Belgrad – enkelt och billigt!

Belgrad – enkelt och billigt!

Nu har jag varit hemma några dagar och smält hela resan. Här kommer några tips för dej som vill ha ett väldigt enkelt och billigt resmål. Serbien och Belgrad ligger bara 2-3 timmar bort och billigare blir det knappast!

Om man åker från Arlanda är det nog Air Serbia som gäller för de allra bästa priserna. Ombord får man dessutom lite lätt att äta och dricka, det ingår i priset – vilket är ganska ovanligt nu för tiden. Flygplatsen i Belgrad heter Nikola Tesla och ligger ca 2 mil från Belgrad City. Som i alla andra städer går det flygbuss, vanlig buss och förstås även taxi (ha koll så att det verkligen är en ”riktig” taxi och inte någon som kör privat). Det kostar inte många kronor vilket du än väljer.

Ändhållplatsen för bussen är vid den stora musikfontänen. Där finns mängder med hotell av olika standard och är ett bra utgångsläge för att se mycket av staden. Annars kan man även bo nära gågatan Knez Miahilova som är det som gäller för den som gillar att shoppa. Här finns allt från kända märkesbutiker till små torgstånd och även en del konst. I närheten av gågatan ligger Trg Republika som är lite av Belgrads hjärta
och där flera sevärdheterna finns, bla nationalteatern, nationalmuseet
och statyn av Prins Michael (Serbiens prins under 1800-talet). I närheten av Knez Miahilova ligger området Zeleni Venac där Belgrads äldsta marknad ligger, missa inte den! Vi bodde i närheten av Knez Miahilova på City Savoy Hotel som är ett lite nyare, fyrstjärningt hotell med SPA. Jättemysigt!

Precis som i Stockholm finns det flera olika stadsdelar, gemensamt är att det finns otroligt många bra  restauranger och barer vart man än går. En trerättersmiddag på ett finare ställe kostar strax under 300 kr per person inkl dryck. En av de mysigare stadsdelarna är Zemun (Nya Belgrad) som ligger längs Donau och påminner lite om Gamla Stan. Här finns kullerstensgator och mängder med mysig ställen att antingen äta, dricka eller bara ”hänga” på. Detta blev ett av mina favoritställen! Vi åt på ett ställe som hette Saran (Karpen) som hade en otroligt god fisksoppa! Ett annat bra matställe är Mala Fabrika Ukusa som ligger inne i Belgrad och serverar stora fat med smakportioner av Serbisk mat så man får testa lite av allt.

Är man i Belgrad måste man ta sej till Ada och Ada sjön som är en konstgjord sjö med mängder av vattenaktiviteter. Här ligger den lilla restaurangen Ada Safari som bjuder på mysig miljö, fantastisk mat och otroligt trevlig personal. Här finns möjlighet att bara ligga i solen och mysa, titta på djur och kanske ta en liten roddtur på sjön. Passa även på att kolla in och ta bilder av den fanatiska Ada Bridge. Å när man ändå är ute och åker lite tycker jag att man ska besöka de två slotten i Dedinje som fortfarande används och det ena bor prinsen i.

Belgrad ser man bäst till fots, det finns tom guidade turer där man tillsammans går genom stan. Här finns förstås hur mycket historia som helst och mängder med museum bla Tesla Museet som påminner lite om Tom Tits. Fortet får man inte heller missa att besöka, det är en bra start på hela vistelsen att gå upp dit och se på utsikten och hur Donau och Sava rinner genom staden. Man får heller inte missa den enorma katedralen Sankt Sava som man byggt på i snart 100 år och som fortfarande är långt ifrån färdig. Detta är väldens största ortodoxa kyrka.

Vi besökte några riktigt mysiga restauranger under våra dagar och jag vill särskilt lyfta fram Manufaktura som man ser på lång väg med sina röda uppfällda paraplyer. Manufaktura serverar traditionella Serbiska rätter men med en tvist. Sofa är en annan mysig restaurang som ligger längst vattnet där alla partypråmar finns. Här är lite finare men fortfarande väldigt prisvärt. Partylivet börjar inte förrän vid midnatt, så den som vill festa loss på någon av pråmarna får hålla sej vaken.

Har man möjlighet så måste jag även tipsa om att åka de ca 8 milen till vingården Aleksandrovic Winery. Boka ett möte för rundvisning och vinprovning och passa även på att äta lunch där. På vägen kan ni även passa på att besöka kyrkan St George i Oplenac som har helt fantastiska mosaiker och kolla även in Royal Mausoleum där alla regenter ligger begravda.. 

Det finns alltså hur mycket som helst att se och göra, men glöm inte att
bara sitta på ett mysigt fik eller uteservering och bara mys. Känn in
atmosfären och titta på folk som passerar. Det är lixom det som är
Belgrad! Å glöm inte att iaf testa ett glas sljivovica, den
traditionella plommondrycken som bränner bra i strupen.

Några saker man ska komma ihåg är bla att man inte kan växla till Serbisk valuta i Sverige. Antingen tar du med Euro och växlar där eller tar ut lokal valuta direkt i uttagsautomater. Ha superkoll när du betalar på barer eller i taxin, någon av oss försökte man lura VARJE dag. I några fall lyckades det också…

Jag kan verkligen rekommendera Belgrad och kommer med största säkerhet att åka dit igen. Jag är väldigt sugen på att åka till något av alla SPA som finns och kanske se mer utanför Belgrad. Kanske förlänga hösten lite eller börja våren lite tidigare, vädret tillåter ju det  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *