressade mig, sen tar de ej hänsyn till livsmedel. Och lchf gav mig ont i magen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *