Nya boktips!

Nya boktips!

Läser man en bok som handlar om Juli, ska ju boktipset komma i Juli… men jag hann inte, det blir i augusti istället. Antingen får ni läsa den ”fel” månad, eller vänta till nästa år 🙂

Jag har läst massor under veckorna ute på rull och har alltid en välfylld bokhylla i husbilen. De här fem läste jag snabbt första två veckorna, sen gav jag mej på en serie som jag nu plöjer för glatta livet. Jag ligger just nu på bok fem av sju, så snart kommer ett riktigt spännande boktips… mer säger jag inte. Ni som följer mej på instagram @marlenerinda vet vad jag pratar om 🙂

Men nu är det den här bokhögen det handlar om, vi börjar överst som vanligt.

Soluppgång över strandpromenaden av Jenny Colgan

Jenny Colgan har skrivit en mängd fina böcker om Cornwall, men man måste inte ha läst dem förut för att läsa den här. Jag har bara läst någon enstaka, men hänger med bra ändå. Det handlar om Marisa Rosso som förlorat sin morfar och håller på att gå under av sorg.

Hon tar sin tillflykt till den lilla ön Mount Polbearne, vid foten av Cornwall för att vara ifred, men det visar sej svårare än hon trott. Hennes granne, en stor ryss, gör sej påmind genom sitt plinkande på sitt piano, inte bara han utan även hans elever. Dessutom drabbas byn av ett oväder som gör att alla måste hjälpa till för att rädda det som räddas kan. Maria blir tvungen att ta sej ur sitt skal.

Detta är en härlig bok! Med härliga karaktärer och en fin historia, MEN… är det nån trend att alla böcker som skrivs just nu måste innehålla mat, recept och detaljer om dryck? Nog kan det väl vara intressant och frestande, men att läsa om det i varenda bok blir det rätt tröttsamt. Det kanske är bara jag som reagerat över det? Läsvärd är den ändå 🙂

Juli enligt Julia – av Kristin Emilsson

Detta är också en fortsättning, men går att läsas ändå. I ”Julen enligt Julia” träffas Julia och Petter av en händelse när de blir kattvakt för samma katt i samma hus. Hon vill fly stan och han vill försöka lappa ihop sitt spruckna äktenskap. Efter många om och men blir de såklart ett par och i den här boken ska de spendera sin första sommarsemester tillsammans.

Julia gillar inte julen, men hon gillar inte sommaren särskilt mycket heller – iaf inte på landet. Helst vill hon vara hemma i stan och bara mysa med Petter. Han däremot längtar bort från trängseln och avgaserna och tackar ja till att låna en kollegas hus på Gotland. Det ska bli en överraskning till Julia, som tas emot sådär…

De kommer iaf iväg till Gotland och vi får följa med på en semester med diverse innehåll, missförstånd och komplikationer. Julia är lite knepig och man tycker lite synd om Petter som hela tiden vill vara alla till lags. Det är mysigt och småputtrigt om livet och vad det kan ställa till med. Det är mycket kärlek, på alla håll faktiskt och en liten moralkaka om att våga släppa taget och ge sej in i något nytt. Jag gillar den!

Andra sidan månen – av Mari Jungstedt

Detta är också en del i en serie, som också går at läsas separat. Sommaren 2020 kom ”Innan molnen kommer” som är den första boken i Málagasviten. Detta är den andra delen, även den här gången är Lisa Hagel och Hector Correa med.

En isande kall nyårsdag hittas ett nyförälskat par mördat i en badtunna på en enslig gård på Höga Kusten. Mannen är svensk, men bosatt i Málaga och kvinnan är spanjorska. Paret har skjutits ihjäl med pilbåge. Fallet visar sig ha kopplingar till ljusskygga miljöer i Marbellas nedgångna hamnkvarter och skrämmande händelser i det förflutna. Hector Correa blir ansvarig för utredningen från spanskt håll och till sin hjälp har han svenskan Lisa Hagel.

Oj, som jag gillar Mari Jungstedts böcker! Här finns lixom alla ingredienser. Det är intriger, mord, kärlek och humor i en enda härlig sörja. Å inte förrän alldeles i slutet fattar man (iaf jag) vem som är mördare, me like!

Ghettoprinsessan – Sammy Jeridi

Som jag har väntat på den här boken som också är en uppföljare. Jag sträckläste de föregående böckerna i en solsäng i Spanien i vintras och fastnade vid första meningen. Så otroligt vidrigt och så otroligt spännande! Efter kontakt med författaren, kan jag inte förstå hur han kan få ur sej såna vidrigheter – han är ju vänligheten själv.

Detta är fjärde delen om Ghettokungen och nu har Leon bestämt sej för att bli en hederlig medborgare, för sin brors skull. Men för att komma åt sina undangömda pengar måste han göra en sista grej… så klart! Mot sej har han Lexia Jobo, Ghettoprinsessan som vill bli drottning, och Maggan Palm, kriminalkommissarie, som vill reda ut alla mord i sitt område.

Det är så sjukt bra! Det går lixom inte att säga på något annat sätt. Detta är streckläsning på högsta nivå, det går bara inte att sluta läsa. Har ni inte läst serien, så börja direkt!

Profeten och idioten – av Jonas Jonasson

Ni har säkert läst, eller iaf hört talas om, ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret”. Profeten och Idioten är skriven på ungefär samma sätt och i samma anda, precis lika underbart osannolik och utflippad.

Den här gången har hundraåringen bytts ut mot en yngre herre vid namn Johan. Fast hans bror kallar honom Idioten. Johan har bott ihop med sin bror hela sitt liv, men så säljs lägenheten, brodern flyttar till Rom och ger istället en husbil till Johan att bo i. Rätt snart träffar han Petra som är självlärd astrofysiker och har räknat ut exakt när jorden ska gå under. De slår sej ihop för att åka till Rom och ge brorsan en örfil. På vägen stöter de ihop med 75-åriga Agnes som är influencer och har en massa pengar för mycket.

Precis som i ”Hundraåringen” är det massor med humor, samtidigt som man lär sej lite om vår historia på ett roligt sätt och mer eller mindre sant. Även här finns mängder med mat, recept och dryck. Jonasson har faktiskt tagit hjälp av en prisbelönt kock för att få till menyerna. En och annan kanske tycker att det blir lite väl tramsigt, men jag gillar det!


Fem totalt olika böcker, men jag gillar dem allihop. Jag tycker om att blanda stil, genre och författare. Det ska vara omväxlande och underhållande. Ja, mord kan vara underhållande. Fyra serier åsså Profeten som inte är en uppföljare, men känns bekant ändå. Finns det någon av dessa som lockar er lite mer kanske?

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

3 svar på ”Nya boktips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *