Bli en bättre fotograf

Bli en bättre fotograf

Jag har fotat i många, många år och tycker nog att jag är en hyfsad fotograf. Men inget är ju sa bra att det inte kan bli bättre och även om man är hyfsat bra så blir jag konstant bättre. Man blir ju bättre ju mer man över, eller kanske som Stenmark sa ”jag har mer tur ju mer jag tränar” – eller nåt sånt…

Jag ser tydligt skillnad på de första bilderna på bloggen och instagram mot bilder jag tagit nyligen. Ljust är bättre, vinkeln intressantare. Jag har läst en del på senaste tiden och tänkte ge några tips som jag själv fastnat för.

Ljussättning är A och O när det ska fotas och det är därför viktigt att hitta rätt ljus. Rätt ljus kan förstås även vara helt fel, men ge en intressant bild. Mat fotas bäst i mjukt, naturligt ljus. Jag tar gärna mina matbilder ute, men funderar på en sk ljusbox. Det är snart mörk höst och vinter och då är det ju lite svårt att ta bilderna ute.

Håll det enkelt, välj en minimalistisk bakgrund och lek med färgkontraster. När du fotar mat så tänk på att inte lägga upp för mycket mat på tallriken och torka av den från fläckar. Testa att fota från några olika vinklar. Om du använder rekvisita bör dessa tillföra något extra till bildens berättelse, till exempel matlagningsredskap eller råvaror som du använt för att tillaga maträtten. Tänk även på att om det nu är rätten som ska framhävas, lägg då inte fokus på besticken…

Samma sak gäller när man fotar människor, testa olika vinklar och ljus. Oftast behöver inte hela personen få plats i bild, det kan räcka med en detalj eller kroppsdel. Det kanske är klädesplagget eller smycket som är viktigt, fokusera då på detta.

Oavsett om du använde mobil eller kamera så våga att leka med filter, testa lite olika med samma bild och se vad skillnaden blir. Jag vill gärna ha ganska starka färger och kontraster, det syns ett ganska tydligt mönster på bilderna på min instagram. Jag drar gärna på med lite extra värme och kontrast, så blir det lixom ”jag”. Man får hitta sitt sätt och följa sin känsla.

Men främst ska det ju vara kul att fota! Att leka med kameran och att ”se” bilden innan den är tagen. Jag kan tvärstanna när vi är ute och går, för att jag ”hittat” bilden och bara måste ta den innan jag kan gå vidare. Det kan vara ett perfekt ljus som sedan blir ännu bättre med ett filter.

Mina tips är att våga leka och ta mängder med bilder av samma motiv. Våga be om hjälp. Ser ni en vacker kvinna, så var inte rädda för att fråga om ni får ta en bild. De brukar bli ganska förvånade och fråga varför, då brukar jag säga att personen ifråga har en vacker profil eller intressant utseende. Som Bert som vi träffade i Hastings. Han ställde villigt upp som modell när vi frågade honom. Folk blir gärna fotade när man säger att de är vackra  🙂

Sen finns det några platser som är extra omtyckta att fota. Jag ska faktiskt till en av de mest instagrammade stränderna om bara en månad, Brac i Kroatien – en så häftig strandtunga som går ut i det turkosblå vattnet. Seychellerna har urhäftiga klippor och Aruba har sitt välkända träd på stranden. Man får öppna ögonen och verkligen se sej omkring, man kan få väldigt fina bilder här hemma också.

Det var några tips och med dessa drar jag ut på Östersjön för att fota skaldjur. OM någon timma tar Birka Cruises med mej och Heidi (Seafun) på årets skaldjurskryssning. Häng med på instagram @marlenerinda får ni se allt gott  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *