Är det självklart?

Är det självklart?

Hur mycket ska man hjälpa sina ungar med skolarbete? Är det självklart att hjälpa dem och varför?
 
Flera av mina bekanta kan inte förstå hur jag orkar hjälpa ungarna med skolarbetet. Jag hjälper ju inte bara mina egna, utan även andra ungdomar som väljer att komma hit och plugga. Mina bekanta säger att de inte orkar, har tid eller att de redan gått i skolan en gång och gjort sitt. Jag kan inte riktigt förstå resonemanget.
 
Jag hjälper inte mina ungar för att det är kul eller för att jag hoppas att de ska få högsta betyg. Jag gör det för att de ska kunna nå sina egna ställda mål och för att de ska ha en bättre chans i framtiden, när det gäller studier och arbete, än vad jag hade. Jag hade urusla betyg i nian och ingen som hjälpte eller pushade mej.
 
Jag avsätter tid för att ge dem den hjälp de behöver och jag lär mej massor udner tiden. Jag trodde jag var ganska allmänbildad, men har förstått att jag nog ändå var ganska okunnig i tex historia. Visst, jag kan inte jobba heltid, men det är ju ett val jag gjort – jag tror inte att jag hade klarat att jobba heltid ändå med tanke på allt annat som Senior behöver hjälp med. Senior är ju den som kräver mest och som har diagnoser som gör att han behöver mer hjälp än andra ungar. Tack o lov är han smart och lär sej snabbt, det är tålamodet som tryter först…
 
För mej är det självklart att ge barnen den hjälp de behöver oavsett om det är måndag, lördag eller julafton. Jag gör ju inte uppgifterna åt dem, som många tycks tro – däremot sitter jag brevid och styr dem genom uppgifterna så att de inte missar något. De får själva leta information och skriva ner allt, sen går vi tillsammans igenom arbetet och ser så de fått med allt som krävs av läraren.
 
Det tar tid, mycket tid. Bara den här veckan har vi pluggat engelska, säkert 2-3 timmar per dag i genomsnitt. I stort sett hela min lediga tid, utanför jobbet. Senior har kommit långt, men är inte färdig. Vi är bägge väldigt trötta och skulle gärna skicka engelskauppgifterna ut i atmosfären nånstans. Just nu sitter Vännen och Senior med de sista uppgifterna, som nog kommer ta resten av dagen. Men sen är han klar fram till jul!
 
Nästkommande vecka ska han boka in redovisningar och visa vad han lärt sej. Allt han gjort måste redovisas i omgångar och vara helt färdigt senast v50 när betygen ska sättas. Hade vi inte gjort detta hade han sänkt sitt betyg och det är han fullt medveten om.
 
Jag är säker på att alla föräldrar vill sina barns bästa. Jag tror att vi bara har lite olika sätt att visa det på. Men att skylla på ork eller tid, det köper jag inte… sorry!
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *