Att döda sitt barn för kärlekens skull

Att döda sitt barn för kärlekens skull

Att någon kan planera att döda sitt eget barn tror jag vi alla omöjligt kan förstå hur man kan göra. Men det förekommer. Även om vi helst inte tänker tanken så är det ändå så att både unga kvinnor och män dödas av sina familjer. Här i Sverige. Oftast för att de valt att älska ”fel” person. Ni kommer säkert ihåg Fadime och Pela, de har fått bli ansikte för alla de andra som drabbats,

Den 21 januari är det 13 år sedan Fadime mördades av sin pappa för att hon ville välja sin egen pojkvän. Fadime har gett namnet till flera konferenser som uppmärksammas i hela landet, Fadimedagarna, som startar med en gala på Berns den 17 januari. Det blir även en dag i Riksdagen med paneldebatt och en mängd olika aktiviteter i bla Malmö, Uppsala, Göteborg och Karlstad. Själv ska jag vara med och arrangera galan på Berns, så kom dit biljetterna är billiga!

Varför är detta viktigt för mej? Jo, för att jag tycker att man ska kunna älska vem man vill utan att riskera livet. Detta berör mej precis lika mycket som att homosexeulla utsätts för trakasserier för att de älskar någon av samma kön. Det spelar ingen roll vem man är, man måste få välja vem man vill älska! Ingen annan ska tala om för mej vad som är rätt eller fel när det gäller kärlek, det måste jag få bestämma själv!

Jag är svensk och personen jag valt att dela mitt liv med är polack. Bara tanken att min familj skulle döda mej för den sakens skull känns totalt främmande. Men så är det för en del i vårt land. Unga kvinnor och män som måste söka skydd för sin kärlek och kanske lämna landet för att kunna älska den de vill. Det är så sjukt att det nästan känns overkligt. Men det är verklighet och det är bla Fadime beviset för. En skrämmande verklighet där hennes pappa hellre sitter fängslad för mord på sin egen dotter än att dra skam över familjen. För många av oss är detta omöjligt att förstå. Å det är därför det måste uppmärksammas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *