Första utlandsresan på 23 månader
Innan corona var jag ute och reste minst varannan månad. Sista resan vi gjorde innan pandemin var min 50-årsresa till Dominikanska Republiken i början av 2020. Vi hann precis hem innan världen stängdes. I lördags åkte vi utomlands igen, till exotiska Åland 🙂
Just nu testar vi julbord för glatta livet. Innan pandemin testade vi ett tiotal varje år, under pandemin blev det såklart inget julbord alls, men nu är vi igång igen. Hittills har jag ätit mej igenom fem stycken och hunnit skriva om fyra av dem. Dock finns det färdiga filmer HÄR från samtliga, så vi har faktiskt varit rätt duktiga.
Äntligen fick vi packa en väska, gå igenom en säkerhetskontroll och dra iväg på kryssning igen! I lördags var det dax att åka på första kryssningen på två år, Viking Lines Cinderella skulle vara vårt hem för ett dygn. Rutinen att packa finns inte längre, jag stod med väskan länge och funderade på vad som skulle läggas i. På en Finlandsbåt går det mesta att köpa, så det var ju iofs ingen större panik om man skulle glömma något.
Med fyra julbord i magen valde vi att gå hela vägen från Södra Station till Vikings terminal vid Londonviakdukten. Det är ett sätt att minska viktuppgången 😛
Vi fick gå på långt före alla andra och passade på att gå runt och filma och fota på en helt tom båt. Väldigt mysko känsla, men en otrolig förmån. Lagom till övriga passagerare kom ombord var även vår hytt 11221 städad, så vi kunde flytta in. Nu var ju inte detta en nöjeskryssning, utan jobb… så det var bara att byta om och gå ner till buffén. Jag filmade maten och pratade med personalen medan Martin tog bilder med kameran. Nytt för i år är att även om det ser ut som en buffé, så är det personal som läger upp maten åt en. Man får peka på det man vill ha och kan självklart be om mer om man vill.
Detta är såklart både pga covid, men också för att man ska tänka sej lite för och inte ta mer än nödvändigt. Man vill helt enkelt minska matsvinnet och det tycker jag är kanonbra! På grund av detta känns det lite fräschare och det ser fräschare ut också när inte hundratals med händer varit där och pillat. Rätter i små portionsglas och tallrik får man dock ta själv.
Viking Lines Julbord 2021 är nog det bästa på många år. Här finns något för alla smaker, allt är fräscht, vällagat och vackert upplagt. Jag har sällan sett så glad personal och det finns någon ingen lika glad kökschef som danska Kim. Han hälsar välkommen i filmen, kolla det. Pyntet och julstämningen ombord är som den brukar, med den skillnaden att det inte finns någon godishörna. Det är nämligen så att efterrätterna kommer till bordet, som små smakportioner på en tallrik. Och godiset får man i en påse, som man kan ta med till hytten. MEN i påsen finns ingen lakrits, något som både jag och Kim såg som en smärre katastrof 🙂
Allt var verkligen jättegott! Skinkan och Janssons var bland de bästa vi testat i år och det vill inte säga lite. VI åt även brunchen dagen därpå och då var det faktiskt Janssons som Martin siktade in sej på. Brunchen ja…man serverar inte frukostbuffé längre ombord, utan det är brunch som gäller. Å då får man ta själv… lite konstigt, men det kanske beror på att inte lika många äter då? På brunchen bjuds det nästan på hela julbordet, samt några ”vanliga” rätter. Vill man hellre äta i a la carten men ändå ha julmaten, så kan man alltså ta den på hemvägen.
Vi hade glömt att vi sist bestämde att vi skulle testa julbordet i a la carten, som har skaldjur, på kvällen och ta brunchen dagen därpå. Jag kanske ska läsa mina gamla blogginlägg med tips… haha… nu kommer vi nog ihåg det till nästa år. Både förra gången och den här gången var vi inne och tittade på skaldjursbuffén och den ser helt fantastisk ut! Jag älskar ju skaldjur och här fanns bla havskräftor som såg väldigt fina ut. Så nästa år får ni i bästa fall en recension av Vikings lite lyxigare julbord. Vi ska bara komma ihåg det 🙂
I övrigt kan man säga att det var rätt lugnt ombord, ingen trängsel och inga köer. Nu är vi inga partyprissar direkt, så efter maten körde vi en kort live på Youtube, köpte läsk i taxfree och sen somnade vi faktiskt rätt tidigt. Tempot senaste veckorna har varit galet och vågorna var perfekta att vagga oss till sömns. Jag sover så himla bra på båtar, så jag vaknade bara av att det var party utanför hytten vid 2 och sen igen kl 9! Äntligen en god nattsömn, så himla skönt!
Sammanfattningsvis kan man alltså säga att det är rätt lugnt ombord trots att vi åkte en lördag. Maten är bra, bättre än på flera år och stämningen ombord är kanonhärlig. Det var så himla kul att komma ut igen, att faktiskt resa. Även om det ”bara” var en kryssning till Åland som vi inte ens gick i land på… Åland är jättefint, vi hoppas åka dit med husbilen hyfsa snart.
Vi kan alltså verkligen rekommendera årets julbordskryssning med Viking, det är faktiskt jättemysigt att komma iväg lite 🙂
Missa inga inlägg:
Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube
11 svar på ”Första utlandsresan på 23 månader”
Men mums och få äta lite julbord redan så mumsigt:) härligt att åka på färga med en egenliten hytt 🙂
Annars brukar inte de julborden vara så bra. Kul att höra ändå. Har aldrig varit på Åland, men om maten ändå är bra kan det vara värt.
Åhh vad gott med julbord 😊 har aldrig varit på Åland 😊
Men åh vad mumsigt, vad sugen jag blev på julbord nu.
Vad härligt att du redan hunnit smaka några.
Julbord är ju det bästa såhär års.
Kul med julbord och att komma iväg på kryssning. Kan ändå komma ihåg att de julbordskryssningar jag gjort innan har maten varit riktigt bra på.
Det där julbordet såg riktigt gott ut! Tycker det är väldigt smart att man får säga vad man vill ha så serverar dem – både hygieniskt och bättre för matavinnet.
Alltid härligt med julbord och även kryssning, skön avkoppling som kan behövas nu för att kunna ladda upp batterierna igen..
Kanske för andra, men för oss är det ett jobb. Vi har fullt upp från det att vi går ombord, tills filmen är klippt, bilderna redigerade och texterna är skrivna.
Nu blev jag allt sugen på lite julmat 🙂 Tycker att det är bra att man börjar tänka på matsvinnet. Likaså var det på Mamma Mia the party, där fick man in mat på serveringsfat till bordet, men man kunde bara be om mer om man ville ha. Bra, så att man inte behöver kasta en massa mat som varit ute på något bord tycker jag!
Har varit på mycket kryssningar förr. En gång på julbord faktiskt kanske tidigt 90 tal då alla utom jag och min Lilly bilen magsjuka i sällskapet. Men det var ju få. Gillar stämningen på julbord men inte maten
härligt med julbord . dock tycker jag det blir godast om man har det på självaste julafton enbart. härligt o åka till åland. jag tänker ev åka utomlands efter maj nån gång 🙂 hoppas de bara inte stänger världen igen