Att ”shamea” folk

Att ”shamea” folk

Jag läste en intressant text om sk flyshame och coronashame och hur vi ”shamear” varandra för vårt beteende när det gäller just resandet och då specifikt att flyga. Numera är det även corona som upprör en hel del, men det finns ju en till och det är mat, sk foodshame. I svenskt tal: flygskam, coronaskam och matskam alltså.

Vi människor är snabba på att döma andras beteende, onödigt snabba kan jag tycka – men ibland finns det faktiskt fog att påpeka hur andra gör för att kanske göra världen lite bättre, eller som nu när vi måste minska smittspridningen. Alla vet ju att det är mer miljövänligt att gå än att flyga och att äta närproducerat istf att importera saker vi kan odla själv. Detta kan lixom ingen säga emot. Men det finns annat…

För inte särskilt länge sedan kunde man ser arga kommentarer om vegetarianer vs ”köttätare” under artiklar om vegetarisk kost och tom under recept. Där skrev ”köttätarna” elaka kommentarer och tongångarna var rätt hårda. ”De där j-a vegetarianerna kan behålla sin kaninmat för sej själva!” ”En riktigt karl äter kött!” osv osv.

Sen kom Greta och alla vet ju hur hon rörde upp känslorna, särskilt hos medelålders män… Lite fascinerande faktiskt. Just det! Det var även medelålders män som reagerade mest på vegetarianerna… hmmm…

Och nu har vi corona. Nu fylls kommentarsfälten med väldigt många självutnämnda amatörepidemiologer. Vi alla vet exakt vad som gäller i Sverige: hålla avstånd, jobba hemma om man kan, tvätta händerna. Typ. Man får resa, även om jag absolut inte skulle göra det själv, mest pga att jag inte vill bli sjuk och fast i ett annat land. Men man FÅR resa och det är det som är grejen i den tanke som jag nu försöker att formulera.

I kommentarer i sociala medier är i dagsläget både vegetarianerna och Greta bortglömda och nu är tonerna inte bara hårda, utan dessutom hotfulla. OM någon ens frågar om något kring ett land så står kommentarerna som spön i backen ”Stanna hemma”, ”Jävla idiot som reser”, ”Egoist”, ”Hoppas du bli smittad och dör”, mm. Personen ifråga har alltså inte ens skrivit om att denne ska resa, utan kanske frågat om finaste stränderna i världen eller bästa skidåkningen. Det kan handla om en resa 5 år framåt. Folk blir som galna! Och den som bara andas om att de vill resa eller reser just nu blir lynchade och skulle korsfästas om det bara gick.

Jag förstår att man reagerar på dem som reser idag, men det får väl vara någon måtta på det! Om folk vill resa just nu så är väl det ändå upp till dem? Även om jag tycker det är konstigt, så hoppas jag ju inte att de ska dö och jag skulle definitivt inte skriva det!

Varför är en del så dömande och uppenbart elaka mot människor som de inte ens känner. Vad ger dem rätten att skriva som de gör? Jag känner igen det från mitt eget flöde på bla facebook, särskilt när jag skriver om vegetarisk kost. Och då är det just de där medelålders männen som är mest upprörda och mest elaka.

Jag fattar inte. Varför kan vi inte bara vara snälla? Kan någon hjälpa mej att förstå?

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook, följ mej på instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *