Ställplatser och campingar på Öland

Ställplatser och campingar på Öland

Vi älskar ju Öland, det är där jag har tillbringat nästan hel min barndom och har halva mitt hjärta (andra halvan är i Gambia). Nu när vi har husbil har vi kunnat se mer av ön och testat flera olika platser att sova på. Här nedan har jag sammanställt alla platser vi hittills testat, från norr till söder.

Vi har hus i Löttorp på norra Öland, så dit återkommer vi såklart titt som tätt. Det är rätt bekvämt att stå på garageuppfarten och har tillgång till toa, dusch, el och kök.

Men vi har såklart några favoritplatser också, som är mer anpassade för husbilar. Eftersom vi är mest på norra delen börjar vi där och fortsätter neråt, till varje plats finns några bilder och en film.

Öland har ett fast pris för sina ställplatser, 220 kr per natt och 50 kr extra om man vill ha el (2023). Campingarna och Arontorp går att boka, de övriga ställplatserna går inte att boka.

Byxelkrok Gästhamn

En stor favorit! Hit återkommer vi nästan varje gång vi är på Öland.

Nästan längst upp på norra Öland ligger denna lilla pärla. Här finns ett tiotal platser, alla med el och en fantastiskt utsikt över båtarna i hamnen och Blå Jungfrun. Det är nära både till de mysiga sjöbodarna där det finns flera bra restauranger och till Ica. Å det är här man får de vackraste solnedgångarna, kväll efter kväll.

Har man cykel är det enkelt att ta en utflykt till fyren Långe Erik och Neptuniåkrar. Men man kan också ta härliga promenader längst kusten och ta båten till Blå Jungfrun eller Oskarshamn.

Att sitta längst ut på piren och se solen gå ner är oslagbart. Eller att gå runt bland sjöbodarna en varm sommarkväll. Då känner det inte ens som man är i Sverige. Jag älskar den här delen av Öland!


Böda Sand (Böda Camping)

Detta är den enormt stora campingen som, enligt många, har Ölands vackraste strand och som kanske är Sveriges mest kända camping pga tv-serien. Men där är inte alls som man ser på tv, långt ifrån faktiskt.

Böda Sand har 1350 platser och när vi var där i juli -21, som helt nya husbilsägare, var det helt fullt. Visst är det stort och mycket folk, men inte värre än en vanligt semesterort i högsäsong. Mindre rörigt än tex Smögen där vi var i somras. Böda är som ett land i landet, lite som Vatikanen i Rom – med eget ICA, bageri, butiker, skönhetssalong och flera restauranger. Här finns allt!

Många klagar på priset som sommartid kan ligga rätt högt och visst kan det kännas dyrt – iaf om man som vi, bara är två. Men jag kan ändå förstå att barnfamiljer åker dit, särskilt om det är många barn, för det är ändå rätt mycket man får för pengarna. Stranden är fantastisk och hela familjens olika behov kan tillgodoses på ett och samma ställe.

Det var både kul och intressant att vara där en natt och vi kommer ju tillbaka eftersom det är här vi ska ha vår nästa husbilsträff. Ni kan läsa mer om den HÄR! Men vi kommer nog att välja en lugnare period än högsommaren, även om det faktiskt var knäpptyst kl 23, vilket jag absolut inte trodde.


Sandbybadets Camping

Till Sandby Sand åkte vi och badade om kvällarna när jag var liten. Att jag en dag skulle bo på campingen kunde jag inte ens drömma om, men det gjorde vi över midsommar 2023. Detta är på samma sida som Böda, men 2-3 kilometer söderut. Stranden är alltså precis lika fin som den på Böda, men här är liiite billigare att bo.

Campingen har ett hundratal platser, är rätt liten och mysig, vi trivdes jättebra. Vi bodde längst ner och längst bort på den vänstra delen, under några stora träd. Dessa visade sej innehålla tusentals med ollonborrar, som började svärma i skymningen. Rätt äckligt. Så be om plats utan de stora träden 😛

Från campingen är det kanske 200 meter till den flera mil långa och kritvita stranden. Här finns inte längre någon butik, men det är bara 3-4 km till Löttorp där allt finns. Enkelt att cykla eftersom Öland är helt platt, men vi gick faktiskt dit.


Sandviks hamn

Precis nedanför Sandviks vackra kvarn ligger en liten ställplats med vatten på två sidor. Här finns kanske 10 platser med utsikt över hamnen och granne med ett par restauranger. Det finns även några platser till bakom en av restaurangerna, med en liten mur mellan bilarna och vattnet.

Kvarnen i Sandvik är värt en utflykt bara den, den är så fin och där finns goda kroppkakor. Trots alla mina år på Öland, så hade jag ingen aning om att där fanns en ställplats. Men när vi fick veta det, så ville vi såklart testa den.

Här står man väldigt fint och särskilt om man lyckas knipa platserna längst ut. Hit kommer vi garanterat tillbaka! För mej är detta en av få platser på ”rätt”sida, dvs västra sidan på Öland. Där man får de fina solnedgångarna.


Kårehamn

Rätt öster ut från Borgholm sett hittar vi denna härliga ställplats. Så många har pratat om den och min kusin bor faktiskt bara några hundra meter bort, ändå har vi inte varit här förut. Här står man bokstavligt talat ute på piren, om man vill och det ville vi. Men man kan även stå strax brevid, på gräset i närheten av den lilla stranden. Oavsett så står man väldigt fint och alldeles ostört.

Det finns rätt många platser, men det känns inte så eftersom några är i klungor och andra lite utspridda. Men det märks om man vill använda på toan eller duscha, för där är det nästan alltid kö.

Här finns en fiskrestaurang som har gott rykte, vi har dock inte provat. Även detta är på östra sidan av ön, men nu är det inte längre en oändligt lång och drömmig sandstrand, även om den är fin.


Arontorp

Hit återkommer vi också ofta, bland annat för att det ligger så bra när man ska vara i Kalmar tidigt. Det tar typ 20 minuter från ställplatsen på Öland till ställplatsen på Ölandskajen i Kalmar, där vi brukar stå när vi ska på Krusenstiernska Teatern. Här på Arontorp finns dessutom Ölands godaste kroppkakor, enligt oss.

Arontorps ställplats kom tvåa i tävlingen Årets Ställplats 2023 och är nästan ny, bara två somrar gammal faktiskt. Allt är nytt, rent och fräscht och utvecklas fortfarande. Nyligen fick man en utedisk och inne i restaurangen har man startat med frukostbuffé. Ägarna är supertrevliga och väldigt tillmötesgående.

Här finns nästan 50 platser och man kan även boka plats (även om det sällan är helt fullt) – sånt gillar vi!

Grönhögen

Vi har nästan alltid otur med vädret när vi är på södra Öland, antingen regnar det eller blåser storm. Vi har tänkt besöka Grönhögens ställplats flera gånger och bodde här en gång för ett par år sedan en kort natt just under en storm. Vi hann inte se något då pga ovädret, men i somras var vi tillbaka och upptäckte en jättefin och välordnad ställplats.

Här finns kanske 25 platser, de främsta med nosen mot havet även om det är en liten bit dit. Här finns allt man behöver inklusive mysiga promenadstråk, ett kalkstensbrott där man kan bada och ICA-butik.

Ungefär 15-20 minuter bort ligger södra udden med fågelstationen och fyren Långe Jan. Grönhögen är alltså ett himla bra ställe att bo på när man vill upptäcka södra Öland. Har man cykel så är det faktiskt perfekt!



Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

4 svar på ”Ställplatser och campingar på Öland

  1. Om ni är mycket på norra Öland så har ni väl inte missat Wikegårds camping, regnbågscampingen bortom allfartsvägarna, nära havet och med en fantastisk campingvärd, Fredrik Fredriksson. Vår favorit, sedan några år, på Öland.
    Vi ses på Böda.

    A&B på väg

  2. Hej, Ventlinge ställplats går att boka, 30 kr i bokningsavgift en summa man inte får tillbaka om man avbokar. 230 kr/dygn inklusive el (2023) och 180 kr/dygn utan el.
    Välkommen till södra Öland 👍

  3. Hur är det med ställplatser så här års på Öland. Finns det toa som är öppna? Ny i husbilslivet.
    Stig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *