Bläddra efter
Månad: augusti 2022

Tillbaka till Kukkolaforsen

Tillbaka till Kukkolaforsen

När jag var 8-9 år tog mina föräldrar med mej på roadtrip i norra Sverige och några av platserna som vi besökte då återkommer jag gärna till. Kukkolaforsen strax norr om Haparanda är en av de platser som jag besökte på resan med mina föräldrar och sedan igen med mina barn typ 30 år senare och nu var det äntligen dax att visa Martin den fantastiska platsen.

Jag älskar ljudet av vatten, inte när det droppar i källaren kanske… men i övrigt så är vatten och vågornas brus ett måste. Därför söker vi oss ofta till platser vid vatten när det är dax att stanna för att sova eller upptäcka en plats några dagar. Efter besöket hos vännerna i Kokkola/Karleby i Finland så var det dax att besöka Kukkola i Sverige. Lätt att förväxla, eller hur?

Vi stannade 4-5 minuter söder om själva byn Kukkola och sov alldeles nära forsen. Regnet vräkte ner, men det märktes ju knappt när forsen dånade brevid oss. Vi somnade i ösregn och vaknade till strålande solsken. Efter frukost åkte vi den korta biten till centret vid Kukkola forsen. Där finns ett vandrarhem, en fin restaurang, ett litet museum och även en ställplats och stugor att hyra. Betydligt mer utrustat än när jag var här senast.

Vi gick runt och tittade på männen som håvade sik, det är ju det platsen är känd för. De står på långa och väldigt smala bryggor, mitt ute i forsen med sina låååånga håvar. Så fångar de siken när den simmar motströms, ser superenkelt ut – men det är det såklart inte. Fisk fick de iaf och vill man så kan man äta den nyfångad och nyrökt inne i restaurangen. Vi var dock där så tidigt att det inte var dax för lunch än, men är det något jag älskar så är det nyfångad fisk.

Museet var stängt, men vi fick låna nyckeln och gå dit. Lite coolt att vara helt ensamma och till och med leta rätt på lysknappen som tänder upp hela museet. Vi såg oss omkring och utforskade allt ordentligt innan vi gick ut i solen igen.

Kukkolaforsen är mycket av vår svenska historia och livet runt forsen. Området är så otroligt fint och jag förstår att folk bor här och även flyttar tillbaka, en vän till oss har faktiskt gjort det. Och jag älskar som sagt ljudet. Dånet av vatten är så mäktigt.

Nu har jag varit där tre gånger, med långt mellan gångerna – men jag åker gärna tillbaka igen. Har ni varit där kanske? Har ni varit så pass långt norrut, kanske längre ändå?

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 35

Matsedel v 35

Vilken härlig sommar vi har haft med värme långt in i augusti, kanske även september? Jag älskar värme, bäst är när tempen orkar upp i 25 och lite till, men jag vet ju att jag är ganska ensam om att känna så…

Nu har allt kört igång ordentligt verkar det som. Jag sitter fortfarande mest hemma och jobbar, precis som maken – men lite event och möten på stan blir det också. Men jag gillar att sitta hemma och jobba, det är lugnt och skönt. Här hemma sitter vi på varsin våning, i husbilen sitter vi brevid varandra. Än har vi inte tröttnat på varandra 🙂

De dagar vi båda jobbar hemma tar vi fortfarande våra dagliga promenader morgon och kväll och äter lunch och middag tillsammans. Jag tränar i mitt träningsrum tre dagar i veckan, om jag inte är på något möte. Same same sedan mars -20 lixom… vi har vant oss och fortsätter på samma ungefär spår.

Lunch och middag ja… förra året blev jag tillfrågad om mina favoriträtter, så jag spaltade upp dem HÄR. De stämmer nog fortfarande 🙂

Här är veckans matsedel, dock bara med middagar – som vanligt:

(Siffrorna är för dem som följer Viktväktarnas kostprogram)

Måndag: Pasta Pomodoro med burrata (5 PP för allt, plus pasta och burrata)

Tisdag: Fiskgratäng med zucchini och ajvar (16-24 PP för hela gratängen, plus potatis) 

Onsdag: Kyckling Marengo (13-21 PP för allt, plus ris)

Torsdag: Pastagratäng med skinka och tomater (57-64 PP för hela gratängen)

Fredag: Räkor med ärtröra och röd rom (4-7 PP för allt, plus pasta)

Lördag: Grillat och melonsallad med havreris & fetaost (14-25 PP för all sallad)

Söndag: Dillkyckling (5-13 PP för allt, plus potatis)

Den här veckan är det såååå god mat!!! Måndagens pasta är plättlätt, fisken är kanongod, gratängen superb till matlådor och den där melonsalladen är en riktig fullträff! Nu ska det i värsta fall bli ösregn på lördag, men grilla kan man väl göra ändå 🙂

Vi tuffar alltså på som vi gjort senaste året, med den skillnad att vi ändå gör några grejer utanför hemmet numera. Livet är kanske inte helt som förut, men det är kanske det nya normala?

Ha en fantastiskt vecka!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Hemma och allt går i ett!

Hemma och allt går i ett!

Vi är hemma igen, kom faktiskt hem redan i fredags. Sedan dess har allt gått i ett. Just precis så som jag inte vill ha det…

Precis som förra sommaren var det oväder som satte punkt för våra resa. I år blev det iaf ett par veckor senare, 2021 tog sommaren slut 4 augusti – efter det blev det lixom aldrig fint igen. Nu var det 19 augusti, fast den här gången var det bara dåligt väder ett par dagar. Vi valde iaf att åka hem två dagar tidigare än planerat, det är sådärkul att sitta i regnet på en tråkig ställplats. Då kan man lika gärna åka hem. Hade vi varit på en fin plats, hade det varit skillnad.

Vi åkte från 13-14 grader i Hälsingland till 25 grader i Tumba, så härligt att bli ordentligt varmt igen. Sen kom regnet, i två dagar vräkte det ner. Då passade vi på att tvätta, jobba och förbereda kommande vecka. Äldste sonen fyllde år i måndags och i tisdags var det dax för Formex för första gången på drygt två år. Även onsdagen och delar av torsdagen skulle spenderas på den stora designmässan, så jag visste att tiden inte skulle finnas till något annat.

Å tiden har bara sprungit iväg! Dagarna på mässan har varit jätteroliga! Martin kom dit igår på eftermiddagen, så vi kunde filma lite. HÄR är film från Formex om ni är nyfikna. Vi träffade många bekanta och fick några roliga intervjuer, bla med Karl Fredrik 🙂

Idag är det onsdag och även imorrn blir det alltså att gå igenom det sista på mässan. Å jag är sååå trött! Men glad. Jag har återsett kollegor, vänner och bekanta och samlat mängder med material till texter. På fredag ska jag ta lite tid i solen och bara ta det lugnt, men sen blir det att banka texter. För nu planerar vi nästa resa med husbilen!

Jag har så mycket att skriva om och berätta för er. Jag ska bara samla ihop mej lite först, men ni som följer mej på instagram har ändå lite koll. Ni andra får kika in där eller vänta på texterna här. Men jag kan snabbt berätta att vi bokat vinterresa! Vart får ni vet snart 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 34

Matsedel v 34

Nu är det bara ett par veckor kvar av augusti och sommaren. Hur gick det, om vi tänker på vikten alltså? Blev det som ni hade planerat, sämre, bättre? Oftast blir det ju inte som vi tänkt, men vet ni? Det gör inget! För det finns alltid en dag imorgon och en ny chans 

Sånt som är gjort går inte att göra ogjort och det är ingen större idé att älta heller. Så konstatera istället bara faktum, fundera på vad som gick snett, lär av det och gör en plan för nästa gång, stryk ett streck och kör upp på banan igen. Det är faktiskt inte värre än så.

Min våg visar lite plus, jag har alltså gått upp lite över sommaren. Jag är lite över målvikt och det gillar inte min kropp. Värken blir värre och jag orkar inte så mycket som jag vill, alltså måste jag göra något åt det. Det är lite knepigt att ”sköta” sej när man bor större delen av tiden i en husbil, men det är inte omöjligt!

Jag är fullt medveten om att jag borde tränat lite mer regelbundet och inte ätit så mycket godis, men det är val jag gjort högst medvetet. Nu är vi hemma igen och jag kör upp på rätt bana igen, svårare än så är det inte. Nu är det drygt fyra månader kvar till nyår, mycket kan hända tills dess. Jag fortsätter att fokusera på bra mat, sömn, promenader och träning. Vad fokuserar ni på?

Här är veckans matsedel:

Måndag: Pasta m champinjoner & parmesan (22 PP för allt, plus pasta)

Tisdag: Grekisk fiskgratäng (11-30 PP för allt, plus potatis)

Onsdag: Örtfylld kyckling (9-18 för allt, plus ris)

Torsdag: Kryddig kasslerpasta (13 PP för allt, plus pasta)

Fredag: Räkgryta med minimajs (17-22 PP, plus ris)

Lördag: Grillat och ljummen potatissallad (8-17 PP för all sallad)

Söndag: Pasta med bacon- och spenatsås (29 PP för allt, plus pasta)

Även den här veckan passar allt (utom potatissalladen) i matlådan. Så gör lite extra och fyll på matlådorna i frysen, sånt är alltid tacksamt när man står där utan tid och fantasi.

Häng med på instagram om ni vill @marlenerinda, mitt liv som Guldmedlem och normalviktig sedan 18 år tillbaka. Och ha koll på Du i Fokus, där kommer mycket gott nu!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Nya boktips!

Nya boktips!

Läser man en bok som handlar om Juli, ska ju boktipset komma i Juli… men jag hann inte, det blir i augusti istället. Antingen får ni läsa den ”fel” månad, eller vänta till nästa år 🙂

Jag har läst massor under veckorna ute på rull och har alltid en välfylld bokhylla i husbilen. De här fem läste jag snabbt första två veckorna, sen gav jag mej på en serie som jag nu plöjer för glatta livet. Jag ligger just nu på bok fem av sju, så snart kommer ett riktigt spännande boktips… mer säger jag inte. Ni som följer mej på instagram @marlenerinda vet vad jag pratar om 🙂

Men nu är det den här bokhögen det handlar om, vi börjar överst som vanligt.

Soluppgång över strandpromenaden av Jenny Colgan

Jenny Colgan har skrivit en mängd fina böcker om Cornwall, men man måste inte ha läst dem förut för att läsa den här. Jag har bara läst någon enstaka, men hänger med bra ändå. Det handlar om Marisa Rosso som förlorat sin morfar och håller på att gå under av sorg.

Hon tar sin tillflykt till den lilla ön Mount Polbearne, vid foten av Cornwall för att vara ifred, men det visar sej svårare än hon trott. Hennes granne, en stor ryss, gör sej påmind genom sitt plinkande på sitt piano, inte bara han utan även hans elever. Dessutom drabbas byn av ett oväder som gör att alla måste hjälpa till för att rädda det som räddas kan. Maria blir tvungen att ta sej ur sitt skal.

Detta är en härlig bok! Med härliga karaktärer och en fin historia, MEN… är det nån trend att alla böcker som skrivs just nu måste innehålla mat, recept och detaljer om dryck? Nog kan det väl vara intressant och frestande, men att läsa om det i varenda bok blir det rätt tröttsamt. Det kanske är bara jag som reagerat över det? Läsvärd är den ändå 🙂

Juli enligt Julia – av Kristin Emilsson

Detta är också en fortsättning, men går att läsas ändå. I ”Julen enligt Julia” träffas Julia och Petter av en händelse när de blir kattvakt för samma katt i samma hus. Hon vill fly stan och han vill försöka lappa ihop sitt spruckna äktenskap. Efter många om och men blir de såklart ett par och i den här boken ska de spendera sin första sommarsemester tillsammans.

Julia gillar inte julen, men hon gillar inte sommaren särskilt mycket heller – iaf inte på landet. Helst vill hon vara hemma i stan och bara mysa med Petter. Han däremot längtar bort från trängseln och avgaserna och tackar ja till att låna en kollegas hus på Gotland. Det ska bli en överraskning till Julia, som tas emot sådär…

De kommer iaf iväg till Gotland och vi får följa med på en semester med diverse innehåll, missförstånd och komplikationer. Julia är lite knepig och man tycker lite synd om Petter som hela tiden vill vara alla till lags. Det är mysigt och småputtrigt om livet och vad det kan ställa till med. Det är mycket kärlek, på alla håll faktiskt och en liten moralkaka om att våga släppa taget och ge sej in i något nytt. Jag gillar den!

Andra sidan månen – av Mari Jungstedt

Detta är också en del i en serie, som också går at läsas separat. Sommaren 2020 kom ”Innan molnen kommer” som är den första boken i Málagasviten. Detta är den andra delen, även den här gången är Lisa Hagel och Hector Correa med.

En isande kall nyårsdag hittas ett nyförälskat par mördat i en badtunna på en enslig gård på Höga Kusten. Mannen är svensk, men bosatt i Málaga och kvinnan är spanjorska. Paret har skjutits ihjäl med pilbåge. Fallet visar sig ha kopplingar till ljusskygga miljöer i Marbellas nedgångna hamnkvarter och skrämmande händelser i det förflutna. Hector Correa blir ansvarig för utredningen från spanskt håll och till sin hjälp har han svenskan Lisa Hagel.

Oj, som jag gillar Mari Jungstedts böcker! Här finns lixom alla ingredienser. Det är intriger, mord, kärlek och humor i en enda härlig sörja. Å inte förrän alldeles i slutet fattar man (iaf jag) vem som är mördare, me like!

Ghettoprinsessan – Sammy Jeridi

Som jag har väntat på den här boken som också är en uppföljare. Jag sträckläste de föregående böckerna i en solsäng i Spanien i vintras och fastnade vid första meningen. Så otroligt vidrigt och så otroligt spännande! Efter kontakt med författaren, kan jag inte förstå hur han kan få ur sej såna vidrigheter – han är ju vänligheten själv.

Detta är fjärde delen om Ghettokungen och nu har Leon bestämt sej för att bli en hederlig medborgare, för sin brors skull. Men för att komma åt sina undangömda pengar måste han göra en sista grej… så klart! Mot sej har han Lexia Jobo, Ghettoprinsessan som vill bli drottning, och Maggan Palm, kriminalkommissarie, som vill reda ut alla mord i sitt område.

Det är så sjukt bra! Det går lixom inte att säga på något annat sätt. Detta är streckläsning på högsta nivå, det går bara inte att sluta läsa. Har ni inte läst serien, så börja direkt!

Profeten och idioten – av Jonas Jonasson

Ni har säkert läst, eller iaf hört talas om, ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret”. Profeten och Idioten är skriven på ungefär samma sätt och i samma anda, precis lika underbart osannolik och utflippad.

Den här gången har hundraåringen bytts ut mot en yngre herre vid namn Johan. Fast hans bror kallar honom Idioten. Johan har bott ihop med sin bror hela sitt liv, men så säljs lägenheten, brodern flyttar till Rom och ger istället en husbil till Johan att bo i. Rätt snart träffar han Petra som är självlärd astrofysiker och har räknat ut exakt när jorden ska gå under. De slår sej ihop för att åka till Rom och ge brorsan en örfil. På vägen stöter de ihop med 75-åriga Agnes som är influencer och har en massa pengar för mycket.

Precis som i ”Hundraåringen” är det massor med humor, samtidigt som man lär sej lite om vår historia på ett roligt sätt och mer eller mindre sant. Även här finns mängder med mat, recept och dryck. Jonasson har faktiskt tagit hjälp av en prisbelönt kock för att få till menyerna. En och annan kanske tycker att det blir lite väl tramsigt, men jag gillar det!


Fem totalt olika böcker, men jag gillar dem allihop. Jag tycker om att blanda stil, genre och författare. Det ska vara omväxlande och underhållande. Ja, mord kan vara underhållande. Fyra serier åsså Profeten som inte är en uppföljare, men känns bekant ändå. Finns det någon av dessa som lockar er lite mer kanske?

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Härliga dagar hos goda vänner

Härliga dagar hos goda vänner

Hela vår roadtrip gick egentligen bara ut på en sak; att träffa min kompis i Finland. Han är söderkisen som flyttat till Österbotten i Finland, helt galet faktiskt! På grund av kärlek såklart 🙂

Jag lärde känna A när jag var 12-13 år. Han spelade i samma band som mina grannar, som jag då hängde mycket med. Vi fann varandra direkt och var sedan vänner i många år, tills han försvann. Han var som uppslukad, ingen i det gamla gänget hade en aning om vart han hade tagit vägen.

Inte förrän han hade den goda smaken att fixa en profil på facebook lyckades vi hitta varandra igen. Sen gick det snabbt att ses, 2-3 gånger har han varit med sonen i Sverige – nu var det vår tur att hälsa på i Finland.

Efter Rovaniemi åkte vi direkt till Karleby/Kokkola där familjen bor och fick ett varmt och härligt mottagande. När vi kom var det varmt och vackert väder, så vi åkte till stranden och blev visade runt i Karleby. Jättefint! Sen blev vädret sämre och stor del av tiden spenderas inomhus. A jobbade fram till lunch på dagarna, men sen hade vi gott och tid att prata, prata och prata. Hans fru P bjöd på god mat och vi hade det verkligen så mysigt när vi var där. Där finns dessutom en liten cockerspanielflicka, kan det bli bättre 🙂

Vi har pratat om hans ”försvinnande” flera gånger, men inte förrän nu verkade han förstå hur många vi var som letade och faktiskt var oroliga. Han trodde inte att någon brydde sej och ville bara komma ifrån det gamla livet. Lite dåligt samvete fick han nog… men nu har vi ju hittat tillbaka till varandra igen och pratade även via videolänk med en av de andra i gänget. Vi konstaterade att vi är ungefär som då, bara med lite fler gråa strån. De andra såklart, inte jag 🙂

Det var lite svårt att åka därifrån, men vi hoppas ses igen nästa sommar. Vi kommer definitivt inte att tappa bort varandra igen, det är ett som är säkert. Nu håller jag hårt i honom, med hans frus ”tillstånd” 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Tomten ska ha riktigt skägg!

Tomten ska ha riktigt skägg!

Efter Nordkap var det dax att lämna Norge och åka till Finland. Där skulle vi träffa en god vän, men först skulle vi träffa Tomten i Rovaniemi – det blev en besvikelse.

Vår vän, som tyvärr dog av covid i januari, var en riktig Tomte. Han var ordförande i Svenska Tomtegillet och deltog i Tomte-OS. För att ens vara med i Tomtegillet är det krav på ett äkta skägg, det ska hålla för barn att dra i för att se tomtens äkthet.

Det sägs ju att den riktiga Tomten bor i Rovaniemi. Så när vi ändå skulle passera, var det ju passande att titta in i Tomte-byn. Där fann dessutom en ställplats med dusch, som vi behövde. Så vi åkte dit, installerade oss på ställplatsen och gick över gatan där byn ligger. Det är gratis både att gå runt i byn och att träffa Tomten, men allt annat kostar – som att träffa renarna, köpa bilder från besöket inne hos Tomten och lite annat smått och gott.

När vi ändå var där ställde vi oss också i kön för att komma in i Tomtens rum. Efter några minuter kom vi in och det var inte alls vad vi förväntade oss. Visst var det en ”tomte”, men han hade lösskägg. Vitt, felfritt, långt och superoäkta. Om man påstår att den riktiga Tomten finns i Rovaniemi och vill att barn ska fortsätta tro på honom, då borde väl minsta kravet ändå vara en äkta skägg? Så otroligt dåligt!

Dessutom kan man träffa Tomten på två ställen samtidigt i Tomtebyn? Hur ska barnen tänka om det…

Jag kanske är partisk, just för att vår vän Tomten var så äkta man kan bli i Tomte-världen. Vår Tomte var så otroligt stolt över sitt uppdrag som auktoriserad Tomte och bar titeln med stor respekt.

Så svårt kan det väl inte vara att hitta män med äkta skägg? Det finns säkert ett finskt Tomtegille också… de finns ju över hela världen.

Utger man sej för att ha en äkta vara, får man baske mej anstränga sej lite för att få den att se äkta ut. Visst är det väl ändå kul för småttingar att träffa Tomten, men de ska inte säga att den riktiga Tomten bor i Rovaniemi – för han fanns i Tumba! Så det så!

Nej, vi köpte inga bilder från vårt besök. Billigaste bilderna kostade 35 Euro, för en bild tillsammans med en fejktomte. Nej tack. Vi har bilder av äkta vara hemma. Det blir en konstig jul utan vår vän, vem ska nu säga HoHoHo och lysa upp vår hall med sitt fina leende?

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 33 – bra matlådemat

Matsedel v 33 – bra matlådemat

Nu är de allra flesta tillbaka på jobbet efter semestern, ni också kanske? Skolorna börjar inom kort och höstens aktiviteter startar upp. Är ni beredda för detta?

Höst betyder nystart/omstart för många när det gäller framförallt vikten. Då kan det vara smart att titta tillbaka på tidigare viktresor, se vad som gick bra resp dåligt då och lära av det till den här gången. Ni hittar mina bästa tips HÄR.

För mej är planering viktigt. Vi har alltid färdiga matlådor i frysen till lunch, så man slipper fundera på den saken. Lunch ska gå snabbt och vara enkelt, vad är då bättre än en färdig matlåda? Tips på 70 olika rätter som passar i matlådan, hittar du HÄR.

Så lägg ner några minuter på att planera och fundera, så sparar du tid i längden 🙂

Här är veckans matsedel:

(Siffrorna är för Viktväktare)

Måndag: Pasta med krämig spenatsås (9 PP för allt, plus pasta)

Tisdag: Krämig fiskgratäng m räkor (14-44 PP för hela, plus potatis)

Onsdag: Kyckling med timjanssås (17-25 för allt, plus ris)

Torsdag: Allt-i-ett-ugnsomelett (19-31 PP för hela)

Fredag: Indiska räkor (2-7 PP för allt, plus ris)

Lördag: Grillat och Zucchinigratäng (4-11 PP för hela)

Söndag: Moussakafrestelse (49 PP för hela)

Den här veckan är riktigt god och allt passar faktiskt i matlådan, så passa på att laga lite extra när ni ändå håller på. Vi har lagat en massa nya rätter under sommaren, jag skriver recept för glatta livet. Ha koll på Du i Fokus, för en massa goda nyheter.

Ha nu en riktigt fin vecka och ta hand om er som ni skulle gjort med er bästa vän 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Så långt norr ut man kan komma!

Så långt norr ut man kan komma!

När Treriksröset var avklarat kände vi att det enda riktiga just precis då skulle vara att även besöka Nordkap. 100 mil extra… men va sjutton, kunde vi åka 25 mil extra bara för att se Ishotellet – så kunde vi väl åka 100 mil för att se Europas nordligaste udde 🙂

Så vi åkte in i Norge igen och drog norrut, väldigt mycket norrut. Det var en jäkla resa, rent ut sagt. Vägarna i nordligaste Norge är ganska smala, går längs vattnet som är rätt långt nedanför, det är kringelikrokigt och uppåner. Dessutom är det några riktigt långa tunnlar, en som är nästan 7 km och går 200 meter ner i vattnet. Lite mysko känsla att åka där faktiskt.

Det tog oss två dagar att åka upp men det gjorde inget. Norge är så fantastiskt vackert och det är enkelt att köra där. Det är också enkelt att hitta platser att sova på, särskilt när man har husbil. Här finns stora parkeringar, oftast med toa och färdiga grillplatser. Där står man helt gratis. När vi vaknade en morgon hade vi sällskap av två renar. Hur coolt är inte det!

Sista biten innan Nordkap gick rakt upp, upp, upp. Vi kom fram till en stor parkeringsplats med en fantastiskt utsikt, där man också får övernatta gratis faktiskt. Vi hade tur och fick plats med utsikt över bergsklippan och havet, ishavet faktiskt. Slutet av Europa alltså. Vi hade dessutom tur med vädret, solen sken och från början var utsikten perfekt. Det var så häftigt att vara där och en rätt mäktig känsla faktiskt. Kamerorna gick varma kan jag lova, vi tog tusentals med bilder.

Här finns några olika monument, bla en minnessten från Oscar II besök, en staty och konst av världens barn samt den välkända jordgloben. Den som alla vill ha med på bild, även vi. Allt som är utomhus är gratis och öppet dygnet runt. Det är bra. Det som är dåligt är att man måste betala 300 kr per person för att ens kunna köpa en souvenir eller en glass. Där finns en stor byggnad med museum, café, souvenirbutiker och lite annat. Å där måste man alltså betala för att gå in. Jag kan acceptera att man ska betala för museet, men inte för att köpa en glass eller souvenir. Det är inte ok!

När vi var där gick solen ner vid midnatt och upp direkt igen. Midnattssol alltså. När vi gick och la oss vid 1 var det fortfarande dagsljus och folk satt och njöt med solen i ansiktet. Jättekonstigt! Nästan lite exotiskt faktiskt. Å trots att där var hundratals med människor, så var det nästan helt tyst. En helt fantastisk upplevelse!

Det var en massa extra mil på knepiga vägar, men så värt det. Tyvärr måste man åka tillbaka samma väg en rätt lång bit, så de där tunnlarna skulle köras igenom en gång till. Jag är ändå glad att vi gjorde det, nu är det lixom gjort – och behöver inte görs igen. Nu har vi fantastiska bilder och magiska minnen. Åk dit om ni får möjlighet, det är värt resan.

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 32 – augusti

Matsedel v 32 – augusti

Det är augusti och kräftskivorna är här! Gillar ni kräftor? Det gör jag! Jag är galen i skaldjur och just kräftor och räkor hör till favoriterna, men även krabba och hummer förstås. Vi har åkt på skaldjurskryssning med Birka i flera år, men nu finns ju inte Birka längre… såååå tråkigt 🙁

Men men, bara att fixa själva. Vi är fortfarande ute och åker, men när vi kommer hem så ska vi äta kräftor med en massa goda tillbehör! En traditionell västerbottenpaj brukar ligga på runt 150 PP, vår är på 23-29 för en hel paj. Bra va! Då kan man tom ta flera bitar 🙂

Nu har vi kommit drygt halvvägs på vår Norrlandstripp. Tiden i husbilen är helt fantastisk! Jag är så himla glad att vi vågade ta steget och i princip spontanköpa vårt rullande hem. Vi har haft så otroligt roligt, sett så mycket intressanta och fina platser och träffat så många härliga människor. OCH vi har massor med material att skriva om. Å än är det alltså inte slut!

Vi följer matsedlarna så gott vi kan, men mest är de faktiskt för er 🙂

Här är veckans matsedel:

Måndag: Gratinerad Zucchini m tacoröra (18-28 PP för allt)

Tisdag: Pasta med laxsås (18-27 PP för all sås, plus pasta)

Onsdag: Långpannekyckling med vitlök- och basilikakräm (9-29 PP för allt, plus krämen)

Torsdag: Ost- och skinkpaj (36-46 PP för hela)

Fredag: Vitlöksräkor (19-22 PP för allt, plus ris)

Lördag: Kräftor med Västerbottenpaj (23-29 PP för hela pajen)

Söndag: Grillat med potatiskaka (5-19 PP för hela kakan)

Det är många favoriter den här veckan, bla laxsåsen, kycklingen, räkorna… ja, allt faktiskt. Mycket bra matlådemat, så passa på att fylla frysen!

Martin börjar snart jobba igen, men vår resa fortsätter ändå. Vi har ju förmånen att kunna jobba var vi än är, så några veckor till blir vi ute. Ni har väl inte missat att följa oss på youtube och se våra filmer som kommer ut längs vägen. På så sätt blir ni också en del av resan 🙂

Ha en fin vecka nu och ta hand om er själva på bästa sätt. För att ni är värda det helt enkelt!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Tips på mat ”på rull”

Tips på mat ”på rull”

Även när man campar måste man ju äta och ibland kanske fantasin tryter så det mest blir same same every day. Vi försöker att äta varierat och så ”bra” mat som möjligt även när vi är iväg med husbilen. Här vill vi därför tipsa om lättalag mat som passar för små utrymmen.

Vi har ingen ugn i vår bil, men vi har en sk Omnia. Det ser ut ungefär som en sockerkaksform, men funkar som en ugn. Allt blir så jäkla gott i den, särskilt pizza. Ett av våra bästa köp till Peppe!

Recept för Omina

Enklaste pizzarullen

Omelett med skinka

Tacopastagratäng

Ostgratinerad majs

Lagat i kastrull

Pasta med ostig skinksås

Pasta med mascarpone och spenat

Onepotpasta med vita bönor och basilika

Fiskbullar i tomatsås

Pasta med krämig skinksås

Pasta med champinjoner och tomater

Pasta med vit tonfisksås

Superenkel Pasta med tomat- och basilikasås

One Pot Pasta

Smått och gott!

Ljummen potatissallad med fetaost

Falsk potatissallad

Härlig Sommartallrik

Färskpotatis på grillen med räkröra

Kall pastasallad med räkor

Kesoplättar

Quesadilla med skinka

Enkel sillsmörgåstårta

Champinjoner fyllda med mjukost och bacon

Champinjoner med ostfyllning

Couscous-sallad med nektarin och getost

Krämig kvargfrutti

Banan- och jordgubbsfrutti

Vi kommer ut med nya recept hela tiden, ni hittar dem HÄR. Några recept finns filmande, så ni kan se hur vi gör – dem hittar ni HÄR.

HÄR kan ni köpa er egen Omnia. Klickar ni på länken får vi några kronor i provision, men det kostar inget extra för er. Däremot hjälper det oss att fortsätta med vårt receptskapande.

Hoppas ni hittar några nya favoriter. Berätta gärna vad ni tycker om ni testar något och lägger ni upp bilder på sociala medier så tagga mej gärna @marlenerinda så jag kan gilla era bilder 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Vi gjorde det!

Vi gjorde det!

På Skånetrippen i April var vi till Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt alltså. Där finns en avståndstabell som visar avståndet till bla Treriksröset. Där och då bestämde vi att vi skulle åka även till Sveriges nordligaste punkt under sommaren. Så det gjorde vi!

Efter att ha varit runt i Norge någon vecka, och avstickaren in i Sverige vid Riksgränsen för att besöka Ishotellet i Jukkasjärvi, åkte vi in i Finland en snabbis. För att nå Treriksröset måste man nämligen åka över gränsen till Finland och ta sej till Kilpisjärvi. Därifrån går man 11 km eller åker båt i 30 minuter, för att nå Treriksröset.

Vi ställde Peppe på campingen närmast gränsen, som också är närmast båten. Man har inte mycket att välja på om man vill bo på en camping, så de vet att ta betalt… hade vi inte behövt att duscha och lite annat, så hade vi fricampat men nu behövde vi det och fick snällt betala 37 Euro. Det är dyyyrt för en camping som inte rustat upp något alls de senaste 20 åren och är ganska sunkigt, men som sagt – inte mycket att välja på i närheten.

Det går två båtar dagligen till Treriksröset, 10 och 15. Vi valde den senare. Enligt information skulle man kunna köpa biljetter en timme innan, så vi stod där 75 minuter innan… ingen kom… förutom andra som ville åka med. 15 minuter innan kom de som skulle köra oss. 50 Euro per person kostar båten, tur och retur. Svindyrt! Men samma sak gäller här… inget annat att välja på, än fötterna.

Vi hade tur med värdet, solen sken och det var hyfsat varmt. Perfekt promenadväder. Snart var vi i land på andra sidan och började vår 3 kilometer långa promenad till röset. Vi gick snabbt, vi skulle hinna dit, ta bilder och ta oss tillbaka. Båten tillbaka väntade bara två timmar, vilket är precis på håret om man faktiskt vill se något på vägen. Vi skyndade oss så mycket vi kunde! Ändå räckte tiden knappt till.

3 kilometer är inte långt, men när marken är ojämn och går över både stock och sten så tar det ändå en stund. Väl framme finns det faktiskt tre ”rösen”, rättare sagt gula betongklumpar, den första står ute i vattnet och är bara förvirrande eftersom det inte står vad det är för klump. Sen finns en till höger som inte heller finns någon förklaring till och en större till vänster som är själva Treriksröset. Det är den sista som man är där för.

Vi kanske var 30 personer på båten, alla dem ville vi såklart inte ha med på bilderna. Så vi väntade tills de flesta hade varit där och var på väg tillbaka till båten. Då tog vi våra bilder och skyndande tillbaka. Då var det fortfarande folk efter oss, så vi var inte sist. Vi hann precis med båten tillbaka, det hade inte skadat med någon halvtimma till. Ett äldre par och en familj med små barn fick vi vänta lite på. För det priset borde man kunna få en liten stund till, som det är nu hinner man inte ta in naturen alls eller njuta av promenaden. Har man svårt att gå är det väldigt svårt att hinna fram och tillbaka.

Vi hann iaf det vi skulle och fick fantastiska bilder. Nu har jag varit där två gånger och Martin en, det räcker – vi behöver inte se det igen. Vi lyckades iaf se både Smygehuk och Treriksröset, södra och norra spetsen av Sverige, på bara tre månader. Lite coolt ändå 🙂

Nu skulle det såklart vara häftigt att se Nordkap…

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Ishotellet – såååå coooolt!!!

Ishotellet – såååå coooolt!!!

1989 öppnades en konsthall i is i Jukkasjärvi. Någon sov över där och helt plötsligt föddes Ishotellet. Hotellet var bara tillfälligt och smälte bort varje sommar. Nu finns Icehotel 365, som står där hela året och vi har äntligen varit där 🙂

Sedan jag fick höra talas om Ishotellet första gången, har jag velat åka dit. När barnen och jag åkte runt i Norrland 2006 missade vi det med bara ett par veckor, surt sa räven… Men nu har jag sett det! Eller egentligen har jag inte det, MEN jag har sett Icehotel 365 som är en åretrunt version.

Så här ligger det till: Ishotellet byggs upp varje vinter och smälter ner varje sommar, som det alltid gjort. Brevid finns en ”bunker” som håller 5 minusgrader och är en slags beständig kopia av ishotellet med hotellrum, iskonst och bar. Där var vi i fredags.

Ishotellet ligger otroligt fint vid vattnet i Jukkasjärvi. När man kommer dit får man en tjock cape med luva att dra över huvudet. Så går man in. Jag hade såklart sett bilder, men det spelade ingen roll. Bilderna är häftiga, men att se det i verkligheten är helt otroligt! ALLT är i is. Å då menar jag ALLT. Sänggavlar, stolar, badkar, glas… allt! Och det är sååå häftigt. Så otroligt detaljrikt och vackert. Men kallt.

Vi skulle ju både fota och filma. Det var så jäkla kallt att jag fick gå ut och värma mej en stund i solen för att kunna fortsätta. Jag avskyr kyla, min kropp mår inte bra av det. Men jag var så otroligt fascinerad av isen att jag ändå stannade kvar längre än jag borde. Efteråt kunde jag inte röra vänsterhanden och fick inte tillbaka känseln eller värmen i fingrarna förrän flera timmar senare.

Äntligen har jag sett det. Det krävde 25 mils omväg och stelfrusna fingrar, men det var det värt. Så häftigt! Jag kan inte riktigt smälta det än faktiskt, så häftigt var det. Jag är så otroligt glad att vi åkte dit, nu är jag nöjd. Jag åker gärna dit igen, men skulle inte vilja bo i något av ishotellrummen. Det är inte riktigt min grej hur coolt det än skulle vara 🙂

Det kommer en film på youtube inom kort, missa inte den!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube