1 mysig, 3 spännande

1 mysig, 3 spännande

Jag plöjde feelgood under resan till Mauritius, sedan var det dax för lite mer spännande läsning. Jag är fortfarande kvar i böcker som legat lite för länge och väntat, men de äldsta är nog avklarade nu.

Så fort jag får en ny bok vill jag gärna kasta mej över den och då blir ju äldre böcker lidande. Under vintern har det inte blivit så mycket nytt, så jag har passat på att läsa ikapp lite. Nu ser det hyfsat ut i hyllan igen, men det finns ett gäng bokserier som har legat till sej lite. De har fått flytta in i husbilen och ska läsas under vårens och sommarens resor. Jag gillar att läsa hela serier på en gång och jag har några riktiga godingar som väntar.

Men nu är det dax att berätta om den här bokhögen. Vi börjar uppifrån som vanligt:

Caféet som aldrig sover – Libby Page

Libby Page har skrivit flera böcker, men jag tror att det bara är den här och möjligen en till som översatts till svenska. Hon har en härlig ton som både roar och berör och jag hoppas verkligen att fler översätts till svenska. Det är hon värd!

”Caféet som aldrig” sover kretsar runt Stellas Café och människorna som besöker det, men även personalen där. Det är öppet dygnet runt och används flitigt alla dygnets timmar. Det är också ett enda dygn det handlar om, vad som händer timme för timme.

I centrum av handlingen står Hannah och Mona – bästa vänner, servitriser och drömmare. De arbetar på Stellas, men drömmer om mer, om att lämna caféet bakom sig och bana sig en egen väg i livet. Under dygnet kommer deras vänskap att sättas på prov och förändras.

Det handlar om hur olika vi människor är, att allt inte syns på utsidan men att vi alla har en egen historia. Språket är enkelt, men vackert och hela berättelsen andas kärlek, omtänksamhet och vänskap, men såklart blir det missförstånd på vägen – som i alla feelgoodböcker. Jag skulle gärna ha en hel serie runt Stellas Café!

Bortbytaren – Anders De La Motte

Detta är en favorit bland deckarförfattare. Det är inte konstigt att han, med den här boken, är nominerad till Svenska Deckarakademins pris för Årets Bästa Svenska Kriminalroman 2022!

Detta är första delen i Askerserien, en spännande serie med den egensinniga kriminalinspektören Leonore Asker som huvudkaraktär. Mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall väljer ledningen att ”befordra” henne till chef över den så kallade Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare.

Trots förödmjukelsen dras Asker in i ett av de egendomliga fallen. Någon placerar ut små olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap, figurerna visar händelser som faktiskt har hänt och ger även ledtrådar om fallet som hennes gamla avdelning försöker lösa.

De La Motte är mästare på att väva ihop en spännande historia, som ger små fragment av ledtrådar till läsaren, men oftast inte mer än att man löser gåtan i slutet av boken. Upplösningen brukar vara både tvistad och oväntad. Å jag älskar sånt! Dessutom är han väldigt bra på att måla upp både karaktärernas historia och miljön de befinner sej i. Det är spännande och himla bra helt enkelt! Ser verkligen fram emot nästa bok i serien.

Som man sår – Hjort och Rosenfeldt

Som man sår” är den sjunde och näst sista delen i Hjorth/Rosenfeldts romanserie och utspelar sej tre år efter händelserna i ”En högre rättvisa”. Jag vet inte om jag läste den förra, men det spelar ingen roll – man kommer in i boken direkt ändå.

Vanja Lithner har tagit över Riksmord och det nya teamets första uppdrag blir att hitta och stoppa en prickskytt som efter tre mord på bara några få dagar satt skräck i Karlshamn. Det finns inga ledtrådar, inga vittnen och offren verkar slumpvis utvalda. Alla i staden är alltså potentiella måltavlor. Billy är en av utredarna som arbetar tillsammans med Vanja. Han har en mörk hemlighet och frågan är hur långt Billy är villig att gå för att inte bli avslöjad.

Hjort och Rosenfeldt är briljanta författare! Det är inte ens konstigt att de sålt 1,6 miljon exemplar bara i Sverige och 5 miljoner runt om i världen. Här finns lixom alla ingredienser av spänning, en komplicerad intrig, intressanta karaktärer och rika miljöbeskrivningar. Välskrivet och jäkligt bra helt enkelt! Jag måste nog backa och läsa de andra böckerna också…

Paradis City – Jens Lapidus

Precis när jag läst klart den här hade jag Jens Lapidus som stolsgranne under en teaterföreställning. Konstigt sammanträffande…

Det handlar om Sverige i en nära framtid. En påhittad historia såklart, men den känns ändå väldigt skrämmande. Är det detta vi har att se fram emot?

Segregationen har löpt amok och motsättningarna exploderat. För att skydda resten av samhället har murar byggts runt no-go-zoner där invånarna kontrolleras genom ”särområdeslagar”. Största området är Järva, även kallat Paradis City. När inrikesministern ska hålla sitt valtal där händer det som inte får hända: kravallstaketen vräks omkull, skottlossning utbryter och ministern förs bort av maskerade män.

Polisen står helt rådvill och tar till okonventionella metoder, de tar hjälp av en fd brottsling och MMA-fighter som lider av njursvikt. Hållhaken är obarmhärtig: utan dialys dör han inom fem dagar. Han vet att han behöver sin behandling samtidigt som han har folk på insidan som han inte vill svika. Det blir verkligen en kamp om klockan, men även tankar om moral, vänskap, familjen och kärlek. Så otroligt obehagligt, men man kan inte sluta läsa!

Vad jag sa till Lapidus? Jag tackade för en suverän bok såklart 🙂


Tre spännande böcker räcker för ett tag, nu blir det feelgood igen. Senaste böckerna har gått väldigt fort att läsa, så det kommer bli ganska tätt mellan kommande boktips. Vet att många av er gillar just feelgood, så jag tror inte att det gör så mycket med en massa boksnack. Eller?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

7 svar på ”1 mysig, 3 spännande

  1. Jag känner igen mig, får jag nys om en ny bok vill jag läsa och då blir mina loppisfynd liggande. Tur de inte blir för gamla. En av mina äldre loppisfynd är Caféet som aldrig sover 🙂

  2. Tack för intressanta boktips! Förr läste jag ofta hela serier av olika författare, och gärna deckare. Men nu lockas jag mer av caféet som aldrig sover:)

  3. Jag är både och när det gäller att plöja en serie direkt efter varandra. Det kan bli otroligt tjatigt så ofta försöker jag bryta av med något annat emellan. Men om det är en riktigt bra bok kanske jag fortsätter med tvåan direkt och sedan tar en paus 🙂
    Måste nog läsa boken som utspelar sig i Karlshamn, vi har ju sommarhus där! Alltid kul att läsa böcker som utspelar sig i en bekant miljö tycker jag. Därför uppskattar jag tex Caroline Säfstrands böcker som ofta utspelar sig kring Helsingborg 🙂

  4. Tack för tipsen! Läser inte så mycket spänningsböcker längre då jag har tröttnat lite på dem, men tips uppskattas alltid.

  5. Jag är verkligen och har alltid varit en periodare när det kommer till böcker och läsning. Just nu är det inte många sidor som läses även om det finns flera nya spännande böcker i hyllan här hemma som går att påbörja,

    Men tack för dina tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *