Är din tävling på sociala medier laglig?

Är din tävling på sociala medier laglig?

Att ha tävlingar på Facebook och Instagram är ett enkelt sätt att få trafik och följare till sina sociala plattformar. För den som tävlar behöver man bara följa det som står i tävlingsreglerna, men den som har tävlingen har betydligt mer än så att tänka på. Man måste nämligen följa lagen, lotterier är inte lagliga utan tillstånd, det ska vara en tävling för att vara lagligt.

Jag kan bli ganska irriterad när jag ser hur man gör med tävlingar, särskilt av företag på Facebook som inte verkar ha någon aning alls. Lotteriinspektionen är väldigt tydliga i sina regler. Ett lotteri är något som avgörs av slumpen. Till exempel: traditionella papperslotter, bingospel, roulett- och tärningsspel, kortspel samt vadhållning på sportevenemang och hästar. För att ordna ett lotteri behövs ett tillstånd och det är i princip bara ideella föreningar får sådana tillstånd. Den som ordnar ett lotteri utan tillstånd riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader. 

En tävling (för tävlingar krävs inga tillstånd) kräver en prestation. Den som vinner måste ha gjort något aktivt mer än bara gillat ditt konto, delat en bild, taggat kompisar osv. Det ska vara ett tävlingsmoment, som tex att svara på en fråga, skriva en slogan, motivera varför man ska vinna eller delta med en egen bild.

Företagen, men även många privatpersoner, har svårt att skilja på lotteri och tävling. Det enda som alltså kan förekomma lagligt på sociala medier är tävlingar, inte lotterier – detta är alltså förbjudet enligt lotterilagen. Solklart – eller hur! De flesta som anordnar tävlingar gör det alltså olagligt och kan få fängelse.

Något annat som man slarvar med är att meddela när tävlingen är slut och hur vinnarna annonseras och informeras. Jag har varit med i mängder av tävlingar där det aldrig utsetts någon vinnare, tävlingen har bara tagits bort efter en tid. Många (de flesta?) gör fel, inte ens stora företag eller PR-byråer har koll på vad som gäller. Frågar man så svara de oftast inte, men får man svar så heter de att vinnarna kontaktats privat. Jag tror vad jag vill om det. Det är lurendrejeri och dessa företag ska bojkottas.

Summa summarum kan man väl enkelt säga att om du ska hålla i en tävling så ska det vara just en tävling, lotterier är olagliga. Tävlingen ska ha ett tävlingsmoment och ett slutdatum. Du ska även tydligt berätta var man kan se vem som vunnit och hur vinnaren kontaktas. Du får alltså ha med delning och tagga vänner i tävlingsreglerna, men för att följa lagen måste du ha ett tävlingsmoment också, annars är du ute på hal is.

Du får alltså inte utlysa ett lotteri där vinnaren ska dras slumpvis och heller inte visa en video där du drar en vinnare. Det är olagligt, men något väldigt många gör. Du ska utlysa en tävling och ha ett tävlingsmoment! Glasklart!

Det är väldigt många som inte kan reglerna, därför ber jag er att dela detta inlägg på varje tävling som ni ser är felaktig. Om fler gör som man ska blir det lättare för oss som faktiskt redan följer regelverket. Å så jäkla svårt är det ju inte – man behöver bara veta skillnaden mellan lotteri och tävling. Tävling är det enda man får ha som privatperson och en tävling är en tävling, inget lotteri  🙂

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *